Юрій Андрухович у Чернівцях підписав до друку свою нову книгу

Патріарх сучасної літератури поділиться з читачами враженнями про 111 відвіданих міст. – Насправді, мій новий книжковий проект, – «Лексикон інтимних міст», – про числа, – сказав Юрій Андрухович під час представлення своєї книги на міжнародному поетичному фестивалі «Meridian Czernowitz», який відбувся у Чернівцях минулими вихідними. – А міста – це ніби зовнішня «обманка». Міста були мені потрібні, щоб якось впорядкувати текст «в абетку», щоб знайти якусь оптимальну структуру книжки…

– …Почалося все з того, що мені здалося, що число 111 якесь таке по-своєму ідеальне, надзвичайно гарне графічно, однаково читається справа наліво і зліва направо. І воно оптимальне для книжки в тому сенсі, що 11 було б замало, а 1111 було б забагато, а 111 – це стільки, скільки можна ще «витягнути». Останнє речення цієї книжки я написав, сам не усвідомлюючи того, – 11.01.11. А сьогодні я підписую верстку цієї книжки. І сьогодні – рівно 11 тижнів до її презентації у Києві, – тобто, 11.11.11, – зазначив автор книги.

– Книжка вийшла над усі мої сподівання дуже грубою, я сам не очікував що це буде понад 500 сторінок, – зауважив Ю. Андрухович.

– Безумовно, ми не могли цю книжку не презентувати також і в Чернівцях. Тобто, ми відмовилися свідомо від ідеї промо-туру з цією книжкою, але відбудеться ще одна виняткова презентація тут. Тому, з почуттям вдячності і любов’ю до цього міста, завдяки тому, що в ньому народився такий фестиваль, ця книжка побачить світ.

Буковинці ж зможуть побачити готову книгу і взяти автограф автора 14 листопада, коли Юрій Андрухович презентуватиме її у Чернівцях.

За словами Юрія Андруховича, книгу переважно популяризуватимуть у соціальній мережі facebook.

– У facebook уже створена спеціальна сторінка, на яку можна буде перейти з моєї власної, – розповідає Ю. Андрухович. – І там раз на тиждень з’являтиметься з тексту цієї книги цитата, більш-менш розгорнута, а читачі і відвідувачі намагатимуться вгадати, про яке місто там йдеться. Переможці, тобто читачі, які може і не вгадають загадане місто, але їхні відповіді будуть дуже цікаві й особливі, у подарунок отримають примірники книжки, а також запрошення на її презентацію.

Адреса сторінки:  http://www.facebook.com/111mist

До речі, на ній вже з’явилася перша цитата-загадка…

«Утім, я завжди якось його собі уявляв – перш ніж я до нього потрапив. Він уявлявся мені передусім елеґантним. Чимось на кшталт Ужгорода. Або цигана в новеньких лакованих туфлях. Він мені снився, і в цих снах постійно виникали якісь нічні пасажі з поодинокими ліхтарями. Тобто він був загалом погано освітлений, а ще повнився старезними, просяклими дешевим і тлустим їдлом кнайпами, в яких вічно висиджують цигани з гітарами, потягують з гранчаків бичу кров і поспівують «Едерлезі». Цілковитий кіч!

І от коли я врешті туди потрапив, мені йшов сороковий рік, і все виявилося саме таким. Тобто зле освітлені пасажі, поодинокі ліхтарі, і коли десь опівночі Петер Зілагі завів мене до старезної, просяклої присмаленим м’ясом і паприкою кнайпи, то там при одному з довших столів сиділо півтора десятка циган з гітарами. І вони цідили з гранчаків своє червоне биче вино, і поспівували «Едерлезі».

У книзі буде розповідь і про Чернівці: спогади про перший візит Юрія Андруховича до Чернівців солдатом радянської армії. Проте дуже важливою складовою частиною тексту став ессей про присутнього тут видатного чернівецького митця Броніслава Тутельмана.

– Я використав частково текст, який ще давніше написав до його альбому… Взагалі, цей текст є певним переплетінням різних Чернівців з різних часів, він вийшов в мене найбільш мозаїчним, – зазначив Юрій Андрухович.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *