Міський голова про шкільні сніданки у чернівецьких школах

«Бачу, що місто знову потопає у потоках «лівої» інформації, а подекуди і відвертої брехні, яку розповсюджують ті, кому кісткою в горлі стоїть нова міська рада, яка запрацювала з 18 грудня. Цього разу наші опоненти зробили ставку на дітей. Безпрограшний варіант: знай собі гучніше кричи, що дітей ображають, – і збирай лайки. Не втомлюся закликати усіх: давайте звикати до того, що будь-які дискусії, будь-які обговорення навіть найгостріших питань у найближчі п’ять років будуть переводитись із площини беззмістовних словесних піар-баталій у площину конструктивного діалогу, обґрунтованих аргументів, перевірки фактів та пошуку ефективних рішень. 

Що відбувається зі шкільними сніданками. Програму харчування дітей у школах Чернівців зазвичай розробляло управління освіти міської ради, після чого фінансове управління робило всі необхідні розрахунки, і пропозиція надходила в проєкт бюджету на наступний рік. У 2020 році управління освіти програму не розробило, і, відповідно, кошти на неї у бюджеті-2021 передбачені не були. Усе це відбулося ще до того, як змінилась влада в Ратуші. 

Чи можна додати ці кошти зараз? Мова йде про суму приблизно у 20 мільйонів гривень лише на сніданки. Теоретично (!) можна все. І я навіть не буду знову розказувати, що нам дістався благенький бюджет. Не буду також зайвий раз нагадувати, що в органах місцевого самоуправління будь-яка процедура виділення коштів неймовірно забюрократизована, а особливо, процедура організації тендерних закупівель. Я просто озвучу один із головних принципів, якими домовились керуватися депутати нового скликання у своїй роботі: перш ніж виносити на розгляд міської ради пропозицію по фінансуванню тієї чи іншої статті витрат, автор такої пропозиції має чітко пояснити, звідки він пропонує ці гроші взяти. Якщо простіше – щоб десь додати, треба звідкись відняти. 20 мільйонів гривень нам наразі немає звідки відняти.

Ситуація складна. При цьому необхідність забезпечення повноцінними сніданками, як мінімум, дітей соціально вразливих груп ніхто не заперечує. Тому насамперед будемо працювати в цьому напрямку», – написав на своїй фейсбук-сторінці Роман КЛІЧУК.

 

Про новий санітарний регламент і ситуацію, що виникла не сьогодні 

Про зміни у шкільному харчуванні почали говорити давно. І новий санітарний регламент для шкіл був затверджений ще у вересні минулого року.

У документі серед іншого передбачена орієнтовна калорійність кожного з прийомів їжі, дозволені та заборонені продукти для меню, дозволений вміст цукру та солі.

Так, харчування (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) має містити харчові продукти таких груп: зернових продуктів або картоплі, фруктів або овочів, молока або молочних продуктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів.

Повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Разовість харчування встановлюється закладом освіти залежно від віку здобувачів освіти, типу закладу освіти та особливостей організації освітнього процесу в закладі освіти.

Калорійність сніданку має становити близько 25-30 %, обіду близько 30-35 % від добової потреби в енергії, відповідно до норм харчування, середня норма розраховується з урахуванням вимог вікової групи учнів.

Готові страви повинні містити не більше 10 г цукрів, 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі, 10г жиру на 100 г готового продукту. Обмеження щодо цукру встановлені й щодо напоїв.

Сіль має використовуватися тільки йодована і в процесі приготування їжі. Щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі розраховується еквівалентно кратності прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.

Не менше ніж один раз на тиждень має готуватися риба.

Дозволено використовувати вершкове масло, що містить не менше ніж 72 % молочного жиру, та рафіновану олію, що містить понад 50 % мононенасичених жирів і менш ніж 40 % поліненасичених жирів.

При одноразовому харчуванні повинна бути щонайменше одна порція молока або молочних продуктів, або молочної страви. В залежності від разовості харчування в закладі освіти повинно бути три різноманітні порції молока або молочних продуктів, або молочних страв на день.

 

Заборонені продукти для школярів

Особливу цікавість викликають продукти, які заборонено продавати в шкільних буфетах та у торговельних автоматах, розміщених у закладах освіти. У документі наведений наступний перелік:

  1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту.
    2. Вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.
    3. М’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва.
    4. Рибні продукти промислового та кулінарного виробництва.
    5. Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів.
    6. Продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів).
    7. Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока.
    8. Непастеризовані соки.
    9. Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів.
    9. Газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої.
    10. Кава та кавові напої.
    11. Гриби.
    12. Продукція домашнього виробництва.

 

Харчування в школах та садочках інших країн

Зміна підходу до організації харчування у закладах освіти потребує серед іншого і вивчення іноземного досвіду.

Так, в столиці Німеччини Берліні шкільне харчування організовується коштом держави, а батьки можуть спостерігати за тим, чим годують їхніх дітей. Подивитися меню на тиждень вони можуть на сайті сервісу, там же можна вибрати один із запропонованих варіантів (страви з чимось м’ясним чи щось вегетаріанське). Але німецькі школярі все одно носять з собою ланч-бокси з дому.

У початкових класах в школах Бельгії на сніданок дітям дають супи-пюре. Проте обіди в них платні – зазвичай дають рибу, м’ясо або якусь вегетаріанську страву.

Тому багато батьків продовжують давати дитині бокс з їжею з собою. Це можуть бути бутерброди або салат, але точно не цукерки або печиво. Цікаво, що дітям до 7 класу на території школи нічого не продають, перекуси вони носять з собою.

У приватних дитячих садках Азербайджану харчування дітей схоже на те, до якого звикли українці: на сніданок дітям дають молочну кашу з грінками та чаєм, або, як варіант, якусь сирну страву. На обід в обов’язкову програму входить суп (іноді на бульйоні, іноді овочевий) і щось м’ясне з гарніром.

Натомість вечеря у садочках досить скромна: це може бути картопляне пюре, хліб і чай. Перекусів там немає взагалі.

У приватних дитячих садках Сан-Франциско (США) діти приносять ланч-бокси із собою. Проте у кожному місті діють свої правила. Натомість у державних садочках дітей годують сніданком (до уроків), ланчем на великій перерві та, за необхідності, вечерею в їдальні. Цікаво, що меню складають на місяць наперед.

В іспанських садочках і школах діти платять за їжу самі. Обіди ці ситні – можуть містити макарони з м’ясом, рис з овочами, а на десерт – йогурти або булочки.

Також малеча може обідати вдома і брати з собою перекус. Але тут є регламентоване правило: щодня діти приносять їжу одного типу, наприклад, понеділок – сендвіч, вівторок – йогурт, середа – крекери, четвер – фрукти тощо.

Польські діти мають у садочках найрізноманітніший раціон. Так, на сніданок у меню є кілька видів хліба з маслом, яйця, помідори, огірки, сир, какао. На обід готують супи на нежирному бульйоні, також в меню присутні спагеті з різними соусами, багато овочевих салатів, м’ясо і різні підливи. На перекус малечі дають багато різних фруктів.

Додамо, що є низка країн, де дітей не годують у навчальних закладах взагалі – Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет, Ізраїль і Канада. Там батьки дають їжу своїм дітям з собою.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *