Чия земля під вашим будинком?

Якщо ви переконані, що земля під власним будинком належить вам, то глибоко помиляєтеся. Бо насправді вона  у вас в оренді. І якщо до 1 січня 2013 року ви цю землю, тобто ту, що перебуває під забудовою, не приватизуєте, то сплачуватимете за неї орендну плату (сплатите за це штраф або й загалом потрапите до буцигарні).

Про тонкощі й нюанси ситуації – в розмові з Григорієм ЯМНЮКОМ, першим заступником начальника головного управління Держкомзему у Чернівецькій області.

–  Наразі керуємося постановою Кабінету Міністрів від 9 вересня 2009 року № 1035, в якій йдеться про те, що будинки, збудовані від 1 січня 1992 року до 1 січня 2008 року мають бути оформлені за спрощеною процедурою оформлення права власності на житлові будинки, садові ділянки та інше, що розташовані на земельних ділянках, – каже Григорій Ямнюк. – Це стосується і самовільно зведених будинків у період із 1992 по 2008 роки.

Будь-який будинок, який будується чи будувався, повинен мати дозвіл архітектурно-будівельної інспекції. Він оформляється наступним чином: пишеться заява в інспекцію, до якої додаються документи, що реєструється в журналі реєстрації виданих сертифікатів та відмови у їх видачі. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю розглядає подані забудовником документи і протягом десяти робочих днів приймає рішення щодо видачі сертифікату.

У разі подання документів не в повному обсязі, заява не розглядається і протягом десяти робочих днів після її реєстрації повертається забудовнику разом з доданими до неї документами і вмотивованим обґрунтуванням відмови у видачі сертифіката.

Відмова у видачі сертифіката з інших причин не допускається.

Забудовник може повторно звернутися до інспекції лише після подання документів у повному обсязі. Тоді інспекція оформляє сертифікат у день пред’явлення документів про внесення плати за видачу сертифіката і сплату штрафу.

Датою прийняття приватної будівлі в експлуатацію вважається дата видачі сертифіката.

–  Якщо земельна ділянка не приватизована, – наголошує Григорій Дмитрович, архітектурна інспекція не прийме в експлуатацію будівлю. Нині термін приватизації встановлений до 1 січня 2013 року.

 Якщо людина по певним причинам не зможе оформити цей документ, чи не схоче, то як далі бути?

–  Це питання стосується більше архітектурної служби, та я спробую на нього відповісти, – каже п. Григорій. – Якщо скажімо, якийсь там пан Х. не схоче оформити право на земельну ділянку до 1 січня 2013 року, то інспекція його зобов’яже через місяць це зробити. Якщо він і далі нехтуватиме цими вимогами, то платитиме штраф згідно з законодавством, а якщо і далі не зрозуміє, то тоді кримінал і позбавлення волі.  Мінімальний штраф за ці діяння становитиме від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення волі до 6 місяців. Особам же, які раніше вже проходили по цій справі чи були засуджені, загрожує від 2 до 4 років позбавлення волі. А самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці карається штрафом від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто близько 17 тисяч гривень.

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»      

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *