На українців чекають «чорно-білі» вибори – між Януковичем і народом

На цьогорічних виборах до Парламенту обиратимемо між чорним і білим: Віктором Януковичем і народом, Партією регіонів і опозицією. Такий прогноз на прес-конференції в Чернівцях озвучив народний депутат України від фракції «Батьківщина», член комітету ВР з питань правової політики Андрій Шевченко.

Чернівецька область – 17-та з областей, які вже відвідав нардеп у рамках виборчої кампанії. За його словами, напередодні виборів настрій у регіонах однаковий: українці в один голос кажуть, що жити так далі не можна, й чітко розуміють, хто несе відповідальність за безлад і беззаконня, які нині діються в Україні, – Віктор Янукович і Парія регіонів.

– Нині перший серед пріоритетів об’єднаної опозиції «Батьківщина» – захист голосів за підсумками результатів голосування, – каже Андрій Шевченко. – Ми розуміємо, що  Віктор Янукович і його команда просто так не віддадуть більшість у парламенті. Тому ми готові відстоювати кожний голос на кожній виборчій дільниці.

Щоби забезпечити контроль за підрахунком бюлетенів і не допустити фальсифікацій, «Батьківщина» веде перемовини з іншими політичними силами про спільний захист голосів. Ключовими союзниками опозиціонерів у цьому напрямку пан Шевченко назвав партії «Свобода» та «Удар». Розраховує об’єднана опозиція «Батьківщина» й на громадські організації, громадських активістів, людей з активною громадянською позицією.

– Наша мета – не віддати безпідставно Партії регіонів жодного округу, жодного голосу, – говорить нардеп від фракції «Батьківщина». – Тож зараз узгоджуємо з «Ударом» наші можливі дії в мажоритарних округах, і цілком вірогідно, що в тих округах, де є явна перевага представника однієї з двох політичних сил, інша політична сила зніме свого кандидата, щоби гарантувати перемогу непровладній партії.

За словами Андрія Шевченка, абсолютна більшість авторитетних соціологічних компаній сьогодні оцінюють шанси Партії регіонів і «Батьківщини» в межах 25%. При цьому соціологи стверджують, що громадяни дуже часто відмовляються відповідати на запитання, за кого планують голосувати на найближчих виборах: ця цифра сягає 40-45%.

– Це означає, що на пряме запитання «за кого ви збираєтеся голосувати на виборах» людина відповідає, що ще не визначилася або ж не хоче відповідати взагалі, – зазначає Андрій Шевченко. – Ми маємо всі підстави розраховувати, що більшість з них – це все ж таки прихильники опозиції.

Ситуацію, в якій перебуває нині Партія регіонів, пан Шевченко назвав «вельми непростою»: колосальний антирейтинг, величезна кількість невизначених виборців на Сході, зменшення тієї кількості виборців, які були своєрідним «ядром» електорату Віктора Януковича. Навіть мовний закон, який так завзято лобіювала і врешті проштовхнула-таки Партія регіонів у надії повернути довіру своїх виборців, не надто поліпшив ситуацію, –переконаний політик.

– Це навряд чи змінило думку абсолютної більшості людей, – наголошує Андрій Шевченко. – Якщо людина закрила свій бізнес після ухвалення Податкового кодексу, втратила роботу, якщо їй треба виходити на пенсію на 5 років пізніше, то для неї ситуація з мовою буде аж ніяк не першим питанням. Отже, ПР не врятують ані цей закон про засади мовної політики, ані якісь інші передвиборні трюки: Парламент показав своє справжнє обличчя.

Відповідаючи на запитання журналістів, Андрій Шевченко підкреслив, що такого рівня деградації Верховної Ради не бачив ніколи раніше: «Абсолютно не поважається позиція окремо взятого депутата, більшість «виховує» меншість кріслами, депутати хизуються, хто скільки кнопок встигає натиснути за 10 секунд: якщо менше восьми – поганий депутат».

Андрій Шевченко переконаний: в Об’єднаної опозиції «Батьківщина» є всі шанси отримати перше місце за партійними виборчими списками. Вже зараз опозиція готується сформувати якісну більшість у майбутньому парламенті зі «Свободою» й політичною силою Віталія Кличка «Удар».

– Неадекватний пакет законів, які українцям залишає у спадок парламент VI скликання, не має майбутнього – усі вони будуть скасовані більшістю в новому парламенті, – підкреслив  нардеп від «Батьківщини». – Список законів – кандидатів на скасування довгий, але, безумовно, в ньому буде і ворожий для України закон про засади мовної політики, і Податковий кодекс, і пенсійне законодавство.

Говорячи про особливості виборчої кампанії на Буковині, Андрій Шевченко відзначив, що Чернівецька область звучить на всю країну, бо ж тут, окрім того, що повним ходом використовується адміністративний ресурс, є ще факти спроб підкупу виборців. Проте Шевченко переконаний: виборці відчувають, що вибори виграються не мільйонами, витраченими на телевізійну рекламу й білборди, не адмінресурсом, а тими кандидатами, хто має реальну підтримку людей. Андрій Шевченко наголосив, що по трьох виборчих округах в області Об’єднана опозиція «Батьківщина» має кандидатів-мажоритарників: по 201 округу це Микола Федорук, по 202-му – Олександр Фищук, по 204-му – Василь Мельник. За 203 округ бореться кандидат від ВО «Свобода». Всі інші кандидати, як би вони не маскувалися, на жаль, грають на користь владі.

– Ми були дуже стривожені ситуацією із законопроектом про криміналізацію наклепу,  – каже Андрій Шевченко. – І те, що цей безглуздий закон таки зупинили, – велика перемога журналістів, громадянського суспільства. Але остаточно святкувати перемогу й розслаблятися рано, бо представники Партії регіонів заявляють, що після виборів вони повернуться до цього питання. В цьому законопроекті, як у краплі води, відбився весь маразм і бардак, який ми бачимо в чинному парламенті: коли, з одного боку, невідомо, як з’явився цей закон, з іншого – ніхто не може чітко пояснити, навіщо він потрібний, його голосують «депутати-піаністи», а потім гарячково, з порушеннями регламенту, намагаються його зняти… Об’єднана опозиція «Батьківщина» ставить собі за мету перетворити парламент з абсолютно деградованого органу на той, що виконуватиме свою функцію – захищатиме права громадян.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *