Догосподарювалися: ліс продавали, а борги зростали

Чи припинить нова влада варварську вирубку буковинських лісів?

Потяг з чотирма локомотивами, який тягнув нескінченну вервечку вагонів з лісом кругляком, проминув станцію Чернівці-Південна. І знаєте, що найбільше вразило? Це вже не були дерева-гіганти з обхватом від 60 сантметрів до метра з гаком, первезення яких чернівчани спостерігали протягом останніх 20-25 років. Такі, мабуть, усі повирізали. То й везуть нині з держави вже значно скромніші екземпляри: в діаметрі дерева були не більше 20-30 сантиметрів.

круглый лес

Чи буде колись цьому край? Якщо не стовідсоткова відповідь, то, принаймні, тенденції до вирішення проблеми прозвучали на громадських слуханнях «Лісопереробна галузь краю: стан, проблеми розвитку, шляхи інтенсифікації», в якій взяли участь лісівники краю, близько 200 підприємців-деревообробників і представники обласної виконавчої влади.

Лісопереробна галузь Буковини, як відомо, – одна з тих, які могли б щедро поповнювати бюджет області. Та за однієї важливої умови: коли нею керуватимуть справжні господарі. У такому висновку були одностайні учасники громадських слухань, які піддали жорсткій критиці діяльність попереднього керівництва обласного управління лісового і мисливського господарства: за величезних обсягів експорту лісу довело галузь до чималих боргів.

Отож присутні пропонували запровадити в роботі управління нові підходи. А для цього у керівництві потрібен високоморальний і досвідчений фахівець. І Асоціація деревообробників Буковини запропонувала на цю посаду власну кандидатуру – директора Асоціації Володимира Дороша, який, на її думку, зможе консолідувати органи виконавчої влади, лісівників, деревообробників, екологів та громадські організації задля вирішення назрілих проблем галузі. Серед головних Володимир Дорош назвав наведення ладу в діяльності лісгоспів і заборону – чи, принаймні, обмеження – експорту необробленої деревини.

– Буковина, як і її сусідка Румунія, повинна перетворитися з сировинного придатку на край з високорозвиненою меблевою галуззю, – наголосив Володимир Дорош. – А для цього треба належно забезпечити деревиною саме своїх, місцевих виробників, встановивши на неї справедливі відпускні ціни, та  припинити нарешті варварську вирубку буковинських лісів.

Громадські слухання відбулися за ініціативи Асоціації деревообробників Буковини. Зважаючи на їхню актуальність, слухання підтримав голова Чернівецької облдержадміністрації Роман Ванзуряк.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *