Чернівецька влада буде прозорішати?

Працівників чернівецьких ЗМІ не задовольняє рівень відкритості дій місцевої влади. Журналісти мають намір подолати недостатню доступність інформації про діяльність муніципальних органів для громадян.

Звичайно, існує сайт, де «вивішуються» усі рішення влади, але цього недостатньо. На сайті розміщуються вже готові й затверджені проекти, тож брати участь в їхньому розгляді звичайні громадяни змоги не мають.

У рамках проекту з досить промовистою назвою «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» відбулася зустріч представників міської влади з працівниками ЗМІ нашого міста. Проект фінансується Європейським союзом та Радою Європи і виконується Радою Європи.

Стандарти для ЗМІ

Проект має на меті підвищення професійності журналістів у забезпеченні поінформованості громадян України про соціальні та політичні процеси в державі.
Для цього діяльність за проектом здійснюватиметься за трьома компонентами. По-перше, у рамках проекту надаватиметься підтримка процесу вдосконалення нормативно-правової бази для діяльності медіа. По-друге, триватиме робота з підвищення етичних стандартів журналістської професії. Акцент робитиметься на підтримці постійного діалогу між ЗМІ, громадськими організаціями та органами влади на міському рівні, – і на цій основі розроблятимуться рекомендації стосовно покращення механізмів такої співпраці на всеукраїнському рівні.

Подібні зустрічі проходитимуть не тільки у Чернівцях. Учасниками проекту пощастило стати Рівному, Черкасам, Херсону, Донецьку та Сумам. У цих містах України щомісяця допомогатимуть конкретно вирішити одне з суспільно важливих для мешканців відповідного міста питань.

Біди чернівчан очима журналістів

Учасниками першої зустрічі були виключно журналісти. Саме їм надали честь вибрати наболілу проблему, адже хто, як не працівники ЗМІ, стикаються з бідами громадськості щодня.

Чернівецькі медійники склали доволі великий список проблем, які потребують негайного вирішення. Модератором заходу став голова громадської організації «Центр соціального партнерства» пан В’ячеслав Сороковський.

Наступний крок – вибір критеріїв, за якими обиратиметься та одна проблема, яка потребує негайного вирішення. Після тривалих обговорень працівники мас-медійного простору накреслили такі проблеми: вирішуваність на місцевому рівні, локальний вплив, актуальність, сталість результатів, доступність отримання результатів протягом року, реальність результатів.

Далі – черга за владниками

Заключним етапом нинішнього зібрання став вибір представників влади та громадських організацій, компетентних у вирішенні саме обраної проблеми. Наступний крок – спільне зібрання усіх представників інтересів громадськості.

Ольга ХАРИТОН, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *