«П’ятнична панда»* від Михайла Гайничеру

Традиційна прес-конференція голови Чернівецької облради після чергової сесії мало чим відрізнялася від попередніх. Михайло Гайничеру, як завжди, дипломатично уникав прямих відповідей на гострі питання, звично демонструючи власну маловпливовість начебто через демократичність, і водночас твердо дотримувався керівної та спрямовуючої лінії облрадівської регіонально-стушкованої більшості. Хіба що трохи більше жартував, зважаючи на пятничний пообідній час – початок європейського вік-енду.

61281610

Іронією  долі  стало вручення на сесії грамоти облради керівникові управління капітального будівництва ОДА Валерієві Карвацькому, навколо якого останнім часом розгорівся так званий «тендерний скандал». Йдеться про перевірку правоохоронцями чималої кількості тендерів, які проводило управління, а вигравали фірми-одноденки,  причетні до керівника управління. Сам чиновник не заперечує, що тендери вигравали його родичі, але наполягає, що все це робилося законно. Голову облради не обходить, що облрада нагородила  чиновника, ділова репутація якого, як і законність дій на посаді, наразі під великим питанням. «Грамота облради вручається за роботу і, як правило, до якоїсь дати, – пояснив лідер крайового самоврядування. – Карвацький заслужив цю нагороду. Механізму відкликання  грамот у нас немає, і сподіваюся, що ми до цього не дійдемо».

Майстерно лавірував пан Гайничеру і в питаннях регламенту. Чому зміни про поіменне голосування були внесені до регламенту облради лише на одну сесію, а не на всю каденцію – журналісти так і не з’ясували. Але голова облради запевнив, що поіменного голосування ніхто не боїться, і навряд чи хтось буде проти, і взагалі всі двома руками (добре, що не двома картками – авт.) «за».  Хоча Михайло Іванович тут же розповів, як депутати можуть приховати свою істинну позицію й уникнути участі в голосуванні, – варто лише вийняти картку з гнізда і таким чином перетворитися на «відсутніх».  Майстер-клас від голови облради?

Пояснив Михайло Гайничеру і появу на сайті облради так званого Звернення до народних депутатів України від Чернівецької області – тексту, який не обговорювався ні на сесії, ні на депутатських зборах, не голосувався і не приймався. На запитання, чи не створить це прецедент і відтепер будь-хто з депутатів зможе претендувати на розміщення своїх звернень на сайті облради, голова ради відповів обтічно: «Там можуть розміщуватися звернення, які закликають до консолідації і натякають, що ліміт революцій у суспільстві вичерпаний». Хто вимірюватиме суспільство на предмет ліміту революцій, не зазначалося.

Натомість голова облради розставив пріоритети в роботі керованого ним органу: «Насамперед – закон, потім – прийняття рішень, і лише в третю чергу – регламент. Бо можна так захопитися регламентом, що жодні рішення не прийматимуться». Така позиція, втім, не завадила депутатам трішечки обійти закон. Попри те, що, згідно з Законом про доступ до публічної інформації, питання порядку денного сесії мають бути оприлюднені за 20 днів до дати її проведення, облрада розглянула і те, що не було вчасно донесене до громадськості. Приміром, на сесії прийняли Комплексну програму забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки, хоча звіт місцевого – багаторічного і незмінного – «шефа від молодіжного будівництва» пана Шульги не був ні оприлюднений на сайті, ні навіть заслуханий на профільних комісіях! Але й тут пан Гайничеру з безпосередністю милої панди відповів, що насправді закон не вимагає завчасного оприлюднення усього звіту, а лише – питання порядку денного. Тож і молодіжне будівництво краю відбулося якщо не жартом, то принаймні не більше, ніж легким переляком.

Не вбачає голова облради проблеми і в поєднанні однією людиною двох відповідальних посад: у виконавчій структурі і в самоврядуванні. Їх суміщає голова Вижницької РДА Василь Ткачук, який очолює також постійну комісію облради з питань земельних ресурсів. Попри те, що, за словами пана Гайничеру, Василь Ткачук уже й сам скаржився на складнощі в одночасній роботі на двох таких важливих ділянках, досвід чиновника і депутата у питаннях земельних ресурсів загалом і у спілкуванні з користувачами цих ресурсів – добувачами нафти на території області є просто неоціненним. Тому – людина на своєму місці.

На решту питань від журналістів голова облради відповідав так само легко, невимушено і місцями жартівливо. Виглядає, що власною «п’ятничною пандою» він залишився задоволений. Та чи підняла вона настрій виборцям?

_______________________________________________________

*«П’ятничною пандою» називають набір жартів (текстів, афоризмів чи фото), які офісні працівники поширюють під кінець робочого тижня

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *