Ковтнув води – прихопив сальмонелу

Харчові сальмонельози – небезпечна і досить актуальна проблема спекотної пори. Сальмонели належать до того ж мікробного сімейства кишкових, що й збудники черевного тифу та паратифів. Вони досить широко розповсюджені у природі.

Захворіти можна, вживаючи інфіковане молоко, м’ясо птиці, яйця і продукти, виготовлені із них, рибу та страви з неї. Трапляються випадки, коли людина нездужає після вживання риби гарячого копчення, оселедців пряного посолу, смаженої риби, виробів з рибного фаршу.

Бактеріоносій = загроза

Людина може бути носієм інфекції до 5-6, і навіть 8 років. Інфікування сальмонелами не завжди веде до розвитку захворювання. Але людина здатна заражувати харчові продукти.

Дотримуйтеся правил!

Усі м’ясні страви та яйця піддавайте належній термічній обробці. У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при +70 С через 5-10 хв., при +80 С через 2-3 хв., при кипінні – миттєво.

Страви з яловичини, свинини, риби слід ретельно варити, парити чи смажити невеликими шматками. Страви, приготовлені в духовці, вживають без обмежень. Яйця слід варити не менше 10 хв. від початку кипіння.

Не меншу небезпеку становить вторинне зараження уже готової їжі. Щоби не допустити цього, ніколи не використовуйте одну дошку для обробки сирих і готових продуктів, адже мікроби з сирих продуктів можуть потрапити до найдрібніших шпарин і залишитись там навіть після ретельного миття дошки.

Воду слід пити тільки кип’ячену, особливо якщо вона взята не з водопроводу, а з колодязя або іншого джерела.

Ковтання води, полоскання рота при купанні в річках, озерах, ставках також може загрожувати гострими кишковими інфекціями. Тому треба твердо дотримуватись правила: ніколи не купатися у стоячій воді, а тільки на спеціально відведених пляжах.

Олена ДІДОРУК, лікар Обласного центру здоров’я

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *