Євро-2012: боролися як могли

6-річний малюк Тимур, який прославився завдяки тому, що по-дитячому щиро вболівав за збірну України на Євро 2012 року, за два дні встиг стати не тільки зіркою інтернету, але і телебачення.

Збірна України завершує виступи в груповому турнірі з високо піднятою головою

Здобувши перемогу у Києві, наші футболісти двічі програли у Донецьку. Проте, за словами президента УЄФА Мішеля Платіні, ми «вже виграли Євро».

 – У Львові народився і жив засновник руху «мазохізм» Захер-Мазох. Обов’язково знайдіть його пам’ятник. У цьому місті не можна відмовляти собі в каві і шоколаді – вони не поступаються кращим сортам світу… У Донецьку є цілий парк кованих фігур, а в Києві сувеніри купувати варто на Андріївському узвозі, – нахвалює Україну німецька газета «Express».

«Виродки та неадеквати»: ось так на всю країну обізвала газета «Московський Комсомолець» російських футболістів після вильоту збірної Росії з Євро-2012

 «Відкриті для світу партизани»

Найбільше дифірамбів від вболівальників дісталося, звісно ж, маленькому Парижу сходу – Львову. Зокрема, німецька преса не втомлювалася висловлювати свій захват.

– Піднімаючись на Замкову гору, де в гайку досі ще чути відлуння незліченних зізнань у коханні, можна знайти свою любов прямо там, вгорі, закохавшись у це місто, – пише Хельге Бендль, авторка журналу Spiegel.

– Таке не часто зустрічаєш на подібних великих подіях. Старші пани на лавочках грають у карти, на Ринку грає духова капела, неподалік виступає танцювальна дівоча група. 200 метрів звідти весільна пара виходить з Домініканського собору і прокладає собі шлях серед фанів, – йдеться у матеріалі «Morgenweb.de».

 

 

– Львів – це середньоєвропейська скриня скарбів Ренесансу і Модернізму, з бруківкою, ароматом кави і церковними передзвонами, – це вже газета Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– Серця німецьких фанів ринули до Львова. Деякі з німців почувалися у Львові так, ніби знову в їх спогадах ожила річна казка 2006 року, – відзначив посол Німеччини в Україні Ганс-Юрген Гаймзьот, маючи на увазі Чемпіонат світу з футболу 2006 року в Німеччині.

Подібних відгуків – безліч. Проте хіба тільки Львовом єдиним тішилися приїжджі фани?

– Іноземні вболівальники приємно здивовані Україною, її атмосферою і організаційною роботою, – повідомляє, наприклад, Polskie radio dla zagranicy. Зокрема, журналісти стверджують, що після 10 днів проведення турніру хвиля критики і песимізму в західних ЗМІ змінилися на захоплення, викликаний українськими містами, організацією матчів, прийому та розваг для уболівальників Євро-2012.

 Ян-Крістіан Мюллер, журналіст Frankfurter Rundschau, здивував своїх українських колег тим, що за кілька годин до фінального поєдинку своєї збірної в групі примудрився написати аж три тексти. Перший був розрахований на те, що суперником Німеччини у чвертьфіналі стане Чехія, другий сповіщав про те, що німцям доведеться грати проти Чехії, а третій уже зовсім здивував. Один з найвідоміших німецьких журналістів написав ще й коментар щодо вильоту підопічних Йоахима Льова з турніру! Це, звичайно, було досить малоймовірним, проте… Як показала практика російської збірної – і таке можливо.

 Виробники пива шоковані кількістю випитого вболівальниками

– Коли грала збірна України, у нас випили взагалі все пиво на всіх чотирьох фан-зонах, – дивується генеральний директор компанії-виробника пива Петро Чернишов. – Нам просто реально його не вистачило! Ми до такого не були готові!

Зокрема, у Києві шведам на Труханів острів пиво доводилося підвозити по кілька разів на день. На відміну від батьківщини, скандинави із превеликим задоволенням виявили, що алкоголь у нас набагато дешевший, тому відривалися – по повній.

«Помаранчева чума» сколихнула Харків – веселих голландських фанів міліціонери, у буквальному сенсі… осідлали

– Тверезих – п’ять відсотків зі ста, – зітхає Юрій Григорович, лікар із тамтешнього медпункту. Більшість пацієнтів-шведів звертаються до нього через похмілля або ангіну, бо п’ють здебільшого холодне пиво.

– Дуже сильно засмучуються, коли я їм призначаю антибіотики, і кажу, що при цьому не можна пити горілку! Це для них найгірше, – засвідчує лікар.

«Пісяти прямо на газон! Клас!»

Саме так британські вболівальники оцінили гостинність голови Київської міської держадміністрації Олександр Попова, який заявив, що іноземців, на відміну від українців, не штрафуватимуть за справляння нужди у непередбачених місцях. Адже «люди приїхали відпочивати, нехай відпочивають». Мовляв, туалетів в Україні вистачає, та й завжди можна добігти…

Звичайні кияни від таких ініціатив, звісно ж, не в захваті. Справді, вболівати на смердючих газонах не надто приємно. Українські фани теж обурюються: «Ми що – не люди? Чим це «вони» кращі за нас?!»

Висновок: корисно таки знати якусь іноземну мову. Адже ж не за кольором дзюрка міліціянти відрізняють туристів від місцевих!

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *