Чернівці відзначають Всесвітній день вишиванки: куди піти, що послухати та побачити

Відкриє свято народний аматорський оркестр народних інструментів Центрального палацу культури м. Чернівців. Сходи ратуші.

12.00 – Сурмач Микола Блищук. Вежа ратуші.

12.10 – 15.00 Спецпроєкт «Виїзна студія до 15-річчя Всесвітнього дня вишиванки телеканалу «UA:Буковина» (прямий етер). Початок вул. Кобилянської.

13.00 – 14.00 Святослав Силенко (бандура), вул. Кобилянської (біля карети).

13.30 – 14.30 Юрій Фединський (кобза), Центральна площа біля пам’ятника Т.Г. Шевченка.

14.00 – 15.00 Тарас Козуб (ліра), перетин вул. Кобилянської та вул. Кафедральної (біля магазину «Нива») .

14.30 – 15.30 Максим Бережнюк (мультиінструменталіст), вул. Кобилянської навпроти вулиці Кохановського.

15.00 – 16.00 Гурт «Карпатські джерела» Берегометської ОТГ. Сходи ратуші.

15.00 – 16.00 Оркестр народних інструментів Хотинської. Театральна площа (зі сторони вулиці С. Бандери)

15.00 – 16.00 Народний аматорський оркестр народних інструментів Глибоцького центру культури і дозвілля Глибоцької селищної ради. Соборна площа.

16.00 – 18.00 Концерт Чернівецької обласної філармонії ім. Д. Гнатюка. Площа Філармонії.

18.00 – 19.00 Максим Бережнюк, Тарас Козуб, Юрій Фединський, Святослав Силенко  – вул. Кобилянська на перетині з вул. Доброго.

 

Земля наших предків для наших нащадків

Ювілейний рік Всесвітнього дня вишиванки присвячується українській народній музиці та проблемам вирубки лісів, висихання річок і забруднення довкілля пластиком. Як пов’язані культурна спадщина та екологія? Насправді взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками. Протягом останніх десятиліть в Україні висохло близько 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, повязані з цими річками.

Вирубування лісів загрожує не лише затопленням цілих регіонів, а й, змушуючи жителів постійно відновлювати втрачене, «вимиває» багатство місцевих традицій та звичаїв. Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.

Цього року День вишиванки відбувається у форматі Дня вуличної етномузики. На величезній кількості локацій (площах, парках, пішохідних вулицях) гратимуть традиційні музики (кобзарі, лірники, сопілкарі, трембітарі, дримбарі, цимбалісти тощо).

Святкуймо 15-ліття Всесвітнього дня вишиванки гучно та дзвінко!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *