Цензура зняла першу інформацію про хворобу,

а блокаду мовчання місцеві ЗМІ прорвали тільки через 3 місяці після першого випадку недуги,
– згадує Людмила ЧЕРЕДАРИК, журналістка, яка першою повідомила громадськості про небезпеку, а потім разом з Віктором ФРЕЛІХОМ провела незалежне журналістське розслідування військової версії отруєння буковинців. 

Як це було… 
Інформація про те, що в обласній дитячій лікарні лежать лисі діти, уражені невідомим захворюванням, просочилася до мене через лікарські канали на початку вересня. Дитина прокидалася вранці, а її волоссячко купкою залишалося на подушці… Перевіривши достовірність інформації, підготувала публікацію про дивну невідому недугу чернівецьких дітей, яка мала два основних зовнішніх прояви – повне облисіння та зоогалюцинації. Щоби ніхто особливо не чіплявся, поставила рубрику «Чутки і факти».
Та, коли матеріал поставили на сторінку – а я працювала тоді у газеті «Молодий буковинець» – його вилучила цензура. В облвиконкомі був тоді такий спецвідділ: він стежив за державними таємницями, щоби їх, не дай Боже, ніхто не розкривав. І тому перед друком черговий цензор перечитував усі газети, радіо- і телематеріали, які виходили у світ того дня.
Все ж таки розповідь про хворих чернівецьких діток була оприлюднена. Але з неї на вимогу відділу цензури довелося забрати словосполучення «невідома хвороба». Ця публікація була першим на Буковині повідомленням про подію, яке певним чином перевернуло свідомість людей. Хоча блокаду мовчання в області здолали тільки 1 листопада 1988 року. На той час уже й «Комсомольськая правда» зв’язалася зі мною й надрукувала інформацію про нашу чернівецьку біду, але з коментарем: у Чернівцях пройшли кислотні дощі. Вони, мовляв, і стали причиною облисіння. Як бачимо, таємниця зберігалася на усіх рівнях.
Пізніше, коли в 90-х роках французьке державне телебачення АНТЕН-2 готувало годинну передачу про СРСР до візиту Михайла Горбачова у Париж, його знімальна група приїжджала до Чернівців і брала в мене інтерв’ю як у журналіста, що першим написав про невідому екологічно залежну хворобу. Щоправда, йшлося не про саму недугу: зарубіжних колег цікавила тема демократичних перетворень у СРСР.
Та повернімося в осінь 1988 року. Ми, журналісти, активно воювали за те, щоби повідомляти людям про все, що відбувається: як почуваються діти, чи є нові хворі серед маленьких чернівчан, що повідомляють різні спеціалісти, які почали навідуватися до нас, тощо. Пригадую, як протягом кількох годин після робочого дня ми з  радіожурналістом Миколою Палійчуком сиділи у приймальні тодішнього голови Чернівецького облвиконкому Віктора Ленчинського. Очікували на інтерв’ю та дозвіл на оприлюднення інформації. Коли нарада в його кабінеті закінчилася, нас запросили увійти. І почалася суперечка, бо йшлося про те, щоби дати інформацію по дротовому радіо, але виключно для чернівчан. Оскільки таке завдання було практично не здійсненне, нам з Миколою та ще кільком підлеглим голови вдалося переконати його в тому, що не варто приховувати інформацію від інших буковинців, бо вони все одно про все дізнаються. Наступного дня краяни вперше почули по радіо, а потім і прочитали у газетах офіційні повідомлення про біду, яка прийшла на Буковину. Ми прорвали блокаду мовчання!
Тим часом, на чернівчан ще чекали значні випробування. Та про це – у наступних публікаціях.

Оголошення
ТОВ «ФОРТ» (м. Київ, вул. Мечникова, 14/1, оф.413, код ЄДРПОУ 31912908) проводить аукціон з реалізації арештованого рухомого майна, а саме: Лот № 1. Дизельна електростанція – 4Д, 1954 р.в., розкомплектована, в неробочому стані. Стартова ціна – 1 901,00 грн. без ПДВ. Лот № 2. Автомобіль «Мерседес Бенц S420», 1992 р.в., кузов № WDB1400421A074885, коробка – автомат. Стартова ціна – 65 885,00 грн. з ПДВ.
Аукціон відбудеться 18 серпня 2008 р. о 14:00 год. за адресою: м. Чернівці, вул. Винниченка, 9. Кінцевий термін реєстрації для участі в аукціоні до 15.08.2008 р.
Реєстраційний внесок за лотами № 1, 2 у розмірі 17 грн. (у т.ч. ПДВ) вносяться на поточний рахунок № 26003060107656 в КГРУ КБ «ПриватБанк», МФО 321842, ЄДРПОУ 31912908, одержувач: ТОВ «Форт».  Ознайомитися з майном можна щодня (крім вихідних та святкових днів) звернувшись до організатора аукціону. Бажаючим взяти участь у аукціоні необхідно звернутися до організатора аукціону для подача заяв за адресою: м. Чернівці, вул. Винниченка, 9. Довідки за телефонами: 8 (095) 492-77-03 та 8 (044) 247-42-05.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *