Впроваджуються пересувні відділення поштового зв’язку

Про Програму розвитку поштового зв’язку Чернівецької області та впровадження пересувних відділень поштового зв’язку.

В січні 2009 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку поштового зв’язку на 2009-2013 рр., розроблену Міністерством транспорту та зв’язку України.

У Концепції передбачено здійснення структурних, технічних і технологічних перетворень із урахуванням рекомендацій міжнародних організацій, впровадження рішень із автоматизації, використання інформаційних технологій та розвитку нових послуг.

За висновками експертів Всесвітнього поштового союзу Україна має одну з найбільших мереж універсальних поштових послуг у світі. Послуги поштового зв’язку в Україні надають понад 15 тисяч об’єктів мешканцям майже 30 тисяч населених пунктів країни.

Існуюча мережа об’єктів поштового зв’язку національного поштового оператора надзвичайно витратна і набагато перевищує попит населення на поштові послуги.

Одним із ключових моментів програми, яка спрямована на розвиток та ефективне функціонування національного оператора, є оптимізація мережі поштового зв’язку, приведення її до стану збалансованості з існуючим попитом на послуги поштового зв’язку та у відповідність до світових тенденцій.

Має здійснюватися поступове скорочення витрат на утримання поштової мережі. Протягом року в цілому по підприємству планується впровадження у 373 населених пунктах 60 пересувних відділень поштового зв’язку замість 193 пунктів.

Чернівецькою дирекцією УДППЗ «Укрпошта», як представником національного оператора поштового зв’язку в області, у відповідності до схваленої Концепції, розроблено і затверджено Програму розвитку поштового зв’язку Чернівецької області на 2009.-2013 рр.

Окремі напрямки розвитку поштового зв’язку області відображені у Програмі економічного і соціального розвитку Чернівецької області на 2009 рік.

Які ж пріоритетні заходи заплановані дирекцією щодо оптимізації поштової мережі області ?

В першу чергу це перегляд та зміна принципів роботи сільських пунктів поштового зв’язку. Відповідно до Нормативів розвитку та розміщення у містах і сільській місцевості мережі об’єктів поштового зв’язку та поштових скриньок, затверджених Міністерство транспорту та зв’язку, стаціонарне відділення поштового зв’язку розміщується в населеному пункті з чисельністю жителів понад 2000 чоловік, або за умови достатнього обсягу робіт при передбачуваній рентабельності. В інших випадках для забезпечення доступу користувачів до послуг створюються пересувні відділення поштового зв’язку або надання послуг забезпечується листоношами на доставних дільницях.

Мережа поштового зв’язку Чернівецької області на сьогоднішній день складається з 309 об’єктів, в т.ч. 39 міських відділень поштового зв’язку, 226 сільських відділень поштового зв’язку та 44 сільських пункти поштового зв’язку. Більшість пунктів мають мінімальні обсяги робіт, є нерентабельними та не відповідають Нормативам щодо розміщення стаціонарних відділень.

Для прикладу: в 55 об’єктах поштового зв’язку області в цілому за 2008 рік було прийнято для відправки менше 10 реєстрованих поштових відправлень (посилка, бандероль, лист з оголошеною цінністю), тобто менше одного відправлення на місяць.

В населених пунктах, де на сьогоднішній день функціонують такі пункти, планується використання пересувних відділень поштового зв’язку.

В 2009 році Чернівецькою дирекцією заплановано впровадження чотирьох пересувних відділень поштового зв’язку. З 1 квітня два такі відділення починають функціонувати у Заставнівському та Хотинському районах.

Пересувне відділення поштового зв’язку – це спеціально обладнаний автомобіль, який відповідно до затвердженого маршруту буде здійснювати надання послуг в населених пунктах де відсутні стаціонарні відділення поштового зв’язку. Крім того, в таких населених пунктах зберігаються листоноші, які будуть надавати всі види послуг на дому., а також в приміщеннях сільських рад, або інших будівлях центрального частини населеного пункту планується встановлення поштового ящика та вивіски про режим роботи пересувного відділення поштового зв’язку. Пересувному відділенню присвоюється поштовий індекс.

В автомобілі встановлюється необхідні технічні засоби для надання всього спектру поштових послуг, а саме: касовий апарат, електронна вага, стелажі для викладки товарів народного споживання, тощо.

Принцип роботи пересувного відділення поштового зв’язку побудований таким чином: чотири рази на тиждень, у визначену годину, автомобіль прибуває в населений пункт; зупиняється в зазначеному місці та забезпечує поштовий обмін всієї вхідної та вихідної пошти, а також протягом встановленого часу (від 30 хвилин до 1 години) надає всі необхідні послуги поштового зв’язку для населення (приймання платежів та поштових відправлень, реалізація товарів першої необхідності, телефонних карток, тощо).

Впровадження пересувних відділень на заміну стаціонарних пунктів поштового зв’язку ні в якому разі не погіршує можливості доступу споживачів до послуг пошти.

Пересувні відділення поштового зв’язку – це передовий світовий досвід по мобільності, ефективності і забезпеченню схоронності об’єктів поштового зв’язку. Крім того, слід зазначити що ця робота не передбачає скорочення жодного працівника пошти на селі.

Виплата пенсій та грошових допомог

Підприємства поштового зв’язку протягом багатьох років якісно та своєчасно забезпечують виконання роботи по доставці та виплаті пенсій та грошових допомог населенню. На сьогодні понад 70% пенсіонерів області отримують пенсії на пошті.

Крім того, останнім часом почастішали випадки звернень пенсіонерів щодо неякісного обслуговування їхніх пенсійних коштів банківськими установами та бажанням перейти на обслуговування до пошти.

Кожен пенсіонер самостійно і за власним бажанням обирає організацію, через яку бажає отримувати пенсію – пошта чи банк. Будь-який тиск на пенсіонера щодо вибору організації по виплаті пенсії заборонено законодавством України. Тобто, подавши заяву до районного управління Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонер може змінити організацію, через яку отримує пенсію. І ніхто, ні за яких умов, не вправі перешкодити здійсненню його волевиявленню.

Переваги пошти в тому, що пенсія доставляється згідно дати виплати безпосередньо додому кожному пенсіонеру.

Про те, що пошта має всі можливості якісно та своєчасно надавати послуги по виплаті пенсій та грошових допомог поштовики Буковини продемонстрували в період виплат грошових допомог постраждалим від повені.

Чернівецька дирекція УДППЗ «Укрпошта»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *