ТАРИФИ НА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ НЕ ЗРОСТАТИМУТЬ. ТАК КАЖУТЬ ВЛАДНИКИ…

Підприємства житлово-комунального господарства області цьогоріч надали послуг із водопостачання, водовідведення, теплопостачання та утримання будинків, споруд і прибудинкових територій на загальну суму 169,8 млн. грн. На їхні рахунки надійшло 171,3 млн. грн. – 100,9% від нарахованого. Тож нині немає жодних тенденцій до того, щоби комунальники області піднімали питання про збільшення ціни на житлово-комунальні послуги,  – заявив під час прес-конференції начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Георгій ЛЕОНТІЙ.

За його словами, підприємства житлово-комунальної галузі й далі працюватимуть на тих цінових умовах, які діють сьогодні, як до виборчої кампанії, так і після неї. Щоби зменшити борги «Чернівціводоканалу» й «Чернівціобленерго» за спожиті енергоносії, у владних коридорах вирішується питання про відшкодування різниці в тарифах.

Георгій Леонтій висловив стурбованість тим, що не в усіх районах області є товариства співвласників багатоквартирних будинків: це обмежує можливості будинків в отриманні коштів із держбюджету на проведення ремонтних робіт. «Немає ОСББ у Заставнівському, Путильському районах, Берегометі Вижницького району, – зазначив пан Леонтій. – Найбільше мене хвилює місто Новодністровськ, де немає жодного ОСББ, проте проблем, особливо з ліфтами, там вистачає».

Сьогодні в області функціонують 264 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, з яких 217 – у Чернівцях, і кошти, передбачені на ремонт покрівель і ліфтів, спрямовуються виключно на будинки з ОСББ. Торік обов’язковою умовою виділення коштів було співфінансування самими мешканцями в розмірі 20%. Цьогоріч це питання ще не вирішене : наразі його розглядають у Міністерстві регіонального розвитку й ЖКГ.

Начальник управління ЖКГ ОДА наголосив, що населенню треба розуміти, що утворення товариств співвласників дає можливість отримати кошти з держбюджету: «Нехай це навіть за співфінансування 20% – якщо дають 400 тис. грн., то забезпечити 20%  від них мешканцям будинку значно легше, ніж профінансувати самим усі 400 тис. грн.». Органам місцевого самоврядування дозволено стимулювати такі товариства, надаючи їм необхідну фінансову підтримку з місцевих бюджетів.

«Готуй сани влітку» – це прислів’я добре знають чернівецькі комунальники, тож до зими готуються заздалегідь: до роботи в осінньо-зимовий період уже підготували 587 котелень з 692, 228 км теплових мереж з 265 км, усі теплові пункти, заготовили 6702 тонн вугілля.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *