Чи маєш зайву вагу? Перевір себе

«Шановна редакціє! Попри те, що Україна не належить до розвинутих країн, її мешканці останнім часом походять на громадян Штатів, особливо молодь і діти. Бо в американських школах діти швидше нагадують дорослих –  за вагою та зовнішнім виглядом. Скажу про себе:  мені під 70, але я й досі можу зробити те, що моїм онукам не під силу – пройти на лижах 10 кілометрів, пробігти кілька кіл на стадіоні «Буковина», проплисти тисячу метрів… Зрештою, я навіть не тільки за фізичними параметрами, а й зовнішньо можу дати фору своїм онукам, хоча дівчині 18, а хлопцеві 20 років. Адже я, за зросту  1,79 м, важу 80 кг, а вони, маючи відповідно 1,65 і 1,78 м, важать 70 і 90 кг. Однак ні вона, ні він не вважають себе товстими! Мене ж зазвичай не слухають, та й поговорити нам ніколи:  вони завжди занурені у  гаджети…

Пригадую, колись ви друкували правильні параметри людської  ваги й розповідь про те, як її вирахувати. Був би вельми вдячний, коли б ви ще раз нагадали про це. Може, друковане слово переконає моїх онуків у тому, що вони ведуть нездоровий спосіб життя.

Наперед вдячний, Володимир УГРЕНЧУК»

Консультує майстер спорту Василь СЛУХЕНСЬКИЙ, один із керівників оздоровчої  групи ходьби за Шимком.  

 

Формула для підрахунку ваги

Існує дуже простий спосіб вирахувати норму ваги для себе. Нині в моді підрахунки індексу ваги за американською системою, та я все життя користувався найелементарнішими правилами:     

*Якщо вам до 40 років, візьміть свій зріст у сантиметрах, відніміть 100 і ще 10 та додайте 5, якщо маєте широкі кістки. Такою має бути ваша вага в нормі.

Приклад: ваш зріст 165 – 100 – 10 = 55 кг. Для ширококостих –  55 кг + 5 = 60 кг  

*Якщо вам за 40, то від зросту в сантиметрах віднімайте 100.

Приклад: ваш зріст 179 – 100 =79. Це ваша вага в кілограмах у нормі, тобто автору листа варто скинути один кілограм.

 

Талія як показник здоров’я

Талія – це ще один показник… вашого здоров’я. Бо зайве сало на ній негативно впливає на роботу серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату тощо.  Саме тому існує й норма для об’єму талії. Вона вираховується дуже просто. Щоби визначити об’єм вашої талії в нормі, треба зріст поділити на 2.

Для прикладу: якщо ваш ріст 165 см, то об’єм талії має бути не більше за (165:2) 82,5 см.

А допустимий шар жиру на шкірі живота – 1 см, якщо при цьому шкіру живота взяти між двома пальцями. Тож, як бачимо, за таким показником серед нас дуже мало людей, які відповідають нормам за жирністю. Щоби привести до норми свою вагу, треба звернути увагу не тільки на харчування, але й намагатися не переїдати. Та головне – рухливість. Іншими словами, ви мусите щодня виконувати певний об’єм фізичних вправ і фізичної роботи. Мінімальний час для одного тренування – 40 хвилин. А займатися фізкультурою слід щонайменше 3 рази на тиждень.

І будете здорові.            

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *