Кишкові інфекції: їжа не за правилами

Літо – пора не тільки відпусток, фруктів і овочів, а й період гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь. Їхні збудники – мікроби, безліч яких не тільки оточує нас, але й живе на поверхні шкіри… За сприятливих умов бактерії розмножуються із шаленою швидкістю. Небезпека цих мікроорганізмів – в особливій отруті, яку вони виробляють. Саме ці токсини спричиняють хворобу.

Перша допомога

Симптоми розвитку більшості кишкових інфекційних захворювань знайомі кожному. Вони проявляються від півгодини до 2 діб після вживання недоброякісного продукту. Починається нудота, біль у животі, пронос від 3 до 10 разів на день, блювання, підвищення температури до 37,5 – 39 С, з’являється слабкість, легкий озноб, запаморочення. Симптоми не минуть самостійно!

Промийте шлунок кип’яченою водою, спричиніть блювання, випийте активоване вугілля та постійно вживайте велику кількість рідини. Якщо й після цього нудота не втамується, випивайте склянку м’ятного чаю кожну годину. Робіть це поволі, поки не зникнуть неприємні відчуття.

Найпростіший спосіб зменшення болю у животі – масаж живота за годинниковою стрілкою легкими поглажувальними рухами кілька хвилин. Полегшить страждання настій з меліси, квіток ромашки та материнки: чайну ложку збору залити склянкою окропу і настояти в термосі 30-40 хв. Вживати 3-4 рази на день.

Рідина очищає

Діарея – гарний спосіб звільнитися від токсинів і мікроорганізмів, що потрапили у кишечник разом з їжею. При цьому деякий час треба голодувати й пити більше рідини, вона вимиє з організму токсини.

Оскільки з діареєю людина втрачає значну кількість рідини, належить адекватно поповнювати ці втрати. Щогодини слід випивати мінімум склянку напоїв: чаю, компоту без цукру з кураги, родзинок і бананів. Вони багаті на калій. Та цими засобами не завжди вдається здолати пронос, тому обов’язково зверніться до лікаря.

Через 1-2 дні голодування починайте вживати їжу маленькими порціями кожні 3-4 год. Першої доби обмежтеся кефіром з сухарями з білого хліба та рідкою рисовою або вівсяної кашею на воді. Наступного дня можна додати круті яйця, омлет, на 3-4-й день – відварені м’ясо, рибу з картопляним чи морквяним пюре. Із сирими овочами, фруктами і соками (особливо кислими: апельсиновим і яблучним) доведеться почекати до повного одужання.

Профілактика кишкових отруєнь

1. Вживайте воду з перевірених санепідемслужбою джерел.

2. Вживайте тільки кип’ячену воду.

3. Не купайтеся та не ловіть рибу у водоймищах, користування якими заборонено санепідслужбою.

4. Не купуйте продукти на стихійних ринках. Особливо небезпечні в цей період недоброякісні продукти тваринного походження – м’ясні, молочні та рибні вироби. Велику небезпеку становлять рибні та м’ясні вироби домашнього виготовлення, що продаються «з рук»: в’ялена та копчена риба, консервовані в домашніх умовах м’ясні, рибні та овочеві продукти.

5. Не готуйте для масових свят небезпечні для теплого періоду року страви: паштети, кров’янки, салати з майонезом, холодці, заливні страви, кондитерські вироби з кремом.

6. Не допускайте до приготування страв у закладах громадського харчування та для святкових столів незнайомих людей і людей, які не пройшли медичного огляду.

Підготували
Василь ЗАДОРОЖНИЙ, головний лікар Обласного центру здоров’я,
Наталя СТРЯПІНА, лікар-методист

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *