Перший будинок із соломи з’явився на Буковині

Стіни двоповерхового будинку зроблені з соломи. У додаток до основного опалення – «сонячна пічка». Інші комунікації – звичайні. Солом’яний будинок на дві квартри з усіма зручностями обійшовся господарям у… 19 тисяч доларів. Тут тепло, сухо і дуже затишно.

– Коли шукали варіанти, як можна утеплити свій цегляний будинок, прочитали в інтернеті про будинки із соломи, – розповідає Марія ШУТАК, господиня солом’яного будинку. – Вирішили і собі спробувати. Спочатку добудували до свого будинку солом’яну веранду. Це було так просто і дешево, що взялися за серйозне будівництво. На дачній ділянці за 10 місяців звели будинок із солом’яних блоків.

Технологія – дивовижно проста. Закладається фундамент, встановлюється дерев’яний каркас, у який вкладаються пресовані солом’яні блоки. Ззовні та зсередини стіни обмащуються глиною – і будинок готовий.

– Солом’яні тюки купували у фермерів, які мають спеціальний причіп до трактора, що підбирає та пресує солому. Один тюк коштує до п’яти гривень. Для будівництва будинку нам знадобилося трохи більше 300.

Глину використовували з власного подвір’я. До речі, глина – чудовий консервуючий матеріал. У ній солома зберігається значно довше, ніж у цементі. Крім того, такі стіни тепло зберігають значно краще, ніж саманні.

У солом’яному будинку Марії Шутак – дві двокімнатні квартири з кухнями та всіма зручностями. На кожному поверсі – пічка. На подвір’ї заготовлюють дрова, бо газу в оселі ще немає. Для економії господарі облаштували сонячне обігрівання – стіну Мішеля-Тромба.

– Стіна виходить на південь і складається зі скляної стіни з повітряним простором між нею і солом’яною стіною нашого будинку. Її поверхня зафарбована у чорний колір, – пояснює Василь НІЦОВИЧ, господар.

– Сонячна енергія проникає крізь скло і поглинається чорною стіною. Нагріваючись, стіни повітря в просторі між стіною і склом починає підніматися. Отвори зверху і знизу стіни Тромба дозволяють теплому повітрю циркулювати в межах житлового простору. У грудні ця «сонячна пічка» прогріває нам кімнату до температури 18 градусів.

Вартість солом’яного будинку – 5-6 тисяч доларів. Значно більше власники витратили на оздоблення, опалення, водопостачання. Проте і за 19 тисяч «зелених» сьогодні навряд чи вдасться придбати у Чернівцях однокімнатну квартиру. Що вже казати про будинок на дві сім’ї…

– Деякі знайомі запитують, чи впевнена я у надійності своєї солом’яної хати. Кажу: впевнена на сто відсотків, – зізнається пані Марія.

– Миші тут не заводяться, бо не полюбляють гризти ні солому, ні глину із штукатуркою. Волога теж не страшна: ззовні на півметра стіни обштукатурені бетонним розчином по залізній сітці – це так званий гідроізоляційний бар’єр, який запобігає будь-якому руйнуванню та пошкодженню. А у тому, що будинок теплий – годі й сумніватися. Своїм досвідом залюбки ділимося з людьми. Гадаю, час будувати саме такі – недорогі та екологічно чисті будинки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 коментарі “Перший будинок із соломи з’явився на Буковині”