Бла-бла- бла-бла! Повернення до перевірок – це посилення екологічного контролю?

Учора, 11 січня,  на сайті Чернівецької облдержадміністрації з’явилася інформація під заголовком «На Буковині посилять контроль за екологічною безпекою». Вона привернула мою увагу через те, що газета «Версії» постійно цікавилася та писала про екологічні проблеми краю. Натомість те, про що йшлося у публікації, викликало хіба що легкий подив. Хоча вже давно варто було б у моєму віці перестати дивуватися. Бо вже протягом останніх 30 з гаком років чую від обласного керівництва розмови (ТІЛЬКИ РОЗМОВИ!!!) про «запобігання появі стихійних сміттєзвалищ, протиправній вирубці лісів, незаконному видобутку корисних копалин, забрудненню річок», а також про поводження з побутовими відходами. І що ж ? Хіба що небудь змінилось? Ні! Тож знову струс повітря.   

Та краще самі ознайомтесь із текстом повідомлення ЧОДА і переконайтесь у тому, що я маю рацію. Отже, читайте:  

«На Буковині посилять контроль за екологічною безпекою»

Про екологічну безпеку Чернівецької області йшлося під час наради заступників голови Чернівецької обласної державної адміністрації Богдана Ковалюка та Романа Скигаря із заступником начальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу Вадимом Колегаєм.

Так, під особливим контролем фахівців – поводження із побутовими відходами, зокрема запобігання появі стихійних сміттєзвалищ на території Буковини. Боротимуться екологи і з такими актуальними для краю порушеннями, як протиправна вирубка лісів, незаконний видобуток корисних копалин, забруднення річок.

Під час зустрічі обговорили також питання посилення в області державного нагляду в усіх сферах природокористування.

Крім того, Вадим Колегай зазначив, що з січня 2021 року дозволили проведення планових перевірок суб’єктів господарювання, які належать до високого ступеня ризику. Торік такі перевірки були заборонені через карантинні обмеження. Так, на Буковині, до прикладу, можуть здійснювати державний нагляд (контроль) підприємств лісогосподарського призначення, житлово-комунального господарства, автозаправних станцій тощо. Критерії, за якими визначають ступінь ризику від проведення господарської діяльності, а також періодичність таких перевірок, визначає відповідна постанова Кабінету Міністрів України».

Що мене здивувало у цьому повідомленні? Найперше, його неймовірна «новизна і свіжість». Протягом щонайменше останніх 30 років постійно чую про це від наших буковинських очільників. А чи змінилося щось? Може, стало менше смітників? Ні. Чи  перестали незаконно рубати ліс? Питання риторичне. Ну а щодо поводження з побутовими відходами, то тут ми у хвості всієї України. У нас немає навіть роздільного збору сміття, яке давно є у Львові, Франківську та інших містах. І це при тому, що існує відповідний законодавчий акт про обов’язковість такого підходу. Та закон у нас не виконується. Зате скільки грошей уже на це пішло. Адже йшлося і про завод із сортування сміття, і про завод із його переробки. Одне слово, бла-бла-бла…

Принаймні, нагадаю лише про один із багатьох інформаційно-освітніх проєктів, який мав назву «Академія сортування сміття». Він тривав  з 1 грудня 2018 р. до 30 квітня 2019 р. і реалізовувався за підтримки Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» від Інституту «Республіка» та  Національного Демократичного Інституту (NDI). 

Тоді у ЗМІ повідомлялося, що «у Чернівцях 93% твердих побутових відходів акумулюються на полігоні, який розташований на вул. Чорнівська. Під полігон виділено 42 гектари земель сільськогосподарського призначення. Щорічно сюди завозиться 520 000 кубічних метрів твердо-побутових відходів. Наразі стоїть питання про розширення площі даного полігону на 15 га. Смітєзвалище локалізується в Садгірському районі міста.

Згідно з рішенням Чернівцької міської сесії VII скликання статутний фонд МКП «Чернівціспецкомунтранс» збільшено на 8 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані зокрема на закупівлю контейнерів для роздільного сортування сміття. Та водночас у чернівчан ще не сформована культура та навички поводження з твердими побутовими відходами. Це у свою чергу сповільнює процес впровадження розподілу сміття та подальшої його утилізації на сміттєпереробних заводах і ринку вторинної сировини. Тому метою проєкту є навчити населення м. Чернівці правил сортування шляхом проведення інформаційних семінарів і тренінгів. Навчання проводитимуться для представників ОСББ, житлово-будівельних кооперативів, житлово-будівельних товариств, органів самоорганізації населення та для школярів.»

А тепер ми знову повертаємося до цієї теми в такому ракурсі, ніби вперше про неї йдеться. Та ще, нарешті, дозволили дещо перевіряти. «Періодичність же цих перевірок визначає відповідна постанова Кабінету Міністрів України», – повідомляє пресслужба ЧОДА. Прикметно лише, що згадана постанова Кабміну датована… 6 березня 2019 року. До того ж, панове очільники, у нас знову локдаун…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, яка 39 років пише про екологічні проблеми Буковини

P.S. Вибачайте за різкість, але ж не можна «заговорювати» таку важливу тему! Час зрозуміти, що природа не прощає. Та й мені, якщо відверто, набридло за ці роки слухати одне і теж. Але ж керувати, як відомо, не ціпом махати. Ніхто не відповідає за свої обіцянки та розмови, на жаль. Тому і живемо у лайні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *