Робота сучасна… А болячки?

Офісна робота має найближчу родичку – гіподинамію. Люди сидячих професій старіють на 10 років раніше від більш активних ровесників. Сидіння за комп’ютером, під час телефонних розмов, перегляду телепрограм та читання «нагороджує» не лише зайвою вагою, але й різноманітними хворобами.

Серцево-судинна система

Відірвіться на хвильку від монітора і зверніть увагу, як ви сидите. Плечі трохи підняті? Шия та м’язи потилиці напружені? Голова нахилена уперед або трохи вбік? Тривале сидіння призводить до застою в системі хребетних артерій і порушення кровопостачання мозку. Через постійне здавлювання міжреберних нервів можуть розвиватися кардіалгія (болі в серці) та аритмія (порушення серцевого ритму).
Що робити? Поставте на комп’ютері «нагадувач» і кожні 10-15 хвилин перевіряйте, як ви сидите. Коли відчуваєте напруження, порухайтесь на стільці, потрусіть руками, зведіть-розведіть пальці в кулаки, знизайте плечима.

Зір: синдром «сухого ока»

Почервоніння, сухість, відчуття піску в очах виникають через тривале перебування у приміщенні, де є комп’ютери і кондиціонери. Очі сприймають неякісне зображення на моніторі як свій недолік, намагаються його виправити і весь час перенапружуються. Коли вчасно не звернутися до лікаря, можна потрапити на операційний стіл.
Що робити? Кожні 45 хвилин роботи варто зробити перерву хвилин на 10 і зробити вправи для очей (кожну повторювати по 5 разів, 1-2 сеанси на день): * Перевести погляд удалину, потім собі під ніс; * перевести погляд вгору-вниз, направо-наліво; * заплющити очі і натиснути на очні яблука – це покращує кровообіг; *сильно примружитись і відкрити очі; * перевести погляд за годинниковою стрілкою і проти неї.

Зап’ясток: синдром комп’ютерної «мишки»

Виникає через постійне навантаження на
серединний нерв у людей, що тривалий час працюють на ПК. Оніміння одного з пальців, судоми. Донедавна 80% пацієнтів позбавлялися цього лише після розсікання поперечної зв’язки зап’ястка.
Що робити? Спеціальний масаж: біля ліктя, у місці прикріплення м’язу, намацайте невеличке ущільнення (зазвичай воно розташоване у 1,5-2 см від ліктьового суглоба) і почніть масажувати. При цьому в пальцях руки. яку масажуєте, відчуєте оніміння. Коли це не допомагає, це означає, що проблема задавнена і треба звернутися до спеціаліста, який вирішить проблему уколом. Від уколу м’яз розслабиться, як при судомах.

Травлення: гастрит і виразка

Шлунок «офісної людини» має три головних вороги: харчування всухом’ятку, неякісна кава з автомата і… стреси. Хронічне нервове напруження – причина багатьох психосоматичних захворювань, у тому числі шлунка і дванадцятипалої кишки. Функціональні порушення розвиваються і в інших органах травлення: дискінезія жовчних шляхів, реактивні процеси підшлункової, коліти.
Що робити? Перш за все – раціональне харчування. Коли органи травлення вже занедужали, позбутися постійних болів у животі можна лише за допомоги санації – оздоровлення – усіх осередків хронічної інфекції: ліквідувавши ангіни, пролікувавши зуби тощо. За виражених болів гастроентерологи радять пройти комплексну діагностику та лікування.

Геморой

Проктологи стверджують, що біля 70% людей рано чи пізно стикаються з цією проблемою. Геморой – справжній бич офісних працівників.
Що робити? Проктологи пояснюють, що свічки, таблетки, ампули не лікують геморой, а лише зменшують симптоми. Єдиний ефективний спосіб – прибрати гемороїдальні вузли. Зробити це можна традиційним способом, тобто, скальпелем, чи більш сучасними малоінвазійними методами: за допомоги кріодеструкції (виморожування) чи накдадання латексних кілець.

Запалення органів малого тазу

Коли до тривалої роботи в офісі додається водіння авта і тривале сексуальне стримання, виникає застій крові в малому тазі. Це нерідко призводить до запальних захворювань жіночої та чоловічої статевої сфери та інших органів малого тазу.
Що робити? Знайти час для тренажерного залу, ранкових пробіжок та гімнастики. Кожні півроку проходьте обстеження в андролога (гінеколога). Коли непокоять болі в області малого тазу, пройдіть обстеження в невропатолога та проктолога.

Синдром хронічної втоми

Сьогодні ця недуга набирає епідемічних
масштабів і офісні працівники – серед перших у групі ризику. Причому дві третини з них – жінки, які постійно скаржаться на знемогу від найменших зусиль, постійні болі у м’язах, запаморочення, депресивні стани. Причину СХВ вченим пояснити ще не вдалося. Вважається, що це захворювання імунної та нервової систем.
Що робити? Увечері намалюйте на животі йодову сіточку, коли до ранку вона зникне, значить, йоду вам не вистачає. Збільшіть споживання море- й молочних продуктів, яєць і бобових. Добре допомагають методи нетрадиційної медицини: голковколювання, гірудотерапія (п’явки), фітопрепарати. Чудовий засіб – ароматерапія. Підняти працездатність допоможуть аромати цитрусових: лимона, мандарина, грейпфрута. А ванна з кількома краплями олії базиліка чи лаванди розслабить і поверне сон.

Чутливість до електромагнітних полів

Монітори, телефони та інша офісна техніка – потужне джерело електромагнітного випромінювання. Його найперші наслідки – подразнення шкіри, втомлюваність і мігрені. При цьому хворі можуть навіть не здогадуватися про причини.
Що робити? Оптимально, коли сплетіння дротів, міні-АТС, принтер та інші електроприлади перебуватимуть від вас на відстані не менш, ніж 1-1,5 м. Усі прилади мають бути заземлені. Краще використовувати звичайні телефони з кабелем.

Сколіоз і остеохондроз

Усім, хто змушені тривалий час сидіти, знайомі болі в спині, відчуття оніміння в шиї, викривлення хребта,відкладання солей, тріщини і випадання міжхребцевих дисків.
Що робити? Коли немає часу на спортзал, треба виконувати вправи. При шийному остеохондрозі: * стоячи під стінкою, натисніть на неї потилицею 3-5 секунд, потім розслабте м’язи; * сидячи за столом, упріться підборіддям на зігнуті в ліктях руки, тисніть на них, намагаючись при цьому нахилити голову чи повернути її убік. Не робіть більше 3-5 напружень за 1 заняття. При грудному остеохондрозі: * сидячи на стільці, натискайте лопатками й попереком на спинку; * тримаючись за сидіння, спробуйте підняти себе разом зі стільцем; * сидячи, покладіть лікті на стіл і тисніть на нього; стоячи біля стінки, почергово тисніть на неї сідницями, попереком, лопатками. При поперековому остеохондрозі: *лежачи на рівній поверхні із зігнутими в колінах ногами, тисніть на неї попереком; *складніший варіант: тиснучи попереком на поверхню, затисніть м’язи сідниць та промежини.

Варикоз і тромбоз

Більше за офісних працівників ризикують мати ці хвороби тільки кур’єри, що їх «ноги годують». За тривалого сидіння вени потерпають не від перевантаження, а від затискання.
Що робити? Зупинити варикоз і повернути ногам естетичний вигляд допомагає склеротерапія. Ліки вводяться у дрібні венозні судини і «вимикають» їх. Кровотік по них припиняється і з часом вони зникають.
При тромбозах використовується спеціальний фільтр, який вводиться за допомогою катетера до магістральної судини і розгортається там, як парасолька, не пускаючи тромби до легеневих артерій.
Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *