УЧЕНИЙ, ЯКИЙ СЛУЖИВ УКРАЇНІ, НАУЦІ ТА ГРОМАДІ

Доньки та онук Товстюка: (зліва направо) професорка Корнелія Товстюк, онук Богдан Середюк, син Наталі Корніївни, професорка Наталя Товстюк.
Доньки та онук Товстюка: (зліва направо) професорка Корнелія Товстюк, онук Богдан Середюк, син Наталі Корніївни, професорка Наталя Товстюк.

До 10-річчя від дня смерті видатного українця і вченого Корнія ТОВСТЮКА (22.03.1922, Мамаївці на Кіцманщині – 16.09.2004, Львів) у Чернівцях на буд. №6 по вул. Грушевського, де він тривалий час мешкав, відкрито меморіальну дошку. На відзначення такої події на Буковину прибули зі Львова його доньки, онук, колеги та учні зі «Львівської політехніки». Взяли у ній участь і науковці Чернівецького національного університету, громадськість.

Ось лише кілька витягів зі спога­дів, що прозвучали на імпрезі.

Степан МЕЛЬНИЧУК, про­фесор, ректор ЧНУ, учень Товстюка: «Корній Денисович створив школу українського матері­алознавства. Це був фізик від Бога, із колосальною інтуїцією. До слова, його учні мають уже свої школи. Він писав вірші, знав іноземні мови, мав крутий норов і складний характер. Існував навіть такий римований жарт: «Як не знаєш Товстюка натуру, не вступай в аспірантуру».

Павло МАР’ЯНЧУК, про­фесор, учень Товстюка: «Але це був тільки жарт, бо стосунки з ас­пірантами в Корнія Денисовича були дивовижні. Принаймні, всі, хто потра­пляв під патронат Товстюка, ставали видатними вченими. І саме він створив першу в СРСР проблемну лабораторію з фізики напівпровідників».

Корнелія ТОВСТЮК, донь­ка, доктор фізико-матема­тичних наук: «Назву кілька при­чин, з яких на цьому будинку має бути пам’ятна дошка. По-перше, його стіни бачили плеяду відомих учених, серед яких Дошкалюк, Приходько, Боголюбова, Бонч-Бруєвич і багато інших. По-друге, саме тут зародилася і розвивалася фізика напівпровідників.

А серед 56 його учнів-однодумців був 21 доктор наук, інші – кандидати. По-третє, це помешкання каталізатора відкриття усіх найсучасніших заводів на Буковині. Батько постійно їздив у відрядження до Москви, пробиваючи для Чернівців потужну промисловість. Мама навіть жартувала: «У вас у роду циганів не було? Ти ж не тримаєшся хати!..». А ще – сонячні батареї! (Якби нам удалося зберегти їхнє виробництво. на «Кварці» та «Гравітоні», ми зараз за­кидали б ними всю Європу – ред.). Крім усього, Корній Денисович був великим правдивим патріотом, державним чоло­віком, який дуже любив свою землю…» .

…Богдан СЕРЕДЮК, онук: «Дивовижно, але я ніколи не відчував вікового бар’єру між дідусем і собою. Любив сідати за його величезний, як мені тоді здавалося, стіл. Але він ніколи не зганяв мене, а сідав поруч, і ми вели з ним дуже цікаві розмови.

…Коли я їхав в аспірантуру за кор­дон, дідусь лише обійняв мене і сказав на дорогу: – Люби Україну!»

Пам’ятна дошка на будинку №6 по вул. Грушевського у Чернівцях. Момент відкриття
Пам’ятна дошка на будинку №6 по вул. Грушевського у Чернівцях. Момент відкриття

Віктор ПАВЛЮК, громад­ський діяч і колега: «Я працював під його орудою у відділенні Інституту проблем матеріалознавства. Спочат­ку це було Чернівецьке відділення Інституту напівпровідників АН УРСР. Там працювали дві великі проблемні лабораторії – Міністерства оборонної промисловости СРСР та Міністерства Авіапромисловості СРСР, де й заклада­лася наукова основа нових технологій фотоелектроніки та електроніки. Саме цей науковий поступ і дав поштовх до організації електронної промисловості в Чернівцях: були створені 4 заводи. Як відомо, 1973-го наукову діяльність Тов­стюка відзначено Державною премією УРСР у сфері науки і техніки.

Особисто мене дивувало в ньому те, що він не мав стереотипів «совка». Мислив широко і вільно. Тож зрозу­міло, що виступив проти фальшивої офіційної талієвої версії алопеції – не­відомого захворювання дітей з обли­сінням. Екологічне лихо 1988 року й виступи Корнія Денисовича послужи­ли зручним приводом для усунення його з посади. Хоча саме Товстюк і співробітники відділення доклали значних зусиль для з’ясування при­чини захворювання дітей і отримали експериментальні дані, якими пізніше користувалися токсикологи. Приємно констатувати, що Академія наук не по­годилася із рішенням обкому партії про звільнення Корнія Денисовича. І 1991 року Товстюк переїхав до Львова, де очолив Львівське відділення від­новлювальних джерел струму ІПМ АН УРСР, а викладав на кафедрі напівпро­відникової електроніки Державного університету «Львівська політехніка».

Василь БОЙЧУК, фізик, політик, громадський діяч, учень: «Корній Денисович завжди ходив з українським прапором – тобто у вишитій сорочці. І дуже часто повто­рював: «Вишиванка – це наш прапор». Він ніколи не був комуністом, а от в Українську республіканську партію вступив. Пригадую, як 1989 року він сказав нам: «Я виходжу з 50-річного підпілля ОУН». Бо, як відомо, під час ІІ Світової він був членом ОУН Мель­никівського спрямування. До слова, своїм учням він закладав підвалини патріотизму».

Багато щемних і теплих слів. При­міром, професорка філології Людмила ТКАЧ відзначила неймовірний педаго­гічний талант Товстюка і його любов до української літератури та мови.

Там познайомилася з сусідкою Корнія Денисовича Людмилою Васи­лівною КОЛЕСНИК. Коли запитала, чому вона не скаже кілька слів про людину, з якою стільки років прожи­ла на одному поверсі, вона сказала: «Не зможу говорити, буду плакати. Але те, що він був Людиною – це правда».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *