Чернівецька область відзначила іменини – 70. Здобутки є, перспективи будуть

Однак свято стало приводом до серйозної роботи. Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрівся, як колись казали, з господарським активом області, провів наради, дав доручення…

Головні урочистості з нагородами кращих буковинців за їхню працю на благо України, серед яких були навіть доярка і багатодітна мати – організатор інтернату сімейного типу, відбулися у Мармуровому залі університету.

Щоби присутні та високий гість почувалися комфортно, встановили кондиціонери. У прихильників старовини та пам’яток архітектури, м’яко кажучи, відпали щелепи.

Щоби поставити крапку на негативі, зауважу, що у прем’єра не вельми грамотні спічрайтери, що спричинило численні коментарі в інтернеті стосовно історичного підґрунтя його святкового виступу.

Робота, робота і ще раз робота

Одразу після урочистостей відбулася нарада, присвячена роботі житлово-комунальної галузі у новому опалювальному сезоні. Серед іншого, як пояснив прем’єр, регіональній владі слід невідкладно провести роз’яснення нового механізму отримання субсидій. Щоби мешканці, які потребують доплат за комунпослуги, знали, що тепер вистоювати у чергах за довідками не доведеться, а нарахування субсидій здійснюватиметься автоматично. Зрештою, вже нині 203 тисячі пенсіонерів Буковини отримують відповідні листи.

Для нормального та повноцінного функціонування підприємств ЖКГ і бюджетних установ у місцевих бюджетах на поточний рік передбачено майже 325 млн. грн. Ці кошти підуть на капремонт житлового фонду, утримання теплових мереж і водопровiдно-каналiзацiйного господарства тощо. Цього року місцеві бюджети області повністю забезпечені асигнуваннями на виплату зарплати працівникам бюджетних установ, проведення розрахунків за спожиті енергоносії та комунальні послуги.

Микола Азаров відповів журналістам і на запитання, чому й досі не відкрито рух новою об’їзною, хоча роботи на ній, як підкреслив на урочистостях голова облдержадміністрації Михайло Папієв, повністю завершені. Прем’єр пояснив, що новий асфальт потребує певного технологічного циклу і пустити транспорт об’їзною можна буде уже найближчим часом, коли знизиться температура повітря.

Хліб не подорожчає?

Йшлося також і про те, що на українців не чекає подорожчання хліба. Микола Азаров зазначив: жодних підстав для зміни ціни на цю продукцію першої необхідності зараз немає. Тим паче, що запаси зерна придбані за старими цінами.

Попри те, Михайло Папієв звернувся до Миколи Азарова із клопотанням про виділення області продовольчого зерна. Бо основна маса врожаю не відповідає стандартам і не може використовуватися для випікання хліба. Це ставить під загрозу виконання завдань із заготівлі продовольчого зерна для регіональних потреб та створює проблему забезпечення Чернівецької області хлібом. Тож губернатор і звернувся до Прем’єр-міністра України щодо можливості переміщення 20-25 тис. т продовольчого зерна Аграрного фонду України чи Державного комітету України з матеріального резерву інших областей на Неполоковецький комбінат хлібопродуктів.

Сам на сам з бідою не залишимо

Подальша урядова допомога потерпілим від стихії посідала чільне місце у чернівецьких спілкуваннях Азарова. Микола Янович зазначив, що місцева влада має зробити все, щоби до холодів люди не залишилися без даху над головою. Необхідні на це кошти голова Кабміну Буковині пообіцяв.

Крім того, наголосив прем’єр, «абсолютно всі сім’ї, будинки яких постраждали під час повеней і зсувів, восени мають мати дах над головою, тепло, і щоби діти пішли до школи». Він доручив голові облдержадміністрації взяти це питання під особистий контроль. Голова Уряду підкреслив, що всі необхідні кошти для будівництва будуть виділені вчасно.

До речі, на переконання зверхників, 100 тис. грн повинно вистачити на вартість робіт і будматеріалів тим, хто підніматиме нові хати, бо, приміром, у Європі потерпілим від стихії виділяють значно менше, підкреслив губернатор краю. Водночас прем’єр наголосив: люди мають знати, що влада не залишить їх наодинці з бідою.

Програма протидії стихії

Але при цьому прем’єр-міністр зупинився на уроках цьогорічної повені: «Ми знову констатуємо: руйнівних наслідків стихійного лиха значною мірою можна було б уникнути. Фаховий аналіз свідчить про системні прорахунки в роботі із захисту від стихії, допущені у попередні роки. Тому, щоби забезпечити людям та інфраструктурі надійний захист від паводків, Уряд розробляє комплексну державну програму запобігання руйнівним наслідкам стихійних лих».

За словами Миколи Азарова, у програмі будуть максимально враховані проблеми та особливості Чернівецької області. А ще будуть профінансовані та введені в експлуатацію об’єкти, не відновлені після повені 2008 року.

Національна ідея – консолідація

«Буковина завжди була і залишається прикладом міжнаціональної злагоди і толерантності» – так відгукнувся про Буковину у вітальному слові до учасників урочистого зібрання Микола Азаров. А про нове керівництво краю сказав, що воно має чітке розуміння того, що лише формування економічної бази в регіоні є основою для вирішення реальних проблем буковинців, поліпшення їхнього добробуту.

«Всі перешкоди, які були на цьому шляху досі, ми знімемо. Я, як Голова Уряду, запевняю вас у цьому, – підкреслив високий гість. – Процес реформ ми вже розпочали. І суспільство підтримує обраний шлях. Досягти успіху можна лише у консолідованому суспільстві. Це, за великим рахунком, має стати нашою національною ідеєю, яка покликана об’єднати народ. І Буковина з її давніми традиціями суспільної злагоди має всі підстави бути прикладом у цьому».

Як зазначив Микола Азаров, серед завдань, які стоять перед областю, – створення привабливого інвестиційного клімату, розвиток сучасного агропромислового виробництва, освоєння надр, пожвавлення транскордонної співпраці та розвиток туристично-рекреаційної сфери.

Заживемо ж гей! Колись…

Буковина – край, в якому варто жити. Ця теза проходила головною думкою крізь усі виступи голова ОДА Михайла Папієва. Він, зокрема, зазначив, що хоча наш регіон найменший в Україні за територією та кількістю населення, однак, завдяки своїм історичним, геополітичним, етнічним та природним особливостям має дедалі зростаючий потенціал розвитку.

Ресурсами для забезпечення сталого розвитку та добробуту мешканців області є її природні багатства. Маємо значні запаси нафти, газу, 25% загальноукраїнських запасів сухого гравію, практично не розвіданими є запаси корисних копалин, зокрема мармуру, а також джерела питних і лікувальних вод, екосередовище Карпат. І, звісно, унікальне географічне розташування в центрі Європи!

Керівник крайової виконавчої влади висловив упевненість у тому, що на Буковині будуть створені умови для економічного розвитку, головна мета якого – покращення добробуту населення.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *