Відмінності правових статусів колектора та адвоката

Колектор відрізняється від адвоката за визначенням, видом діяльності та методами роботи. Так, колектор (від латинської collector – збирач) – це особа, яка займається збирання, адвокат – від латині – той, що захищає в суді.

Адвокат – це особа, яка має вищу юридичну освіту і головний для нього результат позитивне вирішення справи, як правило у суді. Ці справи є різними за профілем, колом осіб, законодавством. Адвокат отримує винагороду, як правило, постійно, протягом ведення (супроводження) справи, незалежно від результатів його роботи.

Колектор – це особа, яка не обов’язково повинна мати саме юридичну освіту, оскільки ця діяльність поєднує в собі три види знань: юриспруденцію, психологію та фінанси. Колектор працює лише на один результат – виконання боржником зобов’язання на користь кредитора і якщо цей результат не досягається, то він не отримує винагороду, а виконання зобов’язання переходить до іншого колектора. І так далі – до закінчення поставленого кредитором перед колектором завдання.

Адвокат надає будь-яку юридичну допомогу і цей вид діяльності не підлягає контролю зі сторони держави. Колектор же на відміну від адвоката провадить виключний вид діяльності – надає допомогу виключній особі -кредитору щодо виконання боржником зобов’язання на його користь.

Щоб ця діяльність не переходила межі правовомірності, оскільки завжди є спокуса з метою досягнення позитивного результату задіяння інших методів фізичного та психічного тиску на боржника або членів його сім’ї, вона потребує жорсткого контролю зі сторони держави і саме таким механізмом державного регулювання є ліцензування.

Колектор не представляє інтереси кредитора у суді, працює по одній схемі, адже всі справи у колекторів однотипні і мають на меті один результат – виконання боржником зобов’язання. Основний метод роботи колектора -переговори.

У запропонованому визначенні колекторської діяльності головним словом є “добровільно”, щоб унеможливити тиск на боржника. Визначення колекторської діяльності відповідає Цивільному кодексу України (книзі п’ятій “Зобов’язальне право”).

Колекторська діяльність визнана діяльність у Європі (Польщі, Румунії, Іспанії, Франції, Швеції тощо) і США.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *