Вищий та нижчого давить і гне…

Три століття тому написав ці рядки геніальний українець Григорій Сковорода, а вони й досі актуальні, бо точно описують ситуацію, що склалася нині між двома власниками – маленьким і великим – Тодором Дуганом із хутора, що в урочищі Селіштє Нижньопетрівецької сільради, та Сторожинецьким РЕМом. 

От що значить безсмертна класика: тема сильного власника, що забирає майно у слабшого, актуальна для всіх часів і народів. І тоді, і зараз потерпілий шукає захисту в державних структурах. Натомість… Та про все по порядку.

Тодор Дуган ще 2010 року разом з іще двома сусідами  – В. Захарюком і В. Павелом – звернулися до Сторожинецького РЕМу стосовно низької напруги в мережі – 140-160 вольт. Їм відповіли, що нічим допомогти не можуть. Хіба що вони самі поставлять додаткову трансформаторну підстанцію за свій кошт.

gggg

Чоловіки так і зробили. На все про все витратили 30 тис. грн. Після встановлення підстанцію передали на обслуговування місцевому РЕМ. Та коли на посаду його начальника прийшла нова людина, у мешканців хутора почалися проблеми.

– До нашої підстанції збираються під’єднати новий мікрорайон – 13 будинків, – розповідав у редакції п. Дуган. – Ми не проти, але хочемо, щоби нам відшкодували бодай половину витраченої суми. Натомість п. Федоров, головний електрик району, сказав, що коли хочемо, то можемо збирати гроші з людей. А люди відповідають, що їм все має зробити РЕМ безкоштовно. Тому ми сказали Федорову, що не погоджуємося ділитися своєю власністю, себто трансформаторною підстанцією. На це він пригрозив, що підключить нас до старої, яка давала 140 вольт напруги.

До слова, сплачує Тодор за всю електроенергію, і за ту, що горить у хаті,  по 1,15 грн. за кВт, як приватний підприємець.

Обурені власники поїхали до Чернівців шукати справедливість. Та в інспекції Держенергонагляду їхню скаргу, до якої вони додали документи, що засвідчують їхнє право власності на трансформаторну підстанцію, не прийняли. Мовляв, не всі папери надані, потрібні ще документи зі Сторожинецького РЕМ.

Як наголшує правозахисник Тамара БОРОРВИК, керівництво інспекції грубо порушило цим статтю 7-му Закон України «Про звернення громадян», в якій йдеться про заборону відмови в прийнятті та розгляді звернення.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

    

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Вищий та нижчого давить і гне…”