У ЧНУ скорочують викладачів.Тим, хто залишиться, підвищать зарплати

До редакції звернулася постійна читачка, стурбована чутками про те, що викладацький склад Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича найближчим часом планують скорочувати. «Нещодавно почула, що в новому навчальному році 190 викладачів скоротять, бо у бюджеті зменшено суму коштів на оклади викладацького складу. Наскільки ця інформація відповідає дійсності?».

Про те, чи справді в новому навчальному році викладачів у ЧНУ ім. Ю.Федьковича поменшає, ми поцікавилися у завідувача сектора ВНЗ Головного управління освіти і науки облдержадміністрації Михайла ПАВЛЮКА.

– Справді, у цьому році можливі скорочення викладацьких ставок і реорганізація окремих структурних підрозділів навчального закладу, – повідомив посадовець. – Орієнтовно ця кількість становитиме від 90 до 100. Причина цього – скорочення контингенту студентів, збільшення вартості оплати як за комунальні, так й інші платежі, недофінансування університету Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

Цю інформацію підтвердив і ректор ЧНУ ім. Ю.Федьковича Степан МЕЛЬНИЧУК. За його словами, протягом останніх кількох років кількість студентів вишу зменшилася: якщо раніше на факультетах ЧНУ навчалося 20 тис. студентів, то нині ця кількість перебуває в межах 17 тисяч.

– Якщо врахувати, що загальна кількість тих, хто здобуває знання в нашому навчальному закладі, зменшилася на 3 тис. осіб, то кількість посад, які підлягають скороченню, мала би становити 300. І, треба сказати, що часткове скорочення вже проводилося, – зазначає Степан Васильович. – Оскільки кількість студентів скоротилася, то Міносвіти зменшило й фінансування. Зокрема, значне недофінансування маємо на комунальні послуги, тому й мусимо вишукувати резерви.

Таким чином, кошти які вивільняться за рахунок проведеного скорочення, керівництво вишу планує спрямувати в тому числі й на оплату компослуг, а також – на зарплату викладачам, що залишаться працювати.

– Кількість посад, які підлягають подальшому скороченню, ще коригуватиметься відповідно до того, скільки студентів буде набрано у новому навчальному році, – каже ректор ЧНУ ім. Ю.Федьковича. – Наразі передбачено оптимізувати 100 викладацьких посад та 90 посад у різноманітних підрозділах, наприклад, бібліотеці, де нещодавно встановлено систему електронних карток. Також два музеї університету буде об’єднано в один, скорочено і частину телефоністів, бо їхня функція нині втратила свою актуальність у зв’язку з тим, що всі користуються мобільними телефонами.

Чи підуть такі локальні «реформи» на користь буковинській освіті і чи підвищать її якість – поки невідомо. Бо ж уже маємо більш глобальні нововведення, які мали б нібито суттєво поліпшити рівень галузі знань та на щабель підняти його в очах не тільки українців, а й європейців: і болонську систему впроваджуємо, і викладачів зобов’язуємо на інтернет-сайт свої лекції в електронному варіанті виставляти. А навіщо? Хіба напрацьована роками попередня освітня система давала недостатній рівень знань випускникам? Чи, може, сучасним студентам і на пари ходити вже не треба, а можна тільки «стягти» з інтернету лекцію, роздрукувати її як шпаргалку на іспит… і отримати гарну оцінку за новою, такою прогресивною і ефективною болонською системою?… Зрештою, поживемо – побачимо…

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *