Найцінніший ресурс Сторожинеччини

Споконвіку за землю точилася боротьба. Можна впевнено сказати, що кожний квадратний метр української землі зрошений кров’ю і потом. Нині ж земля стала ще й темою політичних дебатів і баталій. Та, попри все це, наше завдання – охороняти та зберігати її, – наголошує Наталя КОМАНДІР, головний спеціаліст відділу погоджень у сфері господарської діяльності Управління ОНПС.

Буковинська Швейцарія

Сторожинецький район – густонаселений і один із найбільш перспективних в області – щедро обдарований різноманітними природними ландшафтами, різного роду реліктами, різноманітністю мінеральних вод. Сторожинеччина якнайкраще підходить для відпочинку: тут наявні всі умови для розвитку літніх і зимових видів спорту, розвитку зеленого туризму. Це сприяє міжнародному співробітництву, залученню громадян до пізнання багатої природної та історико-культурної спадщини краю.

В районі один з найвищих показників заповідності в Україні. Тут нараховується 52 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 23,2 тис. га, в тому числі 2 лісові заказники загальнодержавного значення – «Лунківський» і «Петрівецький», унікальні генетичні резервати дубово-буково-ялицевих насаджень. А ще – 2 ботанічні пам’ятки природи загальнодержавного значення, «Тисовий яр» на території Кучурівського лісництва Чернівецького держлісгоспу та урочище «Білка» у водоохоронній зоні р.Білка на території Панківської сільської ради.

Грунти – родючі

Родючі грунти, сприятливий клімат і зручне розташування сприяє тому, що сьогодні в районі найвищі в області темпи приватизації земель різних категорій. Аналіз землевпорядної документації на предмет дотримання природоохоронного законодавства та обстеження земельних ділянок на місцевості належить до основних завдань відділу погоджень у сфері господарської діяльності держуправління ОНПС у Чернівецькій області.

За перше півріччя 2009 р. представники відділу в Сторожинецькому районі розглянули 665 матеріалів з відведення земельних ділянок для житлового будівництва, ведення особистого селянського господарства, комерційного використання, розміщення різних виробничих об’єктів (деревообробні цехи, цегельні заводи), фермерських господарств, земель водного фонду для риборозведення тощо. Порушення вимог чинного природоохоронного законодавства, які зустрічаються, найчастіше стосуються порядку надання земель водного фонду та режиму обмеженої господарської діяльності.

Не завжди витримуються межі прибережних захисних смуг водойм. Такі випадки траплялися на територіях Кам’янської, Михальчанської, Їжівської, Нижньопетровецької, Банилово-Підгірнівської сільських рад, Сторожинецької міської ради. Приміром, частина території речового ринку Сторожинця розташована в межах прибережної захисної смуги річки Сірет, кілька комерційних об’єктів і житлових будинків по вул. Видинівського, Чернівецькій, Першотравневій – в межах захисної смуги струмка Безіменного, притоки Сірета.

Те, що не розпайовується

Проблемним є питання розпаювання земель водного фонду, часто аж до урізу води ставків, струмків. Випадки розпаювання земель водного фонду трапились на території майже всіх сільських рад.

Часто відведення ділянки, яка ймовірно межує із землями природно-заповідного фонду або їхніми охоронними зонами, ускладнюється тим, що межі природно-заповідних територій не винесені в натуру і це може призвести до зменшення реальної площі земель ПЗФ порівняно із зазначеною в охоронному зобов’язанні, взятому на себе сільською радою чи іншою установою.

Інтенсивна приватизація призвела до того, що у більшості сільських рад відсутні земельні ділянки із земель запасу для будівництва соціально необхідних об’єктів – шкіл, кладовищ, облаштування сміттєзвалищ.

Цільове використання земель також є проблемним. Земельні ділянки пайового фонду та надані для ведення особистого селянського господарства, які не використовуються за призначенням, заростають бур’янами чи лісовими культурами та чекають на вигідного покупця. Навесні можна часто побачити величезні вогнища або згарища на полях, уздовж автодоріг, які загрожують перекинутись на прилеглі лісові масиви. Спалювання сухої рослинності веде до знищення всього живого на цих землях. Найбільш масштабні випадки зафіксовані 2009 року на території Банилово-Підгірнівської, Давидівської, Кам’янської, Снячівської сільських рад.

Сміття і стихійні кар’єри

На землях запасу, не відданих у приватну власність, часто розташовані стихійні звалища сміття, найбільші з них – на території Сторожинецької міської, Красноїльської селищної, Нижньопетровецької, Старожадівської, Великокучурівської сільських рад. Засмічуються побутовими відходами і ліси поблизу населених пунктів.

На землях водного фонду трапляється розорювання до урізу води, засмічення, випас худоби, масова вибірка гравійно-піщаної суміші. Найбільші стихійні кар’єри виявлені в Сторожинці, селах Панка, Комарівці, Стара Жадова, Ропча, Буденець, Їжівці, Верхні і Нижні Петрівці. При цьому зауважу, що ділянка р.Сірет з прибережною смугою в межах Панківської, Комарівської, Старожадівської сільрад відноситься до земель природно-заповідного фонду (іхтіологічний заказник місцевого значення «Сіретський»).

Та, поряд з багатьма недоліками, останнім часом в Сторожинецькому районі намітилось багато позитивних тенденцій. Тут організовуються аукціони з урахуванням всіх природоохоронних вимог до використання земель різних категорій. Майже всі сільські ради прийняли рішення про визначення переліку ділянок із земель запасів для комерційного та рекреаційного використання, які будуть надаватись на конкурсних засадах. На стадії завершення проектна документація на відведення ділянки через аукціон в адмінмежах Чудейської сільської ради для будівництва оздоровчого комплексу.

У сіл свої генплани

Особлива увага приділяється розробці містобудівної документації для упорядкування території, недопущення хаотичної забудови, сприяння формуванню екомережі. Генплани забудови нових житлових масивів розроблені в Чудеї, Нових Бросківцях, Ропчі, Кам’яній, Череші. Для територій Кам’янської та Великокучурівської сільських рад розроблені схеми розподілу масивів для сільськогосподарських потреб (ведення особистого селянського господарства, садівництва).

Активно здійснюється співпраця із головами та землевпорядниками сільських рад в питанні підготовки землевпорядної документації. В цьому плані можна відвідзначити Сторожинецьку міську, Красноїльську селищну, Чудейську, Кам’янську, Давидівську, Великокучурівську, Панківську, Старобросківецьку сільради. Покращилась матеріальна база приватних проектних організацій, зареєстрованих у районі, що дає змогу покращити якість проектних матеріалів і розширити перелік послуг. Розроблено новий проект озеленення території костьолу Св. Анни.

Можна відзначити низку об’єктів, власники яких дбають не тільки за зовнішній вигляд споруд та якість послуг, а й здійснюють благоустрій прилеглої території, створюють нові зелені насадження, квітники, розчищають ставки. До таких в районі належать комплекс відпочинку «Аква плюс» в Кам’яній, колиба «Друзі мої» (пп Є. Мікайло), магазин «Марічка» (пп В.Антонюк) в Сторожинці, ресторан «Шанс» (пп М.Носей) у В. Кучурові, зал урочистих подій «Імперіал» (пп Д.Онуляк), ресторан (пп І.Віцнудель), комплекс відпочинку (пп Ю.Чолан) в Буденці, ресторан «Панночка» (пп І. Гулей) у Панці, Сторожинецька ЦРЛ і ДП «Сторожинецький лісгосп».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *