Заощадити на автомобіль з мінімальною зарплатою в Україні: міф чи реальність

Журналісти «Версій» дізнавалися про те, що думають мешканці Чернівців про  економію коштів та власні заощадження

«Якщо є гроші, то їх можна заощаджувати. Раніше я заощаджувала, але зараз мені не вистачає коштів для цього», – каже 67-літня пенсіонерка Марія Георгіївна. 

«Гроші потрібно відкладати та економити. Та у мене, на жаль, відкладати не виходить через малий заробіток і багато витрат. Дуже великий відсоток заробленого іде на їжу, одяг, тому коштів на заощадження не залишається. Заощаджувати – це чудово, тому що потім ти можеш купити товари не в кредит, а одразу за власні кошті. А так, у зв’язку з тим, що я не можу заощаджувати – мені доводиться купувати товари у кредит, а це все ж таки не вигідно», – поділилася своїм досвідом викладач Любов Василівна. 

Поспілкувавшись з ровесниками, зрозуміла, що більшість молоді Буковини не заощаджує та не економить, але розуміють важливість цього питання, тож у майбутньому хотіли би це робити. 

Натомість експерти стверджують, що заощаджувати можна незалежно від кількості коштів. Питання буде тільки в часі, скільки доведеться заощаджувати, аби зібрати на бажане, запевняє Олексій КРУПЕЙ, фінансист, кандидат економічних наук. 

«Поняття економії та витрачання – різні речі. Економити звісно потрібно, але це потрібно робити розумно. Бо першочергово людина повинна забезпечити свої первинні потреби, а все що залишиться – можна заощаджувати. Це вже залежить від нашої раціональної або ірраціональної поведінки на ринку, наших міркувань і бачень. На мою думку заощадження робити потрібно, але це безпосередньо залежить від рівня розвитку суспільства. Якщо суспільство розвинуте, то таке поняття як «економія», певно десь нівелюється в загальному плані. Але якщо суспільство не дуже розвинуте, або перебуває в стадії розвитку, потрібно заощаджувати. Особисто я заощаджую. Хоча першочергово  здійснюю всі витрати, які мені потрібні. І вже потім намагаюся відкладати якісь кошти для реалізації своїх мрій.  Отож навіть з мінімальною заробітною платою в Україні можна заощаджувати навіть на автомобіль, просто термін цього заощадження буде тривати дуже довго», – підсумував Олексій Крупей, фінансист, кандидат економічних наук. 

Наталія ХОТИНЬ, студенкта відділення журналістики ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *