Інвестиції в буковинську економіку: вони є чи їх нема?

Пам’ятаєте, як у Вінні Пуха:

«Мед – це така цікава «фігня»:

Ніби він є – і одразу нема

 

У Чернівцях побудують сонячну електростанцію. Інвестор уже є, він готовий вкласти у проект 14 млн. євро. Наразі готується проект сонячної електростанції «Буковина Солар», про це на черговій селекторній прес-конференції заявив Борис ДЕРКАЧ, директор Чернівецького регіонального центру з інвестицій та розвитку Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

Ця електростанція перероблятиме сонячну енергію в електричну. Для неї вже підібрали земельну ділянку. Хоча, за словами Бориса Євгеновича, залишається ще чимало нез’ясованих моментів, зокрема, питання співпраці електростанції з Обленерго.

– Підраховано, що цей проект окупиться за 25 років, а перші 5 років для інвестора будуть витратними, – зауважує пан Деркач. – Тож зрозуміло, чому інвестор все ще вагається.

Таким чином, ще не відомо, матимемо ми  сонячну електрику, чи ні.

Ще один регіональний інвестиційний проект – створення сучасного медично-курортного закладу на базі Брусницької водолікарні відновного лікування. За словами п.Деркача, інвестор сам звернувся до них із пропозицією про вкладення його коштів у відновлення санаторію.

Легенда про нове життя занедбаного санаторію настільки ж душевна, наскільки й сумнівна. Мовляв, жінка розповіла синові, що пропадає дуже хороший об’єкт, де є цілюща вода. Син же, людина з мільйонними достатками, начебто захотів відновити санаторій. Таким чином і з’явився інвестор.

Щодо санаторію теж доволі багато спірних питань. Хто буде власником джерела мінеральної води? Чи буде повернений корпус, який колись належав санаторію, але наразі має іншого власника? До того ж, хотілося б все ж таки знати, хто інвестор і на яких умовах він вкладає кошти. Адже Брусницька лікарня відновного лікування була свого часу єдиною доступною для небагатих буковинців. Коли ж вона стане курортом, де лікуватимуться пересічні краяни?

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в буковинську економіку від початку незалежності України станом на початок року становив уже 64,3 млн. доларів.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

  

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *