Григорій Рибак: «За кількістю абортів Союз лідирував у світі»

Найбільшою проблемою людства нині є неврологічні розлади

Григорій Рибак, колишній чернівчанин, був першим сексопатологом на Буковині й одним із перших в Україні. Та невдовзі мине вже майже 2 десятки років, як він  живе й працює в Німеччині.

 У ті ж  далекі 70-ті Григорій Веніамінович займався сімейно-шлюбними відносинами, сексопатологією, психотерапією та андрологією.

DSC02675 

У Радянському Союзі сексу не було, тож і сексопатологи не були потрібні

– Зараз ніхто напевне не повірить, що у далекі 70-ті роки минулого століття я намагався організувати сексологічну службу, – згадує п. Григорій. –  Це було непросто. Бо, якщо пригадуєте, на одному з перших телемостів між СРСР та США, одна з його учасниць, сидячи у московській телестудії і відповідаючи на запитання когось із американців, зауважила, що «у нас сексу немає». Аудиторія завмерла по обидва боки океану.

Тому ми довго боролися за організацію сексологічної служби та за посаду лікаря-сексопатолога, – продовжив співрозмовник. – Пригадую ще один кумедний випадок. Щоправда, це він тепер мені здається таким, а тоді я дуже обурився недалекоглядністю однієї з чернівецьких газет. Вона відмовилася у статті друкувати мою посаду, яка тобі звучала наступним чином – лікар-сексопатолог, а залишила у підписі тільки слово лікар. Я з пересердя забрав публікацію, відмовившись її друкувати. А ви собі навіть не уявляєте, яким запущеним було тоді сексуальне виховання. Люди нічого не знали про планування сім’ї, про запобігання вагітності. За кількістю ж абортів Союз лідирував у світі. Цієї жахливої ситуації треба було позбутися. І багато журналістів це розуміли, та боялися допомогти. Та я зустрів однодумця в особі відомої тоді буковинської журналістки, яка на той час працювала в «Молодому Буковинці», а нині головного редактора газети «Версії», – Людмили Чередарик.  Ми багато писали з нею про сімейні стосунки й ці статті розповсюджувалися по всьому Союзі, бо я був першим спеціалістом-сексопатологом в Україні й дуже тісно співпрацював з головним сексопатологом Мінздоров’я СРСР.  Ці публікації мали важливе значення для статевого виховання та розвитку сімейно-шлюбних відносин. Потім у нас з Людмилою була свою програма на ТВА. Підсумком цієї співпраці стала книга «Записки сексолога».

Сьогодні Григорій Веніамінович – доктор медичних наук, очолює відділ університетської психіатричної клініки в Німеччині, займається проблемами судової психіатрії та, перш за все, діагностикою та лікуванням статевих розладів і відхилень у цій сфері. Він зауважив, що галузь сексуальної медицини в Україні посідає гідне місце в Європі, а він, зокрема, регулярно відвідує всі конференції, конгреси та з’їзди українських сексопатологів.

tn

Психози атакують Європу

Однак фахівець займається не тільки сексуальними проблемами, а й небезпечними злочинцями, які страждають на важкі психози. Лікар Рибак частенько присутній на затриманні злочинців, бо входить до комісії зі звільнення заручників.

– Ця проблема, звісно, пов’язана з наркотиками та політоксикоманією. Такі пацієнти мають, як правило, комбіновані розлади, вони дуже небезпечні, бо надагресивні, часто кидаються на людей без видимої на те причини.

Та найбільша проблема людства сьогодні, на переконання спеціаліста, це ускладнення неврологічних розладів, особливо у мешканців великих міст. Кількість неврозів у світі різко зменшується, а кількість важких особистих розладів навпаки зростає. Раніше це називали психопатією. Такі люди дуже агресивні, часто вони зловживають наркотиками.

– На жаль, суспільство викидає цих людей на узбіччя, – зазначає фахівець. – Ці хвороби формуються від народження дитини, передусім у сім’ї, коли родичі мало приділяють уваги дітям та їхньому вихованню. Неповна сім’я, матеріальні проблеми родини теж відіграють не останню роль у цьому ланцюжку.

Григорій Рибак: – Коли в Україні кажуть, що ми прямуємо в Євросоюз, мені смішно, бо Україна, а в першу чергу – Чернівці, вже давно перебувають у Європі. Україна – це європейська держава, а місто Чернівці – європейське місто. Тому дуже важливо наблизитися до Європи всередині України.

 

Депресія – хвороба, що важко лікується

Нестабільність будь-якого суспільства, в тому числі й на Заході, призводить до розвитку значної кількості психічних недуг. Одне з перших місць серед них посідають депресивні стани. Вони дуже небезпечні, бо можуть супроводжуватися психічними симптомами, з галюцинаціями і манією переслідування тощо.

– Депресії, до речі, дуже важко лікувати, – зауважує Григорій Веніамінович. – Ця хвороба часто стає причиною самогубств. – Наскільки мені відомо, в Україні кількість депресій теж зростає. Але їм чомусь приділяють дуже мало уваги. Я погоджуюся, що підхід до лікування депресій доволі складний і комбінований. Часто, особливо на перших етапах, його треба проводити у стаціонарі. Існують навіть спеціальні відділення, де лікують депресію.

Перш за все у лікуванні, за словами п. Григорія, застосовують поведінкову терапію, яка базується на глибокій психології. Відповідно, вона дає можливість у комбінації з антидепресивними препаратами спершу стабілізувати стан, а далі взагалі усунути депресію. Як правило, через 6 місяців людина знову повертається до цього стану, тому потрібна профілактика…

Багато людей займаються самолікуванням, що категорично протипоказане. У хворих, які не лікуються в медиків, депресія прогресуватиме. Тому слід довіряти лікарям і не занедбувати свій стан, який не є безнадійним.

Умови лікування повинні бути кращими

Українські лікарі, зокрема лікарі-психотерапевти, – є висококваліфікованим спеціалістами, – стверджує Григорій Веніамінович. – Недарма ж багато з них працює в Європі – у Німеччині, Голландії, Бельгії та інших країнах. Зате умови лікування  і лікарської праці бажають кращого. Тож багато українських медиків, як мені відомо, виїжджають на роботу за кордон. Загально відомий факт: у Чехії лікарям, які пропрацювали там рік і мають бажання залишитися й працювати далі в цій країні, надають громадянство. Звісно, робота за кордоном покращує не тільки кваліфікацію, а й матеріальний стан, що теж суттєво.

Якщо Ви лікар, розмовляєте німецькою і бажаєте працювати в Німеччині, місце собі ви обов’язково знайдете. В Інтернеті є багато посилань на конкретні німецькі лікарні, з якими ви можете домовитися про працевлаштування. Громадянам ЄС дозвіл на роботу лікарем видається одразу довічно, лише на підставі диплома про медичну освіту. Нашим громадянам доведеться збирати цілий пакет документів, щоби отримати дозвіл на 1-2 роки. Якщо після цього терміну ви й далі захочете працювати в Німеччині, доведеться скласти спеціальний іспит. 

 

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

 

Якої хвилини секс стає лікувальним?

505010

Проаналізувавши біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини під час статевого акту, науковіці дійшли висновку, що від 31-ї хвилини секс стає лікувальним.

Він допомагає організму боротися з вільними радикалами, які активують хімічні реакції, що сприяють виникненню різних захворювань.

За результатами хімічного аналізу, гормони, що утворюються під час статевого акту, завдають удару вільним радикалам уже через 30 хвилин.

У цілому заняття сексом три-чотири рази на тиждень покращують кровообіг та удвічі знижують ризик розвитку серцевих недуг. Науковці довели також, що під час статевого акту жінка стає джерелом біологічно активних речовин і електромагнітних коливань, які позитивно впливають на її партнера.

 

Сексуальний серпень

або Коли чоловіків та жінок найбільше тягне до сексу

101099955_132000_1372909032357_o

Британські дослідники визначили місяць, коли нам найбільше хочеться сексу. Саме у серпні підвищується рівень тестостерону, який спонукає до активності в ліжку.

Вчені, провівши дослідження, з’ясували, що серпень – найсприятливіший місяць для статевих ігор, повідомляє «The Russian Times». Зростання сексуальної активності в серпні проявили як пари, в яких щойно почалися стосунки, так і досвідчені подружжя з великим сімейним стажем.

А от холодної пори року, запевняють науковці, чоловікам не хочеться сексу, бо в них виникають апатія та депресія. Це спричиняється значним рівнем мелатоніну – гормону, який активно виробляється взимку.

 

11111

22222

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *