Курці та алкоголіки ризикують… майбутніми дітьми!

Чоловік повинен посадити дерево, виростити сина і збудувати будинок. Але життя здається пустопорожнім, коли і хата стоїть, і дерево росте, а в оселі  не чути дитячого сміху…

Ще з часів сивої античності бездітність вважалася однією з найстрашніших бід, які тільки могли спіткати чоловіка. Як уникнути проблем безплідності – у розмові з Аркадієм КРУПНИКОМ, лікарем урологом-андрологом.

– Які ж причини виникнення чоловічої безплідності?

– Основні – це запальні захворювання статевих органів чоловіка: простатит, епідеміт, запалення придатків яєчків, хвороби, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, уреоплазмоз, сифіліс, гонорея), гормональні порушення тощо. Якщо вчасно виявити їх, то  проблему можна вилікувати. Але 10% ідіопатичних станів, які спричиняють безпліддя  – нез’ясованого походження.

Серед причин, що негативно впливають на здоров’я чоловіків та їх фертильність – несприятливі кліматичні та екологічні умови навколишнього середовища. Причиною порушення функції статевих залоз та статевих клітин також може бути  вплив фізичних, хімічних та біологічних факторів. Впливає на безпліддя й тривали вплив проникної радіації.

Майже 90% чоловіків можна допомогти. Головне – правильно поставити діагноз і грамотно назначити лікування. Загалом, 40% проблем подружньої неплідності – це жіночі гінекологічні проблеми, до 40% – андрологічні. І 10-20% – проблеми, які існують і в чоловіка, і в жінки одночасно.

Загалом, за останні десятиліття в усіх високорозвинених країнах світу поряд з низькою народжуваністю спостерігається збільшення кількості безплідних шлюбів, відсоток яких коливається від 8 до 29%.

– Що треба знати мамам, які доглядають маленьких синочків?

– Перш за все треба звернути увагу на статеві органи хлопчика, а саме на те, чи опущені яєчка. Ця патологія називається крипторхізмом. Вона вимагає спеціалізованого підходу як збоку андрологів, так і з боку дитячих хірургів-урологів. З цією патологією головне не «тягнути час» – лікувати у віці до 2-х років. При запущенні хвороби з віком виникає цілий комплекс гормональних проблем.

При постійному використовуванні памперсів змінюється температурний режим та порушується мікроциркуляція мошонки. Яєчка – єдиний орган, який знаходиться ззовні. Природа створила людину таким чином, аби температура яєчок була нижчою, ніж температура тіла. І це дуже важливий фактор, тому перегрівання, особливо системне і в дитячому віці – дуже небезпечне. Та й в зрілому віці не рекомендують носити тугі плавки, зловживати сауною.

Андрологія – галузь медичної науки, що опікується проблемами чоловічої репродуктивної системи і урологічними захворюваннями, характерними лише для чоловіків. У багатьох європейських країнах андрологія досить розвинута медична галузь. Українська асоціація андрологів є членом європейської андрологічної асоціації.

– Як уникнути проблем?

– У першу чергу – дотримуватися здорового способу життя, займатися спортом чи хоча б робити зарядку. Правильно харчуватися, не вживати спиртного та не палити. Нещодавно до мене звернувся молодий чоловік, з проблемами. З’ясувалося, що  він випивав по п’ять пляшок пива за день… Згоден, усі ми святкуємо різні події, випиваємо. Та головне – знати міру. Тоді буде все гаразд. 

Серед курців порушення репродуктивної системи спостерігається у понад 60% випадків, в осіб, які не курять  – лише у 19%. І 40% чоловіків, які зловживають алкоголем, стикаються з проблеми безпліддя. 

 У 1997 році на базі обласному медичному діагностичному центрі був створений Обласний центр планування сім’ї та репродукції людини. Нині кабінети планування сім’ї існують у чернівецьких пологових будинках №1 та №2, в усіх районних лікарнях і тісно співпрацюють з обласним. Один із напрямків роботи Центру – це діагностика та лікування безпліддя сімей. З’ясувати причину безпліддя та усунути її не завжди легко. Дослідження вимагають багато часу і терпіння, тому подружнім парам радимо не зволікати, а вже через 6 місяців  відкритого  статевого життя звернутися до лікарів. Тільки цілковите взаєморозуміння між пацієнтами та лікарями допоможе виявити причини безпліддя та визначити ефективний метод лікування.

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *