Реформування місцевих органів влади в Україні

Представники Міжнародного центру перспективних досліджень презентували чернівецьким журналістам у прес-клубі звіт («Білу книгу») про результати публічних консультацій «Реформування місцевих органів влади в Україні».

«Біла книга» окреслює основні проблеми у сфері місцевого самоврядування та пропонує заходи з їхнього вирішення. Це вже другий тур проекту:  торік його провели уперше в 7 регіонах України. Саме тоді організація запропонувала до обговорення «Зелену книгу з реформи місцевого самоврядування».

– Відмінність «Зеленої» та «Білої книги» полягає в тому, що остання дає рекомендації стосовно тих змін, які потрібно запроваджувати у місцевих адміністраціях, аби вони працювали успішно, – повідомив Іван ПРЕСНЯКОВ, політичний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Він переконаний, що Україні варто скористатися угорським досвідом.

– Процес децентралізації дуже складний  і довгостроковий: в Угорщині він проходив 10 років, – повідомила Георгія НІЙКОШ, заступник виконавчого директора угорської громадської неприбуткової організації з регіонального розвитку та планування розвитку міст. – Якщо ми хочемо «втягнути» у наш досвід Україну, потрібно розпочати процес навчання чиновників.

Учасники брифінгу були єдині в думці: аби політики переймалися реформами, а не «етнополітичною» боротьбою, потрібен тиск на центральну владу, якого в нас, на жаль, немає.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *