Лептоспіроз: післяповеневий спалах

11 буковинців потрапили до інфекційних відділень лікарень області у першій половині серпня. Тоді як за 7 попередніх місяців 2010-го зафіксовано 10 випадків хвороби. Торік із 31 випадку лептоспірозу 4 були летальними.

Найвища захворюваність відзначається в Хотинському, Кіцманському, Заставнівському, Новоселицькому, Глибоцькому районах і Чернівцях. Показовими є й дані обстеження гризунів. Якщо торік 1 з кожних 13 обстежених лабораторією відділу особливо небезпечних інфекцій ОблСЕС гризунів був носієм лептоспірозу, то цьогоріч у кожного четвертого щура виявлений збудник лептоспірозу – бактерія лептоспіра.

До організму людини вона потрапляє при вживанні забруднених харчів і води, а також через слизові оболонки та пошкоджену шкіру. Зараження людини можливе при купанні в забруднених водоймах, під час покосів на заливних луках і болотах, при використанні забрудненої води для пиття, прання, поливу городів тощо, при догляді за тваринами, вживанні в їжу забруднених продуктів харчування. Ланцюжок передачі інфекції інколи скорочується, якщо людину вкусить або подряпає заражений гризун.

Хвороба виникає несподівано. Температура тіла підвищується до 39-40 градусів, виникають слабість, біль у попереку, суглобах і м’язах, нудота і блювота, жовтіють шкіра та слизові оболонки. Дуже часто людина, яка захворіла, та її оточення, не пов’язують недугу із можливим зараженням. Адже перші ознаки хвороби можна віднести до застуди, шлункових інфекцій і навіть гепатиту. Між тим хвороба швидко прогресує і звернення до лікаря часто буває запізнілим.

Лептоспіроз – інфекційне захворювання людини, сільськогосподарських, свійських та промислових тварин. Перебіг хвороби дуже важкий, висока ймовірність смертельних випадків, надто, коли до медиків звертаються запізно.

Щоби убезпечитися від лептоспірозу, дотримуйтеся наступних правил:

▪ Працюйте в сільському господарстві у спецодязі – гумових чоботах, рукавичках.
▪ Після годівлі худоби та догляду за нею обов’язково мийтеся та міняйте одяг.
▪ Пийте тільки кип’ячену протягом 15 хвилин воду.
▪ Овочі та фрукти, які їстимете сирими, мийте кип’яченою водою та обдавайте окропом.
▪ Не вживайте воду з невідомих джерел.
▪ Не купайтеся і не ловіть рибу у водоймах, з яких п’ють тварини.
▪ Дотримуйтеся правил особистої гігієни.
▪ Не допускайте заселення гризунами господарства та житлових приміщень, вчасно проводіть їх знищення (дератизацію).
▪ Зберігайте запаси продуктів на полицях у закритій тарі.
▪ Збирайте сміття та харчові відходи в недоступній для гризунів тарі з кришкою.

Ірина КОВАЛЕВСЬКА, завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій ОблСЕС

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *