Медична маска: правила та міфи

Для чого потрібна медична маска, від чого вона може захистити та як правильно нею користуватися.

Головне призначення медичної маски – захист дихальних шляхів від потрапляння до них інфекцій. Її використання доцільне, коли йдеться про хвороби, що передаються повітряно-крапельним шляхом.

Від яких хвороб може захистити: кір, краснуха, паротит (свинка), вітряна віспа, стрептококові інфекції, в тому числі ангіни, кашлюк, туберкульоз.

Хто має носити. Тільки хворі! Хибним є твердження, що медичну маску мають носити як здорові, так і заражені люди. Лікаря попереджають: маска не захистить вас від потрапляння зараженого повітря. Адже ступінь його проникнення становить 50%. Більше того, коли маску надягає здорова людина, ризик захворіти для неї зростає: під маскою створюється сприятливе, тепле й вологе, середовище для розмноження мікробів.

Тому маски рекомендують носити людям, які застуджені та хворіють. Завдяки маскам мінімізується поширення хвороботворних мікроорганізмів.

Як засіб профілактики маску варто застосовувати людям із пониженим імунітетом ще до появи ознак хвороби: *у післяопераційний період, *при проходженні хворим хіміо- та променевої терапії, *у період одужання після складних респіраторних захворювань та хвороб легень. Людям з цих категорій треба носити маску за спілкування з іншими людьми, постійно носити її не треба.

Види медичних масок. Зазвичай медична маска складається з трьох шарів: фільтру й двох зовнішніх. Бувають також чотиришарові маски (із додатковим фільтром) і спеціальні, що використовуються хірургами під час операцій.

Маски бувають нестерильні (у повсякденному житті, за великих скупчень народу, для профілактики розповсюдження захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом) і  стерильні (застосовуються у лікарнях та лабораторіях).

Як часто міняти: зазвичай – через 2 години. Від смогу та забрудненого повітря – через 3-6 годин. Кожна маска – лише одноразова. Носити постійно не рекомендується. Якщо хворий перебуває у приміщенні, де є інші люди, маска повинна бути на ньому постійно.

Як правильно користуватися: 1.Тримайте маску лише за зав’язки або гумки, коли виймаєте з пакетика та надягаєте. 2.Надягайте білим до обличчя. 3. Надягайте так, щоби маска ретельно прикривала ніс та рот і не сповзала. 4. Якщо маску не використовуєте – зніміть та викиньте. Не варто опускати на шию чи ховати в кишеню чи в сумку. 5. Після використання й викидання маски помийте руки з милом або протріть засобом для дезінфекції.  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *