Рак шийки матки – захворювання, якому можна запобігти!

500 000 нових випадків раку шийки матки реєструється щороку у світі. 300 000 жінок від нього помирає… Рак шийки матки посідає друге місце серед злоякісних захворювань жінок в усьому світі після раку молочної залози.

За даними Національного канцер-реєстру, лише протягом минулого року померло 2124 українки.

Нині вчені вже з’ясували походження раку шийки матки. Доведено, що вірус папіломи людини (ВПЛ) призводить до трансформації епітеліальних клітин шийки матки на передраковий стан – дисплазію, яка за певних умов може прогресувати в рак.

Папіломовірусна інфекція є найпоширенішою серед інфекцій, які передаються статевим шляхом. Способи зараження цією інфекцією (статевий, побутовий, під час пологів та маніпуляцій) зумовлюють її потенційну небезпеку для кожної людини.

Існує понад 100 типів вірусу папіломи людини.

Нині, на жаль, вік раку молодшає. Це пов’язане з раннім початком статевого життя та його нестабільністю, нехтуванням правил безпеки, особливо у підлітковому віці. У групі ризику переважно жінки з великою кількістю статевих партнерів, але зараження ВПЛ може відбутися й при першому статевому контакті.

В Україні, порівняно зі світовими показниками, простежується вища смертність від раку шийки матки жінок до 40 років і нижча у групі жінок старших за 40 років. Це пов’язане з сексуальною поведінкою жінок. Адже сексуальна доступність створює ілюзію вседозволеності, що в поєднанні з низьким рівнем безпеки є основною для розповсюдження смертельно небезпечної інфекції, особливо серед молоді й дітей до 18 років.

Причини активізації вірусу

Поштовхом до активізації вірусу папіломи можуть бути певні чинники: зниження імунітету, наявність інших інфекцій, що передаються статевим шляхом, шкідливі звички (вживання алкоголю та тютюнопаління), хронічні запальні захворювання органів малого тазу, ранній початок статевого життя, тривале використання оральних контрацептивів (більше 5 років), різні порушення менструальної функції тощо.

Як попередити розвиток раку шийки матки?

У світі немає специфічних препаратів проти вірусу папіломи людини, тому при сучасних швидких темпах розповсюдження інфекції ВПЛ будь-яка жінка в Україні може захворіти на рак шийки матки! Водночас зазначену патологію відносять до захворювань, яким можна запобігти чи в разі своєчасної діагностики та адекватного лікування досягти одужання пацієнтки. Кожна жінка від початку статевого життя повинна щороку оглядатися в лікаря-гінеколога. Важливо, щоби спеціаліст надав їй лікарський висновок із результатами проведених досліджень та рекомендаціями.

Скринінговим методом в Україні вважається – цитологічне дослідження мазка з шийки матки. Основне завдання цього методу – виявлення на етапі первинного огляду хворих з фоновими та передпухлинними захворюваннями шийки матки.

Ще одним методом дослідження, що дозволяє своєчасно виявити патологію шийки матки, є кольпоскопія. Він абсолютно безболісний, триває кілька хвилин і немає жодних ускладнень.

Організація скринінгу патології шийки матки на Буковині

Нині на Буковині працює система, спрямована на своєчасне виявлення та лікування патології шийки матки в жінок. Боротьба з раком починається з оглядових кабінетів первинної ланки – фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій загальної практики та сімейної медицини, міських багатопрофільних поліклінік. На ІІ рівні кваліфікована медична допомога надається лікарями-гінекологами кабінетів патології шийки матки центральних районних лікарень і жіночих консультацій міста й завершується на ІІІ-му, найвищому, рівні – в регіональному кабінеті скринінгу патології шийки матки обласного клінічного онкологічного диспансеру.

Щеплення проти вірусу папіломи

Для попередження розвитку раку шийки матки в Україні, як і в усьому світі, проводиться щеплення проти ВПЛ. Його доцільно робити дівчаткам до початку статевого життя. Але обов’язково після огляду та за рекомендацією дитячого гінеколога!

Аліна НАРОЛЬСЬКА, обласний позаштатний спеціаліст з питань скринінгу патології шийки матки Департаменту охорони здоров’я та соціального захисту населення ОДА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *