Ціни у новобудовах Чернівців стартують від 10 500 грн за кв. м

А: Огляд первинного ринку нерухомості адміністративного центру Чернівецької області: квартири від забудовників у житлових комплексах комфорт-класу дорожчі, ніж у сегменті «бізнес».

 

У грудні 2020 року квартири у Чернівцях пропонують у 36-ти ЖК, що будуються у місті. Редакція проаналізувала актуальні ціни, які встановили у відділах продажу, та визначила мінімальні та максимальні пропозиції. Крім того, вирахувала середні показники (середнє арифметичне стартової вартості всіх прайс-листів сегмента). У таблиці нижче наведено отриманий результат. 
Інформацію для аналізу взято на сайті Bild.ua. Експерти сервісу вручну збирають відомості про нові об’єкти первинного ринку та всі будівельні компанії України.

 

Діапазон вартості квадратного метра житла у Чернівцях

 

Які ЖК Чернівців найдорожчі та найдешевші

Квартири економкласу у Чернівцях пропонують 3 житлові комплекси на етапі зведення. Ціни на первинному ринку нерухомості міста стартують від 10 500 грн/кв. м. Такий прайс-лист зазначений у ЖК «Родинна казка». Найдорожчий квадратний метр у ЖК «Сонячне містечко» — 13 950 грн. У середньому житло цієї категорії обійдеться у 11 800 грн/кв. м. 

 

12 проєктів, що будуються у місті, позиціонуються як клас «комфорт». Середня вартість у сегменті — 18 650 грн/кв. м. Мінімальну ціну встановили у ЖК на вул. Руська, 237 — від 15 350 грн/кв. м, максимальну — у ЖК «Маєток Буковинський», 24 150 грн/кв. м.

 

Житло від забудовника інвестори можуть обрати серед 10-ти новобудов бізнес-класу. Стартова вартість коливається від 11 500 грн/кв. м у ЖК Comfort City до 22 850 грн/кв. м у ЖК Compass. Середня ціна такої квартири — 16 433 грн/кв. м. 

 

Елітні квартири пропонують 9 об’єктів на первинному ринку. У середньому за квадратний метр житла преміум-класу доведеться віддати 20 205 грн. Найнижча вартість зазначена у ЖК «Щаслива сім’я» — 12 800 грн/кв. м. Найдорожчий прайс-лист у ЖК «Неосіті» — 22 750 грн/кв. м.

 

У статті аналізуються лише фактичні ціни на квартири від забудовників, без урахування якості, законності об’єктів та темпів будівництва.

Скрин сторінки Bild.ua. ЖК «Прем’єра» позначений високим індексом надійності

 

Як інвестору вберегтися від незаконних забудов

 

Нині кожна п’ята угода на ринку нерухомості має ознаку сумнівної. Це дані заступниці голови Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк. Депутат входить до міжвідомчої групи, що займається питаннями добудови ЖК та захистом інвесторів, постраждалих від афер. За її словами, у сфері правового регулювання цих питань на даний момент діє понад два десятки нормативних актів, деякі з яких ухвалювалися за часів УРСР. Олена Шуляк стверджує, що укладаючи договір фінансування, більшість інвесторів мають обмежену інформацію про об’єкт, наявність у забудовника права на виконання будівельних робіт, проєктної документації. Як наслідок — тривалий час не можуть отримати у власність придбане майно чи повернути кошти. 

 

Законотворці лише працюють над механізмом захисту вкладників у нерухомість. Тому експерти радять перед тим, як придбати квартиру у будівлі на етапі котловану, необхідно ретельно вивчити дозвільні документи проєкту. В Україні працюють спеціалізовані компанії, які допомагають зібрати та систематизувати інформацію про новобудови. Наприклад, Bild.ua. Окрім фактичних даних, команда сервісу присвоює кожному ЖК спеціальний показник — індекс надійності. Об’єкти та девелоперів оцінюють за авторською методикою, зокрема перевіряють такі пункти, як:

  

  •  призначення землі;
  •  оцінка договору інвестування;
  •  затримки здачі ЖК;
  •  наявність судових справ, пов’язаних із проєктом;
  •  ліцензії генпідрядників;
  •  відкритість комунікації з інвесторами;
  •  наявність податкових боргів та обтяження за іпотекою;
  •  технічні умови (ТУ) підключення до комунікацій;
  •  порушення термінів введення в експлуатацію інших проєктів забудовника тощо.

 

Разом експерти оцінюють кожен житловий комплекс за 42-ма параметрами. За результатами перевірки проєктам виставляють бали (максимум 220) і присуджують індекс надійності. Простіше орієнтуватися на сервісі за кольором щита: зелений у надійних новобудовах, помаранчевий — у проєктів із середнім індексом надійності, червоний свідчить про проблеми, що можуть призвести до втрати інвестицій. Тим, хто бажає отримати повну інформацію про ЖК, пропонують замовити на «Білд» детальний звіт, до якого входить консультація юриста та поради експерта.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *