«Рецепти живої природи» від Галини Карпенко

Айва рятує печінку. І не тільки

Стиглі плоди айви містять майже 10,8% цукристих сполук (глюкоза, фруктоза, сахароза), дубильні та азотисті речовини, пектини, яблучну, винну та лимонну кислоти, мінеральні солі, вітамін С, ефірну олію та фітонциди. Ефіри, що містяться у шкірці айви, надають плодам духмяності.

Плоди використовують як сечогінний, в’язкий, кровоспинний і антисептичний засіб, насіння має пом’якшувальні, антисептичні та протизапальні властивості.

Препарати з айви народній медицині відомі здавна. У багатьох країнах відвар з плодів (компот) і варені плоди широко застосовують при шлунково-кишкових захворюваннях для поліпшення травлення. Терті варені плоди добре вживати хворим на печінку і тим, в кого кровохаркання. Це добрий протиблювотний засіб.

Відвар з насіння використовують при поносах і кровотечах. Його можна вживати у вигляді примочок на очі, ним полощуть горло під час ангін, застосовують як косметичний засіб, який пом’якшує шкіру обличчя.

Особливо корисна айва при хронічних запальних процесах печінки. Її необхідно споживати людям, що перенесли хворобу Боткіна.

Айва зі смаженим цукром

200 г айви, 100 г цукру, ванілін

Айву обчистити, видалити серцевину, порізати м’якуш шматочками й поставити на вогонь, заливши водою із цукром. Підсмажити на сковорідці 3 чайних ложки цукру. Полити підсмаженим цукром майже готову айву, додати ванілін і варити до загущення.

Баклажан – «яблуко любові» та ворог холестерину

У стародавньому Римі баклажан називали «біснуватим яблуком» і вважали, ніби щоденне його вживання може спричинити психічний розлад. Цьому овочеві приписували надзвичайні властивості, передусім магічну дію в коханні. Тож і нині в Єгипті його назва перекладається як «яблуко милості» та «яблуко любові». Європейці ж баклажан називають «грушею солодкого кохання» або «яблуком із Содому».

Баклажан містить велику кількість пектинових сполук. Гіркуватого присмаку цим овочам надає алкалоїд соланін. Особливо цінний баклажан фотієвою кислотою (16-20 мг на 100 г) – вітаміном, який стимулює творення елементів крові (еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів). Нікотинова кислота, виявлена в рослині, становить 0,03-0,99 мг на 100 г.

Баклажани – важливе джерело фенольних сполук, які мають антисклеротичну дію та зміцнюють капіляри. З мінеральних сполук слід назвати калій (238 мг на 100 г). У такій кількості цей елемент містить хіба що капуста, цибуля, морква, огірки, солодкий перець та гарбуз. З мікроелементів у баклажанах є алюміній, марганець, цинк, мідь, залізо.

Лікувальними властивостями відзначаються барвні речовини (антоціани). Вони зміцнюють судини, їх використовують проти запалення та склерозу. Цей овоч знижує концентрацію холестерину в крові, що важливо для профілактики й лікування атеросклерозу.

Систематичне вживання баклажанів у їжу послаблює патологічні явища у хворих на атеросклероз, виводить холестерин з організму. Антихолестеринова дія баклажанів ґрунтується на тому, що вони заважають тканинам всмоктувати холестеринові сполуки.

Ефект сильніший, коли жирну холестериномістку їжу споживають із баклажанами. Особливу роль тут відіграють калій та марганець. Сполуки калію звільняють організм від надлишку води та кухонної солі, поліпшують кровообіг у серцевому м’язі.

Марганець сприяє засвоєнню жирів, оберігає печінку від жирового переродження, підсилює здатність інсуліну знижувати рівень цукру в крові, активізує процес утворення еритроцитів. Дія цього мікроелементу дає ще кращі наслідки в поєднанні його з міддю, цинком і кобальтом.

Баклажани смажать, маринують, консервують, використовують упродовж року не тільки для розширення асортименту харчування, а й для зміцнення здоров’я.

Смажені баклажани

Баклажани — 500 г, перець солодкий – 4-5 шт, часник – 3-4 зубки, зелень петрушки та кропу, олія, сметана – до смаку.

Баклажани нарізати шматочками або кружальцями (якщо шкірка гірка, перед цим обчистити, підсолити, злити сік). Покласти в каструлю, додати дрібно посічений солодкий перець, зелень петрушки, кропу, часник. Залити суміш олією (краще за все — оливковою) і смажити на слабкому вогні. Коли баклажани стануть м’якими, можна додати сметани.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *