Активний? – значить, Провокатор!

або Як один чернівецький пенсіонер паралізував роботу цілого Обленерго

Саме через нього – принаймні, так пояснив це Олексій Шекета, голова правління ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» під час вівторкової прес-конференції, присвяченої приведенню роботи Обленерго до європейських і світових стандартів – нині не працюють їхні оператори у Єдиному розрахунковому центрі (хоча директор Інфоцентру «Єдине вікно» іншої думки). За словами п. Шекети, незважаючи на те, що він «піднімає» вже 6-те обленерго, з провокаторами в своїй роботі він ще не зустрічався. І хоча прізвище збурювача спокою не називалося, та журналісти самі озвучили його в своїх запитаннях, називаючи активним чернівчанином паном Гековим.

Один із кореспондентів справедливо поцікавився, як це вдалося одній єдиній людині паралізувати роботу такого потужного монополіста, як Обленерго. І одразу ж висловив припущення: «А, може, Обленерго боїться активних громадян і хоче мати справу тільки зі слухняними та млявими споживачами?». Виглядає на те.

Загалом же на прес-конференції йшлося про те, що «Чернівціобленерго», яке торік займало в рейтингу обласних ЕК другу знизу позицію, нинішнього року перейде до першої десятки. Бо німецькі спеціалісти провели на «Чернівціобленерго» аудит і видали останнім 3 сертифікати. Як наголосив п. Шекета, побоювання стосовно зміни власника з державного на приватного виявилися безпідставними.

Хоча відключення вуличного освітлення у багатьої селах Кіцманського району і те, що навіть Лашківську сільраду позбавили електрики, свідчить про інше. На це перша особа Обленерго справедливо зауважила, що за все треба платити. Однак сільські голови стверджують, що не в боргах справа: мовляв, жодна сільрада не має документів, які підтверджують її права власності на будівлю та землю. Тож документи треба виготовляти в БТІ, а це, як відомо, потребує багато часу та чималеньких грошей. Але ж й Обленерго користується, приміром, електричними стовпами, не сплачуючи сільським громадам за землю. Та, як бачимо, домовитися між собою їм важко.

За словами керівництва Обленерго, найближчим часом тарифи на електроенергію не змінюватимуться. Зате платити нині можна, як підкреслив очільник, і за платіжками, і за розрахунковими книжками. Та, за Правилами користування електричною енергією для населення (ПКЕЕН), сплачувати по рахунках можна лише за письмовою згодою –додатком до Типового договору двох сторін, і ніяк не інакше!

Оскільки прес-конференція була позавчора, то мешканець села Тисівці Іван Чепишко вже з’їздив до Сторжинецького РЕМу за розрахунковою книжкою. Там чоловікові сказали буквально наступне: «Це ви чули по телевізору? Ну то й звертайтеся до телевізора!»

Водночас керівник Обленерго зауважив, що в січні-лютому буде змінене законодавство про сплату за електроенергію. І тоді вже виключно енергопостачальні компанії матимуть право виписувати рахунки за поставлений ними товар.     

Європейські стандарти

Сюзанн БОСС – редакторка Цюріхського тижневика «WOZ» (Wochenzeitung») неодноразово публікувалася в газеті «Версії», бо разом з редакторкою газети «Версії» брала участь у екологічному сплаві журналістів по Дністру. Саме з нею ми списалися і щодо стосунків європейського споживача зі своїми енергопостачальними компаніями. Так от, пані Сюзанн повідомила, що у багатьох швейцарських містечках є по кілька кампаній, які подають людям світло. А в окремих 100-тисячних містах їх буває до 8-10. Зрозуміло, між ними існує велика конкуренція. Тому відключення там здійснюються лише після трьохмісячної несплати. Та коли споживач  звернеться до компанії стосовно своїх матеріальних проблем, вона може відстрочити йому платіж, розтягнути його на цілий рік.

Але треба визнати й те, що європейцю і в голову не прийде «відмотувати» електрику на лічильнику чи якось інакше красти її.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Активний? – значить, Провокатор!”