Карпати – сечовий міхур Європи

Одне дерево утримує тонну води.
Саме тому вирубати ліс у цих горах не можна Паводкова вода у гірських річках Черемош, Сірет, Прут піднімалась від 7,75 до майже 10 метрів. Стихія забрала 9 людських життів, повністю розвалила 160 будинків, а ще тисячі – пошкодила частково. Повністю зруйновані 32 км шляхів, а ще 200 км доріг стали непридатними для руху. Водою змило майже 30 мостів, дамби, газопровід, дюкер через Прут.
Затоплено майже 10 тисяч присадибних ділянок, 19,6 тис. га сільгоспугідь. У Чернівцях, зокрема, потерпіли від води 28 вулиць.
Відрізані від цивілізації люди почали панікувати. Вартість карточок
поповнення для мобільного зв’язку в Путильському районі виросла у 3-4 рази. Не кажучи вже про хліб. Найбільше лякала людей невідомість. Втрата дротового радіо далася взнаки.
Окремі жителі хутора Межиброди Підзахарецької сільської ради навіть ночували високо у горах. Бо їм чулося, що гори тріщать…
Усіх описаних нещасть не було б, якби на догоду кільком кланам, ватажки яких стали мультимільйонерами, не продовжували вирубати ліси. А потім ще й грошей на державні програми не давали. Зміцнення берегів і укріплення дамб вимагали щорічно 50-70 млн. грн. Натомість, як наголошує перший заступник голови ОДА В.УСИК, влада мала на це не більше мільйона-двох. А тепер доведеться викласти на ліквідацію наслідків стихії понад 1 мільярд гривень.
Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *