Кожні три дні на Буковині – самогубство

Як правило, це люди працездатного та старшого віку. 75% – чоловіки, 65% з них – у стані алкогольного сп’яніння…

– У середньому маємо до 150 самогубств на рік. Тобто, кожна третя доба – смерть, – розповідає Віктор БАЧИНСЬКИЙ, начальник бюро судово-медичної експертизи Буковини. – 90% самогубств – механічна асфіксія через повішання, далі – падіння з висоти та медикаментозне самогубство. Бувають і рідкісні випадки – підключення до електроструму, самоспалення. А минулого тижня у Хотинському районі чоловік перерізав собі горло… косою.

Провокатор – повний місяць

– Нещодавно місяць був найближче до Землі. У той день відбулося два самогубства. Можливо, на рішення людей впливають біоритми. Тим паче, нервова система людини серйозно реагує на метеозміни, – каже судмедексперт. – Дехто страждає на гіпертонію, внутрішньочерепний тиск, а в декого це відображається на психічному стані. Ми в бюро вже помітили певний зв’язок, тому знаємо, що коли повний місяць, сильний вітер чи різка зміна барометричного тиску – одного чи двох суїцидів, на жаль, не уникнути.

Істинний і демонстративний суїцид

– Існує кілька факторів, які впливають на суїцид: психологічний, соціальний і психіатричний, – каже лікар-психіатр Володимир ПУГАЧОВ. – Щодо остан-нього – людина, скажімо, хворіє на важке психічне захворювання. Наприклад, при шизофренії у хворого спостерігаються галюцинації, він чує голоси, які наказують виконувати певні дії. У такому випадку допоможе тільки медикаментозне лікування. Крім того, суїцид поділяється на істинний та демонстративний. За допомогою демонстративних суїцидів люди намагаються привернути до себе увагу, не нашкодивши при цьому собі фізично. Як правило, демонстративні суїциди скоюють через неглибокі порізання вен у ділянці зап’ястків. З таким порізом, зазвичай можна ще тиждень ходити… Але лікар будь-який суїцид повинен розглядати як істинний.

Психіатричні захворювання мають сезонність, тому частіше самогубства вчиняються в осінньо-весняний період. Пацієнти з депресивними розладами перебувають у групі ризику.

Якщо людина хоч раз намагалася вкоротити собі віку, то колись захоче це повторити.

Дитячий суїцид небезпечний тим, що він найчастіше – імпульсивний, показовий. Дитина до певного віку не може чітко відокремити поняття життя і смерті. Тому вона легше сприймає смерть, але глибше переживає свої особисті проблеми, ніж дорослі.

Мають особливість і суїциди в літніх людей. Справа в тім, що у старечому віці є так звані синильні і передсинильні психози, які, можливо, теж впливають на поведінку і штовхають людину до суїциду. Відсоток таких хворих у Європі та Україні приблизно однаковий. Але кількість суїцидів серед людей літнього віку в Європі набагато менша, ніж в Україні. Мабуть, на це впливають соціально-економічні фактори. Та питання достеменно ще не досліджене.

Вихід є!

– Цікавим є те, що в розвинутих країнах суїциди чиняться частіше, ніж у тих, де рівень життя нижчий. Люди переймаються роздумами про те «як вижити», а не «для чого я живу», – розповідає практикуючий психолог Олена ГОЛОВІНА. – Основою суїциду є автоагресивні дії, тобто роздратування і злість, спрямована не на зовнішні обставини, а на самого себе.

Профілактикою суїцидальних намірів важливо займатися завчасно. Наприклад, підлітки «звільняються» від неприємних душевних переживань через малюнки, колекціонування, слухання музики, вірші, тощо. В такому разі, з одного боку такі захоплення мають, так би мовити, терапевтичний ефект. З іншого – це може бути сигналом про наявні труднощі. Тому доцільно звертати увагу на різкі зміни у поведінці – якщо дитина була активною, а раптом стала пасивною, замкнулася у собі, завела дивних друзів – це також маячок про можливі проблеми.

На етапі формування так званих суїцидальних намірів дорослі люди можуть також проявляти нетипову поведінку: перебувати в надмірно збудженому чи навпаки депресивному стані, вести замкнутий спосіб життя, скаржитися на безвихідність, розпач, безпорадність, читати відповідні книги, вести явно депресивні розмови. Спонукають до таких змін травматичні події, втрати дорогих і близьких людей тощо. При цьому такі люди відчувають самотність, зневіру, сильний психологічний і навіть фізичний біль.

Якщо ви відчуваєте занепокоєння за когось із ваших рідних чи знайомих – важливо не залишатись байдужим і вчасно зрозуміти та «подати дружню руку» розуміння та підтримки. Уважніше ставтеся й до людей, які зазнали моральних, фізичних чи сексуальних травм, як і до людей з невиліковними захворюваннями.

Варто звернути увагу на людину, яка раптом завершує усі свої справи, пише заповіт.

Їй треба допомогти вийти з «тунельного бачення», яке перекриває весь позитив у житті. Найкраще – звернутися до фахівців. Адже, щоби допомогти людині, треба зрозуміти причину, через яку вона хоче попрощатися з життям.

Якщо ви «зайшли у глухий кут», почуваєте себе самотніми та не можете самостійно подолати проблему – вихід є! Звертайтеся за допомогою за телефоном довіри 57-15-15. Кваліфіковані фахівці анонімно і безкоштовно нададуть вам допомогу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *