«Фортеця Гетьманів» шукає інвесторів або Біля Хотинської фортеці зведуть готельний комплекс?!

Хотинська фортеця торік прийняла понад 80 тисяч туристів, повідомила на прес-конференції Єлизавета БУЙНОВСЬКА, в. о. директора Державного історико-архітектурного заповідника «Хотинська фортеця». Та чимало людей, що приїжджають у Хотин задля відпочинку, не можуть залишитися там на кілька днів. І не через брак грошей, просто довкола Хотина слабо розвинена інфраструктура. Готелів у Хотині та поблизу міста дуже мало. Саме тому ще 2009 року з’явився намір збудувати поблизу Хотинської фортеці хотіли збудувати готельно-туристичний комплекс «Фортеця Гетьманів», який буде чітко вписуватися у загальний історичний екстер’єр фортеці.  Відвідувачі ж, на жаль, до Хотина заїжджають тільки попутно, їдучи до Кам’янця-Подільського.

dsc_6168

Головна проблема в тім, що нас відвідують тільки у світловий день, – розповідає пані Єлизавета. – Та, забігаючи наперед, скажу, що в нас цьогоріч здійснюється європейський проект «Середньовічні перлини: Хотин – Сучава – Сороки», в якому задіяні три фортеці. Завдяки цьому, виділені кошти на освітлення замку. Якщо все буде гаразд, то вже 2014 року наш замок буде освітлено, як зовні так і зсередини.

Про те, що являє собою «Фортеця Гетьманів», розповів Віталій ВАКУЛА, директор ТОВ «Фортеця Гетьманів». – Це буде готельний комплекс на 150 місць.  Сама будівля займає 6 тис. м². Це і ресторан, і кафе швидкого харчування, і піцерія, які будуть оформлені в козацькому стилі, але з російськими, польськими, турецькими мотивами. Вони будуть розраховані на туристів із різними смаками та різними статками. Родзинкою нашого комплексу будуть музейні експозиції з окремими залами розвитку фортеці в різні періоди правління. Окрема зала буде містити мініатюрні зображення фортець України, щоби турист, який відвідав нас, зміг, не від’їжджаючи скажімо, до Луцька чи Зварича, дізнатися про тамтешні фортеці. Уночі ці зали працюватимуть як хостели. Вся територія буде огороджена частоколом, із веж можна буде оглядати Хотинську фортецю й Дністрові кручі. Ми плануємо також створити своєрідне Містечко майстрів. Тут торгуватиме крамниця, до якої поставлятимуть виготовлені на місці хлібобулочні вироби, молочні продукти, соління, спиртне, працюватимуть також цехи з вишивки, ткацтва, лозоплетіння тощо.

Наразі директор «Фортеці Гетьманів» шукає інвесторів, які підтримали б та втілили в життя його ідею. Щоби добудувати комплекс, потрібні ще близько 12 мільйонів доларів. Нині уже вирито котлован у скельній породі. У приватній власності пана Віталія є 1,05 га території. Вже оформлена відповідна документація та набрані бригади, які можуть братися до роботи. Якщо би просто зараз знайшовся інвестор, то, запевняє пан Віталій, реально здати комплекс під ключ через два роки.

Сергій ПИВОВАРОВ, доктор історичних наук, завідувач кафедри етнології, античності та історії середніх віків ЧНУ, директор Буковинського центру археологічних досліджень при ЧНУ шкодує, що туркомплекс досі не запустили: – «Фортеця Гетьманів» органічно доповнюватиме все те, що є в Хотинській фортеці, – наголошує він. – І перетворить наш заповідник на унікальну пам’ятку. Адже біда історичної пам’ятки в тому, що біля неї немає відповідної інфраструктури, немає нормального готелю, місць, де люди могли би нормально поїсти. «Фортеця Гетьманів» у жодному разі не є конкурентом Хотинській фортеці, – підсумовує науковець.

Дмитро ПАВЕЛ, начальник Управління інфраструктури та туризму Чернівецької ОДА, додав, що від 2011 року садиби для зеленого туризму, які мають до 30 ліжок, можуть приймати туристів без ліцензування та реєстрування. Цим активно, за його словами, користуються мешканці гірських районів краю.

А щоби до Буковини було легше добратися, місцеві чиновники міркують над тим, як покращити залізничне та автомобільне сполучення. Для прикладу, фірмовий швидкісний потяг «Чернівці-Київ» невдовзі піде через Молдову в режимі закритих дверей. Відповідно заощадять майже 3 години дороги, до потягу додадуть 4 вагони.

Лідія КИРИЛЮК, фото Ігоря КОНСТАНТИНЮКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *