Дифтерія в Україні : Попереджень лікаря Комаровського не почули

 

 

Хвороба, що в 1990-х роках вбила майже 700 українців, знову повертається? Випадки дифтерії зафіксовані на Закарпатті та в Києві. 2017-го лікар Євген Комаровський говорив, що епідемія дифтерії можлива будь-якого моменту, а 2018-го зазначав, що «кір – це квіточки», порівняно з дифтерією. Чому лікарі так бояться цієї хвороби? Чи дійсно вона настільки небезпечна чи це просто залякування? Як запобігти цій недузі?

 Чому лікарі б’ють на сполох?

Дифтерію вважають небезпечнішою за кір. За статистикою, 50-100 випадків з 1000 завершуються летально.

У 1991–1998 роках в Україні вже була епідемія дифтерії. Тоді через низьку вакцинованість захворіло майже 20 тисяч людей, 696 із них померли, зазначають у Мінздоров’ї. До слова, такі трагічні випадки були й у Чернівцях.

Упродовж останніх років в Україні реєструвалися поодинокі випадки – до 10 на рік.

Підтверджено випадок дифтерії у 9-річного хлопчика в Києві. Діагноз поставлено 24 жовтня на підставі бактеріологічного аналізу, хвору дитину госпіталізовано. Дитина не щеплена через відмову батьків. Для введення сироватки немає показів.
Проте в цьому місяці на Закарпатті вже зафіксовані три випадки дифтерії, а 12 аналізів студентів, які контактували з хворими, показали позитивний результат. Загалом 15 людей госпіталізували до ужгородської інфекційної лікарні.

За інформацією МОЗ, в Україні низький рівень вакцинування від дифтерії – 70% дітей, а відсоток дорослих, які зробили ревакцинацію, ще нижчий.  2018-го, за даними лікарів, кожен другий дорослий не зробив належного щеплення.

 

Як можна захворіти на дифтерію?

Збудник дифтерії – коринебактерія – може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Передається повітряно-крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту, яким користувався хворий. Інкубаційний період– від 3 до 10 днів.

Як починається дифтерія?

Перші симптоми дифтерії нагадують ангіну: підвищення температури, біль у горлі, ускладнення дихання й ковтання, осиплість голосу. Одна з головних ознак – наліт на уражених інфекцією органах. Найчастіше це мигдалини.

Перші 2-3 дні захворювання цей наліт буде білого кольору, з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо спробувати видалити цей наліт, утвориться кровоточива ранка, за деякий час знову виникне сіро-білий наліт.

При дифтерієї з’являється специфічний запах з рота, збільшуються лімфатичні вузли та набрякає слизова оболонка носоглотки.

Які ускладнення спричиняє дифтерія?

Хвороба може призвести до блокування дихальних шляхів, міокардиту (ураження серцевого м’яза), ураження нервової системи (паралічу дихальних м’язів), інфекційно-токсичного шоку, ураження нирок.

 

Як вберегтися від дифтерії?

Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень –вакцинація дітей і ревакцинація у дорослих.

За календарем профілактичних щеплень, у 2,4 та 6 місяців дітям роблять щеплення вакциною АКДП. Ревакцинацію здійснюють у 18 місяців і у 6 років. Далі у 16 років щеплення робиться вакцинацією АДП-М, а ревакцинацію треба повторювати кожні 10 років. Якщо дорослому не робили щеплення, потрібно провести триразову вакцинацію АДП-М. Друге вакцинування має відбутися не менш ніж за 30 днів, а третє – через пів року.

 

Чи є протипоказання до вакцинації?

Традиційно вакцинацію не роблять: * якщо є гостре захворювання із вищою за 38,5°С температурою; *якщо була серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи є алергія на один із компонентів вакцин; під час хіміотерапії або лікування стероїдними гормонами; * при СНІДі.

Вагітні жінки, чи ті, які годують грудьми, можуть вакцинуватися.

Невдовзі після щеплення може підвищитися температура, з’явитися біль у руці чи припухлість в місці ін’єкції, але це минає за кілька днів. Та якщо виникають симптоми, що викликають занепокоєння, треба звернутися до лікаря.

За інформацією Мінздоров’я, серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко. А ризик серйозних ускладнень від захворювання є набагато вищим.

 

Скільки коштує вакцинування?

За інформацією МОЗ, вакцинація в комунальних закладах охорони здоров’я проводиться безкоштовно. Треба записатися на прийом до свого сімейного лікаря/терапевта, з яким укладена декларація, не забудьте повідомити про реакцію на попередні щеплення, алергію на ліки чи їжу та курси/терапії, якщо ви їх отримуєте (хіміотерапія, гормональна тощо). Після цього ви отримаєте направлення на щеплення і вакцинуєтеся.

 

Запам’ятайте! Кожен пацієнт має право перевірити термін придатності вакцини та серію, подивитися на термоіндикатор, щоби бути впевненим, що вакцина зберігалася за правильної температури.

 

Чи може захворіти вакцинована людина?

Може. За інформацією МОЗ, вакцинація і перенесена дифтерія не гарантують захист на все життя. Тому і важливо проводити вакцинацію/ревакцинацію вчасно. Але у вакцинованих людей недуга протікатиме без ускладнень.

 А якщо у лікарні немає вакцини?

Як повідомляє МОЗ, вакцини є в кожній області. Якщо у лікарні скажуть, що щеплення зробити неможливо, бо відсутня вакцина, зверніться до обласного управління охорони здоров’я.

 

Якщо захворів, що робити?

Дифтерію не можна переносити «на ногах». Якщо помітили ознаки, не списуйте на звичайну застуду, тим паче не слід лікуватися вдома. Що раніше поставлений діагноз, то вищі шанси на одужання.

Хворих на дифтерію госпіталізують до інфекційної лікарні. Там вводять антитоксичну протидифтерійну сироватку і проводять дезінтоксикаційну терапію, вводять антибактеріальні препарати і назначають дієту, повідомляє radiosvoboda.org

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *