Тисівчани проведуть сходку села повторно

Таке рішення вони прийняли на зборах, які відбулися у п’ятницю,15 лютого. Бо  відповідні служби, представників яких люди хотіли бачити на сходці, проігнорували запрошення тисівчан.  Громада зауважила також, що з 20-ти сільских депутатів до клубу прийшло тільки семеро…

– Я особисто був у першого заступника голови райдержадміністрації Пожоги, повідомив його про сходку села і дав перелік служб, які ми хочемо бачити на зборах, – виправдовувався перед обуреними людьми сільський голова Василь Коваль. Він пояснив, що голова райради на лікарняному після операції. А керівник  райдержадміністрації на курсах. За словами голови, Георгій Лазарович Пожога пообіцяв, що представники служб, до яких громада має претензії, будуть. Та нібито й сходки відбуваються ще у кількох населених пунктах району…

Зрештою, село на 3600 душ не забули-таки і до нього зі Сторожинця приїхав представник управління праці та соціального захисту населення, який займається компенсаціями. Пан Пилипко роз’яснив механізм виплати субсидій. Хоча саме до нього в людей питань було найменше. Однак щодо нагального ремонту ФАПу, де зі стелі буквально капає на голову відвідувачам, запитали з головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги п. Євдокименка доволі суворо. Тим паче, що ремонт закладу був на цей рік запланований, а в переліку його немає! Головний лікар пообіцяв посприяти у вирішенні проблеми та збільшити кількість ліжок у стаціонарі. Він порадив також громаді самотужки відкрити в селі аптечний кіоск.

А найбільше тисівчани прагнули побачити керівників РЕМу, райавтодору, Укртелекому, а також з’ясувати, чому не потрапила до переліку будівництв місцева школа. Адже згідно програми соціально-економічного розвитку району на 2010-2015 роки, будівництво ЗОШ повинне було розпочатися ще торік. Як не як, а тисовецькій школі 125 років. Селяни сподіваються, що потім переобладнають приміщення старої школи на дитячий заклад, бо в населеному пункті кілька сотень малят потребують дошкільної підготовки.

Оскільки представників відповідних районних служб не було, всі «тлумаки» незаслужено дісталися сільському голові. Найбільше люди скаржилися на роботу РЕМу та відсутність транспортного сполучення з районом. А коли присутній на зборах депутат обласної ради Руслан Мельник озвучив відповідь Обленерго про те, що заміри у центрі Тисівців та на куті Горайця показали норму, люди просто сміялися, а дехто від обурення почав навіть вигукував: «Брехуни! Усі брехуни!».

«Можновладці, бійтеся сміху..  Коли люди сміються, їм втрачати вже нічого», – з народної мудрості.

А депутат сільської ради Віктор Веренько прокоментував: «Трансформатор на Горайцінайстаріший в районі, його поставили ще 1963 року. Тож звідки там візьметься нормальна напруга?». Його доповнив Геннадій Ончуленко, дитина війни: «У центрі Тисівців маємо  127 – 140 вольт. А коли вітер і дощ – світла взагалі нема. Що тут скажеш? Усі лінії збудовані ще в 70-их»…».

Люди розуміють складність ситуації, але хочуть, щоби їх теж розуміли і щоби їхні потреби цікавили тих, хто нагорі вирішує проблеми, які громаді не під силу. Та й не слід забувати при цьому, що живемо у ХХІ столітті. Тоді як знесений ще 2010 року пішохідний місток до кута Горайця і досі заміняє кинута дошка. У негоду діти бояться йти через неї до школи.

Сільський депутат п. Веренько, який  там мешкає, запропонував зробити навісну кладку власними силами, бо від держави, мовляв, не дочекаєшся. Та й досвід у нього вже є, бо збудований на початку 60-их минулого століття місток знесло водою ще 10 років тому. Тож люди і зробили власними силами тросову кладку.

Одне слово, турбот у громади – повен рот. Однак вона ні на кого їх не перекладає, намагається вирішувати самотужки. Люди своїм коштом телефонізували й газифікували село, поклали асфальт на центральній дорозі, яку ще й розчищають та підсипають. Однак є проблеми, що не в їхній компетенції. Тут уже потрібне плече держави, тим паче, що й держава добряче спирається на людські спини…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *