Начальник міліції Демидов зібрав ЗМІїний аншлаг

Остаточно викорінити гральний бізнес міліція планує вже цього року

Олександр Демидов, якого торік у листопаді призначили начальником УМВС України в Чернівецькій області, вперше публічно поспілкувався із журналістами – в оновленому прес-центрі. Зібрав справжнісінький ЗМІїний аншлаг. Міліціянти оперативно підрахували – 56 журналістів!

«Будемо дружити! – запевняли міліціянти. – Ви ж як справжнісінькі слідчі-детективи!» «Ми і не проти! – віджартовувались у відповідь медійники, – але конкуренції складати вам не будемо: ви тільки ділитися з нами інформацією не забувайте, щоби ми не «здобували» її з «непевних рук».

Нижче – найцікавіші запитання від журналістів з відповідями головного міліціянта області.

DSC_2897

 

Головний міліціонер області урочисто передав дільничним міліціонерам ключі від службових автомобілів тих керівник УМВС, що більшість часу проводять у кабінетах. Адже саме дільничим потрібно бути мобільними і миттєво реагувати на звернення й повідомлення громадян.

– Ходять чутки, що на одного рядового міліціонера у Чернівцях – по кілька начальників. Чому? Та чи відбулися кардові зміни за час вашого керівництва?

– Коли приходить новий керівник підрозділу, він інакше бачить наявну ситуацію. Але  радикальних змін в керівництві немає – усі заступники залишилися на місцях. У районних відділах була проведена деяка ротація, зокрема з 14-ти райвідділів нові керівники працюють тільки в Шевченківському, Садгірському та Путильському.

Щодо того, ніби на одного працівника десять наглядачів – то це тільки в апараті управління, який виїжджає практично на всі тяжкі злочини.

DSC_2903

– З вашим приходом закрилося багато гральних закладів. Це перерозподіл сфер впливу, чи попередники не справлялися?

– Міліція не займається сферами впливу. А питання ігрового бізнесу – постійне. Коли існує заборона, то є і спокуса заробляти на цьому гроші. Крім того, саме цього року Міністерство внутрішніх справ поставило перед нами завдання викориніти нелегальний гральний бізнес стовідсотково.

DSC_2939

– Біля недобудови, яка колись була універмагом «Рязань», у центрі міста викрили нелегальний гральний центр. Виявили 50 автоматів. Такий великий підпільний бізнес не міг здійснюватися без певного кришування. Ходять чутки, що ця людина наближена до прокуратури області. Після цих подій виникли й розмови про ваші натягнуті стосунки з губернатором. А ваші попередники були в хороших стосунках  із владою. Чи не перейшли ви комусь дорогу?

– Дорогу переходять лише на зелене світло. Із прокуратурою в нас повна взаємодія, усі кримінальні провадження – а їх нині 17 – рухаються.

За словами Демидова, для покращення органів внутрішніх справ та підрозділів на базі Державтоінспекції міліціонери найближчим часом планують відкрити сервісний центр, де громадяни зможуть отримувати такі послуги, як:

*дозволи на носіння і зберігання зброї та продовження строків її зберігання; *довідки про наявність або відсутність судимостей; *проведення експертиз транспортних засобів; * здійснення реєстраційних та інформаційних операцій; *оформлення документів на отримання ліцензій за надання послуг оформлення майна та громадян суб’єктів господарської діяльності; * отримання консультацій щодо прийняття під охорону квартир та суб’єктів.

– Плануємо відкриття нового райвідділу у Путилі, – наголосив полковник. – У квітні вже оновлено веб-сайт управління внутрішніх справ, запрацювали сторінки в соціальних мережах Фейсбук, Вконтакті й Твіттер. Створені сторінки начальника внутрішніх справ та заступників. Відтепер вони є джерелом корисної інформації для всіх її читачів.

DSC_2967

– Чи існує конфлікт між Демидовим і Папієвим?

– Конфлікт існує тільки тоді, коли він існує. Сьогодні міліція має свою підлеглість і міністр МВС контролює нашу діяльність. У Михайла Папієва, як губернатора, не існує конфліктів інтересів зі мною. Він, як губернатор, виконує свою роботу, а міліція виконує свою. І якщо завтра будуть реалізовані якісь матеріали, до яких матимуть певне відношення, як тепер кажуть, опозиція чи не опозиція, то, повірте, зважати на політичне забарвлення не будемо. Як кажуть бізнесмени: «Нічого особистого, тільки бізнес». Якщо порушуєте закон — відповідайте. Повинна бути рівність перед законом. Це завдання, яке мені ставив міністр МВС.

Кардинально змінюються підходи до кадрового відбору працівників. Відтепер претенденти, окрім співбесіди, проходитимуть ще й… перевірку на поліграфі (детекторі брехні)!

– Це наше ноу-хау, – каже Демидов. – Завдяки цьому ми дізнаватимемось, чи міліціонер іде в органи працювати, чи має на меті якісь корупційні схеми. Поліграф застосовуватиметься не тільки для відбору кадрів, але й для розкриття злочинів – і хоча він не належить до доказової бази, але змусить оперативних працівників та слідчих звернути увагу на ту чи іншу особу.

DSC_2950

– Рейтинг довіри до правоохоронних органів досить низький. Чи плануєте щось змінювати?

– По понеділках веду особистий прийом громадян. Спочатку приходило по 1-2 заявники, тепер менше 20 на день не буває.

Треба поміняти ставлення до міліціонера. Адже це людина, яка приходить на допомогу. Якщо ж якийсь керівник займатиметься корупційними схемами, ми з ним розпрощаємось. На жаль, серед наших працівників є люди, які заражені корупцією, тож і міністерство, і ми ставимо перед собою завдання очищення від цього. Нещодавно міліціянти затримували свого колегу – працівника батальону патрульної служби, який здійснив крадіжку. Якби хотіли, – то справу зам’яли би на початкових стадіях, але він отримає покарання за свої дії.

Міністерство внутрішніх справ виділило 11 млн. грн. на будівництво багатоквартирного будинку, де левова частка квартир буде виділена не керівному складу, а рядовим буковинським міліціонерам.   

– Чи буде створена у Чернівцях муніципальна міліція?

– Практика зарубіжних країн доводить, що позитивний досвід цього існує. Тож, коли будуть кошти й законодавча база, не бачу конкуренції в її створенні. Навпаки, у місті буде перекриватися більше криміногенних районів. Але нині міліція є єдиним органом, який за законом захищає права та свободу громадян.

DSC_2977

– Що плануєте залишити після себе?

– Не будемо брати матеріальну частину, наприклад, відкриття райвідділів, хочеться  залишити добре ім’я та честь. Не хочу заплямувати свою гідність.

DSC_2974

Любов КАФАНОВА, Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *