Чернівчан закликають не займатися самолікуванням

За три останні дні у Чернівцях три людини померли від ускладненої пневмонії.

За останню добу у лікарню швидкої допомоги поступило п’ять хворих,четверо з яких, в тому числі вагітна жінка, перебувають у реанімаційному відділенні з важкою формою пневмонії. У лікарню №3 госпіталізовано 7 хворих з пневмонією, у дитячу лікарню – 6 хворих.

Загалом за останню добу кількість хворих на ГРВІ у місті зросла з 2623 до 4053 осіб. Лише у 8 випадках діагностовано грип. Про це на сесії міської ради доповіла начальник міського управління охорони здоров’я Валентина Тарасюк.

За висновками лікарів, наразі спостерігається неіндефікована вірусна інфекція, яка раніше не зустрічалася. Перші результати вірусологічного дослідження, які дозволять індефікувати вірус будуть готові лише через два тижні.

Міністерство охорони здоров’я з метою упередження епідемії рекомендує першочергово провести щеплення особам із груп ризику, зокрема працівникам охорони здоров’я та освіти, які найбільше контактують з населенням. Перші тисячу доз вакцину вже мають надійти в область.

Керівників підприємств,які надають послуги населення, закликано провести вакцинацію своїх працівників. При цьому звернуто увагу,що щеплення студентів , інших категорій населення є справою добровільною.

МіськСЕС посилила нагляд за дотриманням температурного режиму в організованих колективах. За словами Валентини Тарасюк, усі лікувальні заклади міста забезпечені ліками для надання першої медичної допомоги у необхідній кількості, впроваджено щоденний моніторинг відвідувань поліклінік міста, відслідковується ситуація щодо госпіталізації хворих,роботи станції швидкої допомоги.

Наразі щодоби бригади «швидкої допомоги» виконують 190-200 виїздів за викликами щодо ГРВІ і справляється з обсягами роботи.

Чернівецьке міське управління охорони здоров’я звернулося до операторів аптечної мережі з проханням регулярно поповнювати запаси протигрипозних засобів з метою недопущення їх дефіциту. Водночас посилено контроль за діяльністю аптек для упередження випадків реалізації несертифікованих та фальсифікованих ліків.

23 жовтня міською СЕС та управлінням охорони здоров’я видано сумісний наказ “Про затвердження плану лікувально – профілактичних заходів щодо попередження та боротьби і з сезонним грипом і гострими респіраторними інфекціями у Чернівцях на осінньо-зимовий період 2009-2010 років”.

27 жовтня колегія міського управління охорони здоров’я заслухала стан захворюваності на ГРВІ та вирішила ввести масочний режим в усіх лікувально – профілактичних закладах та аптечних установах міста. З 27 жовтня заборонено відвідувати хворих пацієнтів в стаціонарах .

Проведено спільну нараду з науковцями Буковинського медичного університету з метою визначення найоптимальніших схем та методик лікування,проведення профілактичних заходів у ситуації , що склалася.

Постійно підтримується зв’язок з Міністерством охорони здоров’я з метою отримання рекомендацій з урахуванням ситуації в сусідніх регіонах, де спалах ГРВІ почався раніше. 30.жовтня відбудеться засідання міської надзвичайної протиепідемічної комісії, де буде вирішуватися питання про продовження шкільних канікул та запровадження в місті інших протиепідемічних заходів.

Інформація про симптоми хвороби , засоби профілактики та лікування буде розміщена у громадському транспорті, в лікувальних установах, інших місцях, які масово відвідують чернівчани. Лікарі, науковці з рекомендаціями виступатимуть у теле- та ріопрограмах.

Наразі чернівчан закликають не займатися самолікуванням, при підвищенні температури та появі інших симптомів ГРВІ викликати лікаря, вживати більше вітамінів, дослуховуватися до рекомендацій лікарів та епідеміологів, обмежити перебування у громадських місцях, менше користуватися громадським транспортом, бути пильними до свого здоров’я.

Прес-центр Чернівецької міської ради

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *