Перекриття доріг – нова традиція буковинців

Не завадили й вихідні

Минулої неділі проти бездоріжжя повстали мешканці села Дубівці, що на Кіцманщині. Обурені невиконанням місцевою владою обіцянок стосовно ремонту доріг, селяни  заблокували рух на дорозі до Вашківців. Близько 200 учасників протесту вимагали,  щоби до них приїхали голови Чернівецької ОДА Михайло Папієв і Кіцманської РДА Олег Унгурян і розповіли, коли ж відремонтують дороги. Та владників селяни так і не дочекалися.

Натомість на місце події прибув керівник апарату Кіцманської РДА  Олексій Тиртенюк, а згодом «підтягнувся» сільський голова Микола Орлецький. Вони запевнили протестувальників, що від 9 вересня розпочнеться ямковий ремонт дороги в напрямку Глиниці, Драчинців, Брусниці й Зеленева. Після майже 2-х годин протесту люди розблокували дорогу. Однак  попередили: якщо до середи, 11 вересня, обіцяний ремонт не розпочнеться, вони перекриють вже центральну трасу. Причому акцію протесту пообіцяли зробити ще масштабнішою.

P.S. У вівторок, 10 вересня, повертаючись до редакції з перекриття дороги у Вашківцях, побачила, як дорожники засипали ями в районі Глиницького мосту на ділянці Дубівці-Глиниця.

IMG_1285

Увірвався терпець і у жителів Вашківців

Понад три сотні обурених людей перекрили дорогу в м. Вашківцях Вижницького району, причому одразу в чотирьох місцях – на всіх головних виїздах з міста. Вашківчани кажуть, що їм не сила терпіти, тож і вийшли вимагати  від влади виконання обіцяного людям.

Міський голова Микола Перч каже, що дороги в місті – це не просто «дуже», а надзвичайно болюче питання. Він цілком розуміє людей і солідарний з ними. За словами мера, на вашківецьку дорогу вже затверджений кошторис у розмірі 1,5 млн. грн. Але підрядник ШБУ-60, який виграв тендер, не починає роботи, бо, згідно із зобов’язаннями, йому мають перерахувати аванс – 30% від вартості робіт.

За кілька годин до протестувальників приїхав начальник Служби автомобільних доріг Ігор Гах. Він пообіцяв, що з середи, 11 вересня, розпочнуться роботи і до кінця жовтня дорогу у Вашківцях відремонтують.

Після цього протестувальники розійшлися, та заявили: якщо  дороги не почнуть ремонтувати, вони знову протестуватимуть.

Галина ЄРЕМІЦА, спеціально для «Версій»

 

Від редакції:

На буковинські шляхи Київ дав аж 17% від того, що було заплановано

Відповідь на запитання, чому перекриття доріг стало для Буковини явищем традиційним, почули на постійній комісії обласної ради з питань будівництва, архітектури, транспорту, зв’язку, житлово-комунального господарства та надзвичайних ситуацій, чергове засідання якої відбулося вчора. Серед інших питань порядку денного була й інформація Департаменту фінансів ОДА про виконання обласного бюджету за 6 місяців та про зміни до обласного бюджету на 2013 рік. І саме тоді виникло питання у депутатів щодо ремонту доріг. Чи то пак – не-ремонту.  Відповідаючи на нього, фінансист повідомив, що на капітальний ремонт і утримання доріг Чернівецька область мала отримати 55,9 млн. грн. (це без «Укравтодорівських» грошей). З них із Києва буковинцям виділили трохи менше половини – 26,5 млн. грн. А проплатили ще менше – тільки 10,2 млн. гривень. Як наслідок, шляхові роботи зриваються. І люди перекривають шляхи. Адже їздити ними практично неможливо.

Хто винен у тому, що не можуть порозумітися центральна і крайова влади, – питання інше. Головне у тому, що заручниками цих «стосунків» стали рядові краяни.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 коментарів “Перекриття доріг – нова традиція буковинців”