Літо, море, ціни, вибухи… або Слово про оптимізм

Менше тижня залишилося до початку передвиборчої кампанії. Хоча, як відомо, вона вже ведеться давно – достатньо лише перегорнути будь-яку газету, й нашу в тому числі, чи послухати радіо або поглянути на екран телевізора. Та доки виборча пропаганда офіційно не стартонула, давайте поговоримо про приємне. Гадаю, й трьох разів не треба, щоби вгадати – мова про літній відпочинок. Чекаєш на нього цілий рік, а проходить – миттєво. Це, мабуть, його найбільший недолік. А попри нього всі інші вади відпочинку плавно переходять у його переваги. Скажімо, більшість не вміє легко тринькати зекономлені протягом року гроші. Тому на дозвіллі заощадливих зсередини роз’їдає іржа. Коли ж докори сумління не для вас, то зіткнетеся з іншою проблемою. Нею зі мною поділився друг мого сина.

…Приїхали хлопці на Південний берег Чорного моря. Пішли на пляж, зайняли білі лежаки. Пани! Туди їм офіціанти носили пиво. Та наступного дня хлопи вже самі бігали через дорогу за охолоджуючим напоєм. Відтак з лежаків перебралися на пісочок. А під кінець відпочинку зішкрібали гроші на пиріжок – один на всіх…

Коли ж уміння заощаджувати – ваш козир, то відпочинок у Болгарії не вимагатиме суттєвої суми у порівнянні з проживанням у Чернівцях. І це при тому, що йдеться про пік курортного сезону!

… У мальовничому старовинному місті Созополь, історія якого нараховує не одне і не два тисячоліття, і де з будь-якої вулички видно море, для відпочивальників рай. Ціни на помешкання, в яких, до речі, ще й є кондиціонери, в чотири рази дешевші за кримські. Вода і берег чистенькі, пообідати в ресторані, – а з будь-якого видно море, – можна за 6 левів, тобто 30 гривень. Стільки вартує комплексний обід на одну людину. Якщо хочеш готувати сам – будь ласка. Сири, ковбаси, молочні продукти в магазинах коштують значно дешевше, ніж у нас. Приміром, сирокопченою ковбаскою, вартість якої у Чернівцях захмарна – до 150 грн, у Болгарії ласуєш теж за вдвічі менші гроші. За м’ясо на відбивні викладеш 50 грн. Від 40 до 60 грн. – буженина. Пляжні сумки, футболки, літні платтячка, купальні костюми – все це чомусь теж удвічі дешевше, хоча товар, як і в нас, – із Туреччини та Китаю. Про фрукти та овочі й мови нема. При згадці про них сльози з’являються й слина виділяється

Недарма Болгарію полюбляють не тільки українці, а й росіяни, білоруси, німці, прибалти і навіть євреї. Приліт останніх до Бургаса мало не коштував життя білоруському подружжю, з яким я потоваришувала в Созополі, і яке мало не втрапило у халепу, що могла коштувати їм життя. Фатум. Доля. Буквально кілька годин різниці в часі: Лілія та Петро полетіли до Мінська, коли на летовищі вибухнув автобус з прибулими ізраїльтянами.

Що не кажіть, а світ став неспокійним. Та, мабуть, точніше було б сказати: не світ, а ми з вами – люди – стали непередбачуваними і вельми неспокійними.

А, може, то від на усе зло на землі? Втім, не переймаймося. Релігія розглядає смуток як великий гріх. Нині ж іще літо, а в декого і відпочинок попереду.

Людмила ЧЕРЕДАРИК                                         

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *