Вулкан прокидається: Терпець народний от-от урветься

Виверження вулкану, мабуть, найстрашніше з усіх природних лих. Можна приготуватися і до повені, і до лісової пожежі – їх навіть інколи вдається уникнути. Але вибуху вулкану запобігти неможливо. І це стосується не лише природи, але й суспільства.

Нині у різних країнах світу відчуваються поштовхи, що свідчать про наближення великого виверження соціального невдоволення. Воно вже відбулося у ряді арабських країн під час так званої «арабської весни». Трусить також Грецію, Італію, а у США розгортається широкий народний рух «Захопи Уолл-Стріт».

Серед країн, де загострюється ситуація, перебуває й багатостраждальна Україна. Особливе невдоволення простолюду викликає зниження життєвого рівня мільйонів українців, і на цьому фоні – просторікування можновладців про якісь «покращення» у цій сфері.

Вкрай небезпечним може стати підвищення цін на газ для населення. А саме його вимагає Міжнародний Валютний Фонд, висуваючи таку умову для виділення чергового траншу українській владі. Населення отримує газ з українських джерел, на Росію стрілки не перевести.

Влада гарячково шукає грошей, відтак позбавляє пільг багатьох із тих, хто раніше їх мав – насамперед чорнобильців, афганців, дітей війни. Без бою вони здаватися не хочуть. Донецькі, львівські та дніпропетровські чорнобильці готуються до спільних акцій протесту.

Звична ставка влади на розкол України для зручного маніпулювання її громадянами дає серйозні збої. Люди об’єднуються, рух протесту набуває обертів.

З переляку київський суд заборонив святкувати День Свободи на Майдані – примара «Помаранчевої революції» стоїть перед очима влади як кошмар. А тут ще 1 грудня оголосили днем початку загальноукраїнського страйку. Його намагаються очолити народні депутати від «Батьківщини». Їхні ж колеги по опозиції болгаркою зрізали паркан, яким влада намагалася відгородити Верховну Раду від народу. Доки парламентська більшість «пиляє» бюджет, меншість пиляє залізяччя…

Увагу громадськості від соціальних протестів спробували відволікти обговоренням щойно прийнятого нового виборчого закону. Але на чесні вибори в умовах створення «вертикалі влади» надій покладає все менше людей. Не треба владі тішити себе ілюзіями. Вулкан соціальних потрясінь прокидається. І то не лише у нас, а й у ряді інших держав.

У глобалізованому світі неминуча ланцюгова реакція, коли події перекидаються з країни в країну. Вибух може пом’якшити лише відкритий діалог влади з суспільством. А чи готова вона до такої гострої розмови, і що конкретно може запропонувати мільйонам невдоволених? Окрім залізних парканів, до зубів озброєних міліціонерів і нових автозаків для перевезення заарештованих.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *