Серед 63 загиблих – і чернівчанин Віктор Фреліх

На Центральній площі Чернівців, біля пам’ятника Т. Г. Шевченку відбулася акція в пам’ять про 63-х журналістів незалежної України, які загинули через свою професійну діяльність.

Саме нині вже виповнилося 11 років з часу зникнення Георгія Гонгадзе. Традиційно цієї пори працівники ЗМІ згадують усіх колег, які загинули, виконуючи журналістські обов’язки, свічкою пам’яті. Серед них є і чернівчанин. І хоча він не журналіст за фахом, але…

Його ім’я – у Музеї новин Вашингтону

У круговерті знервованого і невпевненого українського сьогодення якось заблукало ім’я чернівецького історика і краєзнавця, позаштатного кореспондента харківського правозахисного бюлетеня «Права людини» Віктора Фреліха, який разом з журналісткою Людмилою Чередарик проводив незалежне розслідування причин невідомої чернівецької хвороби, маніфестним симптомом якої була тотальна алопеція (повне випадання волосся). Вона вразила сотні людей, та найбільше потерпіли діти. Пізніше медики назвали цю недугу хімічною екзогенною інтоксикацією – ХЕІ. Як відомо, Віктор Фреліх несподівано помер у віці 46-ти років 24 травня 1995 року в реанімації обласної лікарні. Як писали ті ж таки засоби масової інформації, його отруїли.

Сьогодні ім’я Віктора Фреліха знову спливло на скрижалі історії, але дуже гучно і потужно: його викарбувано надовічно у самому центрі столиці США Вашингтоні у Музеї Новин.

Цей, до речі, єдиний у світі музей індустрії новин, а також усього, що з ними пов’язано. Розташований між будинком Капітолію і Білим Домом поблизу Смітсонівського інституту, він займає 196 тис. кв. метрів і налічує 14 основних експозицій. Вони представляють всесвітню історію інформації та журналістики за 5 минулих століть: є там і галереї найпотужніших корпорацій та видань, як, приміром «Ей-Бі-Сі», «Тайм Ворнер», і галерея Берлінської стіни та ФБР, і книжкова галерея, а також меморіал журналістів…

Станом на нинішній 2011 рік у розділі «Україна в Меморіалі журналістів» викарбувані прізвища шести українських журналістів. Серед них – заслужений журналіст України Борис Дерев’янко, активний критик міського голови Одеси Гурвіца, застрелений вранці 11 серпня 1997 року дорогою на роботу; Георгій Гонгадзе, засновник і перший головний редактор газети «Українська правда», зниклий безвісти у Києві 16 вересня 2000 року; Ігор Грушецький, власкор київської газети «Україна-Центр», тіло якого було знайдено 11 травня 1996 року в м. Черкаси біля власного будинку; Володимир Іванов, головний редактор щоденної газети «Слава Севастополя», що був тяжко поранений внаслідок вибуху радіоактивного вибухового пристрою, закладеного в урну на автомобільній стоянці біля його будинку, помер 18 квітня 1995 року; Ігор Александров, якому 7 липня 2000 року в приміщенні телекомпанії «ТОР» у місті Слов’янську невідомі завдали смертельних поранень бейсбольними бітами, через кілька днів, не приходячи до тями, він помер.

У когорті цих відомих журналістів викарбуване й ім’я Віктора Фреліха з Чернівців, колишнього директора музею історії Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича, голови чернівецького екологічного клубу «Зелене відродження Буковини».

В історії «чернівецької алопеції» й досі не поставлено крапку. Вочевидь, Фреліх вийшов на реальних винуватців?..

…Кращі лікарі Буковини нічим не змогли йому допомогти. Хто зараз, крім рідних і друзів, пам’ятає про Віктора Фреліха?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *