11 ознак нестачі йоду

Патологія щитоподібної залози зустрічається приблизно у 42-52% дорослого населення України, 10-20% дітей, 70-80% літніх людей.

 

Чернівецька область разом із Львівською, Тернопільською, Волинською, Закарпатською, Рівненською та Івано-Франківською належить до регіонів з недостатністю йоду. Особливо тяжкою була зобна ендемія у гірських районах Чернівецької (Вижницький, Путильський райони), Івано-Франківської (Косівський) і Закарпатської (Велико-Березнянський, Свалявський) областей, де у 1941-1947роках  більше 50% населення були хворі на ендемічний зоб. Воло – так на Буковині серед людей називали зоб, який, за свідченням медичних працівників, що після війни приїхали працювати в область, спадав іноді аж на грудну клітку хворого.

 

Йод є водорозчинним елементом. Він міститься у деяких продуктах харчування і йодованої харчової солі. Крім того, його можна приймати як добавку.

Для чого нам потрібен йод?

Йод посідає чільне місце у здоров’ї щитовидної залози. Остання використовує йод у виробленні гормонів, а це – розвиток мозку, зріст людини, загоєння ран, метаболізм.  Нестача йоду обмежує здатність щитовидної залози виробляти гормони, що призводить до гіпотиреозу.

Ознаки дефіциту йоду

Як стверджують дослідники в різних країнах, близько третини населення Землі мають нестачу йоду. Наводимо 11 ознак того, що людині слід перевіритися на недостатню кількість цього елементу в організмі.

Збільшення ваги. Однією з найбільш помітних ознак дефіциту йоду є несподіване збільшення ваги. Коли в людини здоровий обмін речовин, він спалює калорії, виробляючи енергію. Гіпотиреоз чи відсутність гормонів щитовидної залози уповільнюють метаболізм людини. Калорії зберігаються у вигляді жиру, що призводить до збільшення ваги. Важливо пам’ятати, що саме лише збільшення ваги не обов’язковою ознакою дефіциту йоду.

Відчуття слабості. Дефіцит йоду часто спричинює слабість. Підняття предметів, які раніше здавалися легкими, тапер стає важкою справою. Адже рівень енергії значно знижується: організм спалює менше калорій, м’язи й суглоби працюють гірше. 

Відчуття втоми. Уповільнення метаболізму часто стає причиною постійної втоми. Це ще одна ознака дефіциту йоду. Для людини, що не віддає достатньо часу на відпочинок, нормально відчувати втому. Коли ж утома не пояснювана, це може слугувати симптомом дефіциту йоду.

Випадіння волосся. Це ще одна можлива ознака того, що в людини ймовірно дефіцит йоду. Гормони щитовидної залози підтримують відновлення волосяного фолікула. Нестача таких гормонів призводить до того, що фолікули припиняють оновлюватися. 

Пересихання шкіри. Суха шкіра, що лущиться, може бути ще однією ознакою гіпотеріозу. Нестача йоду заважає клітинам шкіри оновлюватися. Збільшується кількість відмерлих клітин, цілі ділянки пересихають і лущаться.  

Відчуття холоду. Дефіцит йоду уповільнює метаболізм, організм виробляє менше енергії, організму недостатньо тепла, людина постійно мерзне.

Уповільнений пульс. Дефіцит йоду може сприяти уповільненню серцебиття. Коли кількість серцевих скорочень в людини зменшується, в неї може спостерігатися запаморочення, головний біль, слабість.  

Проблеми з навчанням і пам’яттю. Гормони щитовидної залози важливі для роботи мозку. Дефіцит йоду може спричинити нестачу цих гормонів, що призводить до проблем із пам’яттю й отриманням нових знань.  

Ускладнення вагітності. Вагітній часто буває важко отримати достатню кількість йоду, адже вона має забезпечити цим мінералом не лише себе, але й дитинку. Під час вагітності гормони матері забезпечують нормальний розвиток плоду. Нестача їх може уповільнити розвиток мозку і зростання плоду. За дефіциту йоду у вагітної зростає ризик народження мертвої дитини.

Надмірні чи нерегулярні менструальні цикли. Низький рівень гормонів щитовидної залози может впливати на менструальный цикл жінки. А це надмірні, частіші за норму або більш рідкі місячні.

Опухла шия. Якщо в людини нестача йоду, її шия може розпухати. Це відбувається тому, що щитовидна залоза, яка розташована у шиї, починає збільшуватися, аби поглинати більше крові.

Як запобігати дефіциту йоду?

Для виявлення дефіциту йоду слід звернутися до лікаря та здати відповідні аналізи.

Головними джерелами йоду є:

*морські водорості, *тріска, * йогурти, *йодована сіль, *креветки, *яйця,*тунець, *сушений чорнослив. Людина має споживати 150 мкг йоду щодня, аби підтримувати здоровий рівень цієї речовини в організмі.

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *