Кіберзлочини: Слід веде в Африку

Від початку року на Буковині зафіксовано 17 фактів шахрайств, серед них телефонні, кіберзлочини та шахрайства, пов’язані з наданням кредитів, поінформував Руслан ДОМНІЦАК, начальник управління карного розшуку УМВС України в Чернівецькій області.

кіберзлочинці з африки

Злочинці телефонують громадянам, зазвичай уночі, коли люди ще перебувають у напівсонному стані, і розповідають, що їхній син спричинив дорожньо-транспортну пригоду. При цьому представляються співробітниками правоохоронних органів і пропонують «вирішити питання» за грошову винагороду. Потерпілі же, від сильного емоційного впливу, без вагань перераховують потрібну суму зловмисникам. Таким способом в цьому році з буковинців «видурили» 46 тис. гривень і 6 тисяч доларів США, – повідомив правоохоронець.

Так, нещодавно до міліції звернулася мешканка Садгірського району. Близько 23-ої години їй на мобільний зателефонував невідомий та повідомив, що її син вчинив ДТП і є загиблі. При цьому вимагав 3 тис. доларів, щоби «владнати питання». Бідолашна жінка швидко знайшла кошти й передала незнайомцю, який через годину під’їхав на таксі. Пізніше виявилося, що тієї аварії не було, а її просто ошукали. Зловмисників досі розшукує міліція.

Окрім телефонних, останнім часом активізувалися й кіберзлочинці. Правоохоронці навіть звфіксували новий вид інтернет-шахрайства. На електронну пошту громадян приходять повідомлення англійською мовою про отримання спадщини або ж великої суми виграшу, – каже Олександр РАРЕНКО, начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Чернівецькій області. Протягом переписки їм пояснюють, що для отримання грошей слід оформити певні юридичні документи. А для їхнього оформлення треба перерахувати певну суму коштів за зазначеними реквізитами. Правоохоронці виявили, що подібні повідомлення надходять з країн… Африки. На жаль, через це й виникає складність документування подібних злочинів, оскільки з іншими країнами доволі важко спілкуватися та знайти якусь підтримку в розслідуванні.

До речі, за словами Максима Літвінова, начальника Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України, який цими днями теж провів у Києві брифінг на тему «Дрібні шахрайства в Інтернеті», минулого й протягом першого півріччя нинішнього року громадянам України завдано збитків на 8,55 млн. грн., з яких 3,27 млн. грн. уже відшкодовані. Спричиняє зростання обману в світовій павутині все зростаючий обсяг обігу товарів і капіталу через глобальну мережу Інтернет. Сприяють шахраям і   «недосвідченість» українських споживачів онлайн-послуг та недосконалість нормативно-правового регулювання.

–Торік правоохоронці зареєстрували в Україні 2011 злочинів, вчинених із використанням високих технологій. У першому півріччі 2013 року до ЄРДР внесено вже 1878 заяв і повідомлень про злочини даної категорії, а їхнє розкриття складає близько 50%, – зазначив М.Літвінов.

Все частіше зловмисники використовують електронні системи інтернет-розрахунків, що непідконтрольні системі державного фінансового моніторингу та дають можливість відкривати гаманець на вигадані дані та управляти ним дистанційно. Оскільки Інтернет не має кордонів і поняття територіальності, це об’єктивно ускладнює процес розслідування таких злочинів.

 

На замітку користувачеві Інтернету 

На сьогодні вирізняють кілька способів шахрайства в Інтернеті: під виглядом реалізації неіснуючих товарів або шляхом створення пірамідальних проектів – від найпростішої матричної структури до так званої «соціальної» піраміди, в яких обіг коштів здійснюється через рахунки учасників.

Серед основних ідентифікаторів шахрайських оголошень в мережі Інтернет – це, першочергово, вимога стовідсоткової передоплати за неотриманий товар; використання при розрахунках електронних грошей, які не емітуються банком («web-money»). Потенційних покупців має насторожити і значно занижена вартість товару, порівняно з ринковою, використання соціальних мереж для продажу товарів (вконтакте, однокласники), відсутність в оголошенні інформації про СПД (адреса, сканкопії свідоцтва суб’єкта підприємницької діяльності тощо) і оголошення одного й того ж змісту, розміщені під різними «ніками» й зареєстровані нещодавно. 

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *