екологічний скандал – Розплата за цивілізацію чи за владну недалекоглядність?

Чи можете ви хоча б день прожити без мобільного телефону? Питання риторичне. Бо й так зрозуміло: навряд чи видеремося неушкодженими з лабет цивілізації. Хоча конкретно взяті мами з легкістю відмовилися б від її благ задля здоров’я своїх малюків. Як розповіла матуся першокласника Коровіївської школи, над якою нещодавно демонтували базову станцію стільникового зв’язку, зателефонувати на мобільник у село стало важко, але вона надзвичайно тішиться тим, що дитина її повертається тепер додому після навчання бадьорою і невтомленою, як бувало раніше.
Тож розумієш батьків учнів чернівецької школи №22, які й після замірів електромагнітного випромінювання, зроблених київськими фахівцями з лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Центральної санітарно-епідеміологічної станції Мінздоров’я України в класах та на подвір’ї, продовжують хвилюватися. Вони досі не пускають своїх дітей до школи. Бо профі наміряли перевищення гранично допустимих рівнів електромагнітних полів у приміщенні школи та на прилеглій території (вул. Південно-Кільцева, 2). Хоча на момент оформлення санітарного паспорта на зазначені базові станції –  а їх тут дві й належать вони ЗАТ «Київстар Дж. Ес. Ем.» і ЗАТ «Український мобільний зв’язок» – Інститутом  гігієни та медичної екології ім. О. Марзеєва  Академії медичних наук України перевищення ГДР не було. Саме тому спеціалісти вирішили відключити ці дві станції мобільного стільникового зв’зку і заміряти показники ще раз. Вимкнення та включення фіксувала Чернівецька філія ДЦ «Укрчастотнагляд».
Отримані результати всіх ошелешили. За незначного зниження рівнів електромагнітного поля збереглися перевищення граничнодопустимих рівнів поверхневої густини потоку енергії!. Тому в листі головного лікаря Центральної санітарно-епідеміологічної станції Л. НЕКРАСОВА до ЧОДА, Чернівецького виконавчого комітету міськради, покуратури м. Чернівці та облСЕС зазначено: «…згадані базові станції не є джерелами електромагнітного поля, які створюють перевищення граничнодопустимих рівнів».
При подальшому аналізі електромагнітної ситуації в районі школи №22 фахівіці облСЕС виявили низку інших радіотехнічних об’єктів (РТО), які не стоять на обліку в держсанепідслужбі та інформація про власників яких відсутня.
Погодьтеся, ситуація дивна: на дахах готелю «Черемош» по вул. Комарова, 13-А  та  житлового будинку №6 по вул. Південно-Кільцева зручно влаштувалися РТО, а чиї вони – ніхто не знає. Чи можливо таке? Особливо ж, коли мовиться про готель, де без паспорта на поверх не піднімешся.
Щоби остаточно з’ясувати ситуацію, при міськвиконкомі створили робочу групу. Протягом двох тижнів вона має поставити крапку в цій неприємній історії.
Та навіть коли робочій групі вдасться загасити скандал, невдовзі він спалахне в іншому місці. До редакції неодноразово зверталися мешканці мікрорайону «Руський» зі скаргами на базові станції стільникового зв’язку, встановлені на стадіоні «Гарт», які погіршують їхнє самопочуття і здоров’я.
Чи є вихід? Безперечно. Варто лише дотримуватися елементарних санітарних умов. А для цього Чернівці та область повинні мати карто-схеми розповсюдження електромагнітного випромінювання. І тоді не буде місць їхнього накладанння одне на одне і подвійного, а то й більше навантаження на території. Замовити створенння таких карто-схем слід було ще у 90-х роках минулого століття, коли проблема електромагнітного випромінювання та його впливу на людину лише вимальовувалася. Але, так чи інакше, іншого шляху немає: замовляти карто-схеми доведеться. І чим швидше – тим краще, незважаючи навіть на складність процедурного питання. Бо виникла поблема: хто саме цим займатиметься? СЕС чи місцеве самоврядування? На останній сесії облради питання озвучив депутат М. Харабара. Звертаючись до представників санітарної служби краю, він емоційно наголосив: «Не можете організувати роботу – віддайте її міській раді!». Зрештою, міська влада вже давно мала би проявити ініціативу, якщо їй не байдуже здоров’я громади.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *