У Чернівцях судова епопея з журналістами набирає обертів

Криминал1904

Чи є Межигір’я на Буковині – вирішить суд

Чергове судове засідання у справі за позовом заступни­ка прокурора Чернівецької області Станіслава Бан­чука до телеканалу ТВА та журналіста Івана Гончарюка про захист честі, гідності та діло­вої репутації відбулося у Шевченківському рай­суді м. Чернівців. Нага­даємо, предметом позову став спецрепортаж журналіста Івана Гончарюка «Межигір’я в мініатюрі». Сам позивач, заступник прокурора Чернівецької області Станіслав Банчук, до суду не ходить, його інтереси представляє захисник Сергій Бурма. Представник відповідача заявив у суді клопотання про виклик і допит свідків у справі. Та на понеділковому засіданні учасники процесу встигли лише надати пояснення. Після цього мали допитувати свідків, та оскільки представник ТОВ ТРК «ТВА» у суді Денис Марчук терміново виїхав на розгляд справи до су­сідньої області, суддя перенесла засідання на 7 жовтня. Суддя повідомила також, що судове засідання триватиме цілий день: допитуватимуть дев’ятьох свідків і переглядатимуть відеомате­ріали, долучені до справи за клопотанням сторони відповідача.

Того ж дня й тієї ж години, тільки вже у Першотравневому районному суді Чернів­ців, відбувалося судове засідання у справі проти журналістів та активістів, де ціна питання становить 1 мільйон гривень. Та апетити в публічної особи, яка судиться з журналістами зросли… удвічі. Позивач уже вдруге змінив позовні вимоги і зараз хоче компенсувати моральну шкоду, якої ніби-то йому завдали, двома міль­йонами гривень. Матеріальні претензії сформульовані наступним чином: четверо журналіс­тів мають сплатити йому по 200 тис. грн., двоє екс- самооборонівців – по 400 тис. грн., ще один активіст – 100 тис. грн., а так званий журналіст-детектив, як він себе називає, – 500 тис. грн. Наступне судове засідання, уже на 2 млн. грн., перенесли на 22 вересня через хворобу позивача.

Крім того, на Буковині тривають судові процеси за позо­вами до інших журналістів і ЗМІ.

Чому раптом їх так багато і водночас? Чи це не відволікання уваги журналістів та громадськості у період перерозподілу влади?

Галина ЄРЕМІЦА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *